Mărturia unui rus luat prizonier de ucraineni: Am fost trimişi în Ucraina complet nepregătiţi. Ni s-a spus de invazie în ultimul moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ilustrativă Agenţia Anadolu/Getty Images via The Guardian
FOTO ilustrativă Agenţia Anadolu/Getty Images via The Guardian

Anton, un militar rus care a fost luat prizonier de forţele ucrainene la începutul invaziei, a povestit despre experienţa care l-a marcat şi a mărturisit că încercă să găsească soluţii ca să nu fie nevoit să termine serviciul militar.

Pe când încă se obişnuia cu arma şi uniforma militară, Anton s-a trezit brusc înconjurat de forţele ucrainene în timp ce gloanţele zburau peste tot în jurul său, unul dintre ele lovindu-l în mână. 

„A fost prima noastră confruntare cu inamicul; nici măcar nu trăsesem încă un foc. Ne-au ţinut într-o ambuscadă şi nu am putut să ripostăm. A trebuit să ne predăm”, a spus Anton, un militar rus în vârstă de 21 de ani, într-un interviu pentru The Guardian

Anton a fost luat prizonier de forţele ucrainene în apropiere de oraşul Nikolaev pe 2 martie împreună cu alţi cinci soldaţi din unitatea sa, în timp ced forţele ruse organizau o ofensivă împotriva oraşului strategic din apropiere de Marea Neagră.

Anton, care a cerut să rămână anonim, a petrecut următoarele 45 de zile în captivitate. În cele din urmă, a fost eliberat la mijlocul lunii aprilie după ce Moscova a organizat un schimb de prizonieri cu Kievul.

Povestea lui Anton este o relatare rară întrucât atât Ucraina, cât şi Rusia au oferit foarte puţine informaţii despre soarta sutelor de captivi ruşi. 

Moscova nu publică numele militarilor săi capturaţi în timpul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, în timpul captivităţii sale, Anton a fost intervievat ca prizonier rus de un vlogger ucrainean. De asemenea, el a fost numit ca soldat rus capturat pe site-uri web apropiate autorităţilor ucrainene.

Anton, care provine dintr-un oraş mic din Siberia, a semnat un contract pentru a se alătura armatei ruse în decembrie, la scurt timp după ce a absolvit şcoala vocaţională. 

În retrospectivă, ar fi trebuit „să facă orice” ca să evite armata, a spus Anton. 

Unitatea sa a fost transferată în ultimele zile din decembrie peninsulei anexate Crimeea, acolo unde i s-a spus că participă la un curs de pregătire de „o săptămână”. 

Până la acel moment, Anton spune că nu a fost deloc pregătit pentru un război. 

Pe măsură ce săptămânile treceau şi ei nu au mai plecat din Crimeea, unii dintre colegii săi au început să îşi facă griji că vor fi trimişi la război, o perspectivă pe care o considera în continuare complet „absurdă”.

„Mulţi dintre tineri nici nu puteau să îşi imagineze că am putea pleca la război. Ne-au spus asta în ultimul moment, în noaptea dinaintea invaziei. În cele din urmă, nu este corect felul în care autorităţile ruse m-au tratat. Am fost trimis în Ucraina complet nepregătit.” 

Potrivit sursei citate, şi alţi soldaţi ruşi au relatări similare despre modul în care au fost anunţaţi că vor merge la război.

Experţii militari spun că decizia autorităţilor de la Moscova de a-şi ascunde adevăratele intenţii faţă de proprii lor soldaţi este una dintre explicaţiile pentru eşecul campaniei militare a Rusiei.

Pe 25 februarie, a doua zi după ce trupele ruse au pătruns în Ucraina, unităţii lui Anton a primit ordin să intre în Ucraina din Crimeea. 

El a spus că au fost transportaţi cu blindatele până la marginea Nikolaevului, care era bombardat la acea vreme de forţele ruse în primele zile ale războiului. 

Aceştia au continuat apoi să înainteze, pe jos. O parte a unităţii s-a despărţit de grupul principal şi a fost prinsă într-o ambuscadă de forţele ucrainene pe 2 martie, la mai puţin de o săptămână după intrarea în ţară. Anton spune că în timp ce era capturat a fost împuşcat soldaţii ucraineni şi glontele i-a fracturat un os de la mână. 

În scurt timp, trupele ucrainene i-au pus o pungă pe cap şi l-au transferat într-o închisoare, a cărei locaţii nu o cunoaşte. El spune că nu a fost agresat fizic, dar gărzile ucrainene l-ar fi terorizat „mental” pe el şi pe alţi soldaţi ruşi. Li s-a spus constant că totul s-a terminat şi i-au ameninţat şi că o să îi înfometeze.

„Dacă aveam noroc, ni se oferea ceva la întâmplare de citit. Uneori ne lăsau să urmărim propaganda ucraineană la televizor. „De cele mai multe ori ne uitam la pereţii din faţa noastră”, a spus el, adăugând că a fost mutat de trei ori în timpul captivităţii. 

La un moment dat, i s-a cerut să înregistreze un interviu despre captura sa de un vlogger ucrainean faimos. „Într-o astfel de situaţie, ca prizonier, înţelegi că nu ai cu adevărat de ales. Eşti de acord, în ciuda faptului că ei spun că puteam refuza”, a spus Anton.

În cele din urmă, la începutul lunii aprilie, lui Anton i s-a spus că va fi schimbat cu un soldat ucrainean.

În timp ce Rusia şi Ucraina s-au angajat în mai multe schimburi de prizonieri, nici una dintre ţări nu au făcut public aproape niciun detaliu cu privire la mecanismele din spatele schimburilor. La 4 aprilie, Ucraina a declarat că deţine aproximativ 600 de prizonieri de război militari ruşi.

Rusia nu a dat publicităţii cifre exacte, dar la sfârşitul lunii martie, avocatul pentru drepturile omului a declarat că există peste 500 de prizonieri ucraineni în Rusia.

Numărul respectiv a crescut semnificativ de atunci, după ce cel puţin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferaţi pe teritoriul stăpânit de Rusia, când uzina de oţel Azovstal din Mariupol a fost luată de forţele ruse săptămâna trecută.

Ucraina a spus că luptătorii Azovstal vor fi implicaţi într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruşi au spus că ar putea fi judecaţi sau chiar executaţi.

Potrivit lui Anton, el a făcut parte dintr-un schimb unu-la-unu care a implicat alţi 17 soldaţi ruşi, care a avut loc în apropierea oraşului ucrainean Melitopol.

De îndată ce s-a întors în Rusia, a fost intens chestionat de serviciile de securitate despre timpul petrecut în Ucraina.

„Au vrut să ştie dacă mai pot avea încredere în mine. A fost o procedură standard”, a spus el.

Însă la numai câteva zile după ce a fost externat dintr-un spital rusesc a simţit că timpul petrecut în captivitate şi-a lăsat amprenta asupra sănătăţii lui..

„În timpul captivităţii, mi-am blocat majoritatea emoţiilor. Am încercat să nu mă gândesc la viaţa mea”, a mai spus el.

 „Dar acum, am vise oribile, de-abia mai pot să dorm. M-am îngrăşat mult.”

Anton a spus că autorităţile i-au oferit aproximativ 2.500 de euro pentru rănile suferite.

Conform legislaţiei care se aplică în armata rusă, militarii nu primesc nicio compensaţie specială dacă sunt luaţi prizonieri, iar Anton este aşteptat să revină în armată după ce i se vindecă rănile.

Dar după experienţa din Ucraina, Anton spune că încearcă să găsească o modalitate de a-şi încheia de tot serviciul militar.

„Vreau doar să mă întorc acasă, asta este. Tot ce vreau este să merg acasă.”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite