Rusia

articolul anterior articolul urmator

Mihail Gorbaciov, despre Perestroika: „Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit“

6
3 Aug 2021 07:51:11
Autor: George-Andrei Cristescu
Mihail Gorbaciov FOTO EPA-EFE
Mihail Gorbaciov FOTO EPA-EFE

Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a susţinut luni programul de reforme politice cunoscut sub numele de Perestroika (Restructurare), dar a recunoscut totodată că ambiţiosul proiect nu a fost lipsit de erori, relatează agenţia EFE.

„Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit“, a semnalat Gorbaciov într-un articol publicat în revista „Rusia în politica globală'“.
 
'„Unii chiar spun că Perestroika nu era necesară. Dar despre aceste persoane pot spune doar un lucru: că au o memorie foarte scurtă”, a apreciat el amintind de ambianţa din societate la începutul reformelor în anul 1985.
 
Fostul lider al URSS a admis că Perestroika a traversat mai multe etape, cu ''erori şi realizări'', dar a insistat că reformele au avut o ''justificare istorică''. ''Aceasta însemna că Perestroika era necesară şi că mergeam în direcţia corectă'', susţine Gorbaciov.
 
Ultimul lider sovietic, acum în vârstă de 90 de ani, a insistat că oamenii ''aveau nevoie de schimbări''. ''Toţi, atât conducătorii cât şi oamenii de rând simţeau că ceva merge prost în ţară. Stagnarea se adâncea şi dezvoltarea economică în realitate se oprise'', explică Gorbaciov.
 
Aceasta (nevoia de schimbare) nu s-a născut în capul meu, ea era pe buzele tuturor'', spune ''părintele'' Perestroikăi, potrivit Agerpres.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Munte Roco
3.08.2021, 08:16:03

nu cred ca trebuie sa se justifice. doar un animal nu ar intelege de ce. din pacate zona asta e plina de animale si nevertebrate. comunismul n-a produs in realitate niciodata nimic. A tocat averea tarilor in care a fost implementat fara sa produca nimic, iar daca totusi producea consuma de cel putin 10x ori decit producea. o aberatie de la un cap la altul. Nu stiu daca lui Gorbaciov ii este clara chestia cu WW2. Din cauza lui Lenin si al bolshevicilor a aparut si WW2 si razboiul contra URSS. pentru ca mai existau oameni pe planeta asta care intelegeau ce inseamna aia un furt...iar comunismul asta a fost de pe planseta...un furt si abolirea proprietatii.....bineinteles nu si pentru cei ce-l comandau. deci: dupa ce ati comandat WW2 prin prostia voastra, dupa ce v-ati adus economia sub zero...totusi, in final, s-a autosesizat unul ca "ceva nu e in regula" nimic nu era in regula my friend...v-ati complacut doar intr-o minciuna si barbarie ce v-a adus moartea.

+3 (3 voturi)
Tatu Valeriu
3.08.2021, 08:39:21

Putin parca zicea ca ati avut prin 1970 un savant, om de stiinta care v-a explicat ce aberatie e comunismul si de ce nu merge...dar, bineinteles, l-ati ignorat. cred ca e o invatatura de minte pentru spiritul de turma si ce pot face niste prosti daca li se da puterea. tot spirit de turma era poate si la nazisti, numai ca aia aveau tone de cultura si inteligenta seculara in spate. in fine...sintem azi si avem corona si e naspa...cu perestroika sau fara:))

+1 (1 vot)
ADani
3.08.2021, 08:43:48

Perestroika voia sa fie o reformare a comunismului, deci o aberatie! Comunismul/socialismul are niste probleme grave in modul in care este construit, mai exact lipsa proprietatii private. Asta duce la lipsa preturilor de piata si imposibilitatea alocarii resurselor rare catre cele mai productive scopuri!

-19 (21 voturi)
Michiu Stefan
3.08.2021, 10:28:46

Eu cred ca Mihail Sergheevici Gorbaciov este cea mai mare personalitate a secolului XX!Evident, ca orice profet nu e bine vazut in tara sa.Ii datoram libertatea noastra de astazi,libertatea statelor din lagarul socialist, republicile sovietice ale caror popoare erau la limita extinctiei- libertatea.Ce am facut cu libertatea nu mai este responsabilitatea marelui om!Fara teama de a gresi,M.S.Gorbaciov este un om pentru eternitate!

-19 (23 voturi)
Groza Carmen
3.08.2021, 16:02:42

Ai facut destule, merci. Trebuia sa distrugi totul, pana in temelie, in mici faramituri statale autonome - te faceam icoana atunci zau. Dar asa, doar merci, fantoma comunismului inca persista.

-18 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările