Rusia

articolul anterior articolul urmator

Navalnîi, condamnat de un tribunal din Moscova să îi achite despăgubiri „bucătarului“ lui Putin, pentru defăimare

29
5 Mar 2021 18:39:31
Autor: Viorica Marin
Evgeni Prigojin ameninţase încă din august anul trecut că-l va ruina pe opozantul rus, după ce un tribunal stabilise ca Navalnîi şi Fondul său de luptă împotriva corupţiei (FBK) să-i achite lui Prigojin despăgubiri de aproape 1,2 milioane de dolari FOTO TASS
Evgeni Prigojin ameninţase încă din august anul trecut că-l va ruina pe opozantul rus, după ce un tribunal stabilise ca Navalnîi şi Fondul său de luptă împotriva corupţiei (FBK) să-i achite lui Prigojin despăgubiri de aproape 1,2 milioane de dolari FOTO TASS

Un tribunal din Moscova a acceptat parţial vineri cererea omului de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut drept "bucătarul" lui Vladimir Putin, pentru organizarea banchetelor oficiale, şi l-a obligat pe opozantul rus Aleksei Navalnîi să-i plătească despăgubiri pentru calomnie, relatează Interfax.

"Navalnîi va trebui să plătească o despăgubire de 500.000 de ruble (6.700 de dolari) pentru daune morale", a declarat avocatul lui Prigojhin, Igor Eliseev, citat de agenţia TASS.

"Tribunalul a acceptat parţial plângerea lui Prigojin împotriva lui Navalnîi, obligându-l pe acesta din urmă să elimine informaţiile considerate defăimătoare şi să publice o dezminţire în termen de zece zile", a adăugat avocatul.

Prigojin ameninţase încă din august anul trecut că-l va ruina pe opozantul rus, după ce un tribunal stabilise ca Navalnîi şi Fondul său de luptă împotriva corupţiei (FBK) să-i achite lui Prigojin despăgubiri de aproape 1,2 milioane de dolari.

Omul de afaceri anunţase că firma sa, Concord, a încheiat un acord pentru cesiunea acestei despăgubiri cu o companie de catering din Moscova (controlată de fapt de el), care câştigase un proces de "calomnie" împotriva Navalnîi.

Un tribunal din Moscova a considerat drept "calomnii" plângerile privind calitatea slabă a prânzurilor şcolare provenite de la compania "Moskovski Şkolnik", legată de Prigojin, şi a dispus plata a 88 de milioane de ruble (1,181 milioane de dolari).

În urma acestei decizii a tribunalului, Navalnîi a anunţat dizolvarea Fondului său împotriva corupţiei, cunoscut prin anchetele sale cu privire la fapte de corupţie de la vârful puterii ruse, pentru că i-ar fi fost imposibil să adune suma necesară de bani pentru a achita despăgubirile la care fusese condamnat.

În momentul în care Prigojin ameninţa că-l va "ruina", Navalnîi se afla în comă la o clinică din Berlin după ce fusese otrăvit la Tomsk (Siberia), atribuindu-i preşedintelui rus Vladimir Putin responsabilitatea pentru otrăvirea sa.

Prigojin afirmase atunci că, dacă va supravieţui otrăvirii, Navalnîi va trebui să dea socoteală după "toată severitatea legii" pentru presupusele "calomnii", adăugând că, în caz de deces, "nu are de gând să-l persecute şi dincolo de mormânt", potrivit BBC.

În august, Aleksei Navalnîi (44 de ani) s-a simţit brusc rău în avionul care îl aducea la Moscova de la Tomsk , pilotul efectuând o aterizare de urgenţă în oraşul siberian Omsk, unde a fost internat în stare de inconştienţă la un spital local, iar ulterior a fost transferat la Berlin.

În prezent, opozantul rus se află într-o închisoare din Kolciughino, regiunea Vladimir (la nord-est de Moscova), pentru perioada obligatorie de carantină pe fondul epidemiei de COVID-19, la expirarea căreia va fi transferat într-un lagăr de muncă pentru a executa o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiţionate într-un dosar pe care el şi opoziţia rusă îl consideră ca fiind orchestrat de autorităţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Ion Ionescu
5.03.2021, 19:14:24

Biblia dezgropată" este o carte de Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman (ambii savanti israelieni cu renume mondial) care prezintă noul consens al istoricilor și arheologilor asupra validității istorice a Bibliei ebraice. Pe baza unor studii arheologice ample, cei doi savanti au concluzionat, pe baza probelor, ca biblia ebraica este falsă. Spre exemplu, s-a stabilit ca in perioada Exodului triburile evreiesti nu au parasit teritoriul Palestinei, ci dimpotriva Egiptul a cucerit Palestina. Faptele descrise în Tora nu au susținere științifică, iar personajele principale Noe, Moise etc sunt fictive. ro.wikipedia.org/wiki/Biblia_dezgropată Citeste mai mult: adev.ro/qpi0ro

-4 (6 voturi)
Ion Ionescu
5.03.2021, 19:15:45

Link Wikipedia sugestiv, in plus cartea poate fi citită în versiunea engleză.

-3 (3 voturi)
Zdrahon
5.03.2021, 19:24:40

Saracu Navalnii . Va cam trebui sa plateasca toate minciunile inventate de occident la adresa poporului Rus.

-7 (9 voturi)
jan11
5.03.2021, 19:52:15

Zdrahonov-Nt,nu crez.Mai degraba o sa platiti voi pentru neindeplinirea planului la pupat dosuri bolsevice.va trebui sa renuntati la stevie si sa treceti la urzici.

+5 (7 voturi)
Temistocle Atenianul
5.03.2021, 19:47:54

Pun pariu ca Navalnai, daca supravietuieste inchisorii, va fi distrus si umilit pana la sfarsitul vietii, atat de Putin cat si de urmasul/urmasii sai. A gresit cand s-a intors intr-o tara in care traditia seculara a statului autoritar si dictatorial stie sa tina populatia sub control cu usurinta data de experienta. Vai de steaua lor!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările