Rusia

articolul anterior articolul urmator

Nivel record al consumului de gaze în Rusia. Totuşi, „Moscova este gata să crească livrările în Europa, dacă i se va solicita”, spune vicepremierul Novak

5
17 Oct 2021 06:33:22
Autor: News.ro
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Consumul de gaze din Rusia se află la un nivel record, dar Moscova este gata să crească livrările în Europa, dacă i se va solicita acest lucru, a declarat sâmbătă vicepremierul Alexandr Novak, transmite Reuters.

Preţurile spot ale gazelor au crescut cu 800% în acest an, ca urmare a redresării cererii după pandemia de coronavirus. Acestea au mai scăzut în octombrie, după ce Rusia, care este un furnizor major de gaze al Europei, a afirmat că ar putea să mărească livrările, dar nu a făcut încă acest lucru.
 
”Vreau să subliniez că în Rusia s-a ajuns la un consum record de gaze în acest an, care se datorează redresării economice active”, a afirmat Novak într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1, potrivit agenţiilor ruse de presă.
 
Rusia, a cărei producţie de gaze şi ale cărei exporturi în Uniunea Europeană se află aproape de niveluri record, a afirmat că trebuie să îşi asigure rezervele proprii de gaze, înainte de a mări livrările pe piaţa spot a Europei.
 
Novak nu a spus cât de mari sunt rezervele de gaze ale Rusiei, dar a estimat că unităţile europene de stocare a gazelor mai au nevoie de circa 25 de miliarde de metri cubi de gaze.
 
Ministrul a insistat că cererea internă puternică nu va împiedica Rusia să ofere Europei o cantitate mai mare de gaze, dacă va primi astfel de solicitări.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
17.10.2021, 07:36:52

UE permite specula cu energie si gaze, apoi atarna la rusi. Si acum se gandesc numai la carpeli pentru termen scurt, sa compenseze partial, sa taie niste tva, dar nimic care sa elimine astfel de situatii viitoare. UE reglementeaza toate inutilitatile, cum ar fi eliminarea paielor de plastic, dar nu se baga sa ceara fiecarei tari sa aiba depozite de gaze care sa-i asigure consumul pe un an, ca sa nu mai existe crize artificiale.

-6 (10 voturi)
Ludwig
17.10.2021, 08:24:26

PAi depozitele alea nu e chiar simplu de construit...sunt niste rezervoare subterana incarcate la suprapresiune...daca bubuie unul rade un oras intreg...

+3 (7 voturi)
Amdo Odma
17.10.2021, 10:51:34

@ludwig, depozitele subterane nu se construiesc pentru ca sunt locate in structuri geologice poroase, naturale, de obicei pungi care au continut zacaminte de gaze care au fost extrase. Stocarea se face prin injectia gazelor comprimate de statii de compresoare prin sonde de injectie, la 120-130 de bar. De explodat nu pot sa explodeze pentru ca se injecteaza doar gaze naturale, nu si oxigen.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
17.10.2021, 22:45:33

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
18.10.2021, 02:41:03

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările