Noua latură a reprimării ruse. De ce a fost bătut tânărul jurnalist rus: „Pot să-ţi interzică studiile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Jukov, jurnalistul rus în vârstă de 22 de ani bătut duminică în faţa apartamentului său din Moscova, este faţa noii generaţii de oponenţi ai regimului lui Putin, dar şi un simbol al mişcării de reprimare a vocilor critice, relatează Daily Beast.

Prezent intens pe reţelele sociale, Jukov, care trebuia să fie masterand al Înaltei Şcoli Economice, a postat un clip pe YouTube, critic la adresa lui Putin, cu doar câteva ore înainte să fie lovit crunt.

Imaginea cu faţa şi buzele pline de sânge şi un ochi umflat a devenit virală online şi Jukov a declarat poliţiei ce a păţit în felul următor: „Nu am suferit pagube ale proprietăţii, dar faţa mea e distrusă”.

Incidentul, care urmează tentativei de otrăvire a liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navavalnîi, aflat în comă indusă într-un spital din Germania, vine în contextul unei serii de evenimente care aduc în prim-plan acţiunile de reprimare, în timp ce aruncă un aer de osândire asupra rezistenţei la ele. Putin şi-a asigurat posibilitatea de a rămâne la putere pe viaţă şi a promis ajutor Belarusului tulburat de proteste după ce Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat. Şi aici protestatarii au fot bătuţi şi torturaţi, iar activişti şi jurnalişti au fost arestaţi. Atacul asupra tânărului capătă o altă greutate în lumina tentativei de otrăvire a lui Navalnîi, posibil vizat cu un agent neurotoxic. Dar arată şi acţiunile opresive agresive din cadrul şi din jurul regimului lui Putin.

Jukov a anunţat pe canalul său de YouTube, care are 227.000 de urmăritori, acţiunea de reprimare venită de la Şcoala Superioară de Economie, unde se înscrisese la un master. Fost bastion al libertăţii de exprimare într-o ţară care rareori permite asta, a fost la rândul său confiscată de autorităţi.

Universitatea i-a pus brusc în vedere că nu va fi înscris în acest an, deşi fusese acceptat şi oferise un avans pentru a începe cursurile.

Aproape 200.000 de oameni erau online când el a spus: „În mod clar, nici o persoană pregătită, care ia în serios ştiinţele politice, nu ar descrie regimul lui Vladimir Putin ca unul eficient”. La câteva ore atacatori necunoscuţi l-au bătut în faţa locuinţei sale.

Universităţile sunt ultima ţintă a autorităţile după ce în ultimii 20 de ani au fost vizate publicaţiile, activiştii pentru drepturi ale omului şi partidele de opoziţie. Profesorii şi studenţii de la Şcoala Superioară de Economie sunt de părere că FSB-ul rus nu mai permite înscrierea anumitor studenţi.

„Autorităţile trebuie să fie destul de conştiente de istoria Rusiei: studenţii s-au unit mereu în mişcări politice. Este o criză uriaşă, şi nu doar în Rusia: oameni care au probleme precum Jukov vor să cheme poliţia în ajutor, dar nu mai există încredere, ceea ce e foarte periculos”, spune Elena Pamfilova, fost profesor al instituţiei de învăţământ şi fondator al Transparency International. 

Odinioară un spaţiu sigur pentru schimbul de idei politice şi economice progresive, a fost şi el confiscat de putere.

„Recent, profesorii cu atitudini sceptice faţă de guvern şi-au pierdut contractele. Media de opoziţie studenţească şi-a pierdut statutul de organizaţie a studenţilor”, a arătat activistul.

Acesta a fost arestat anul trecut din cauza participării la protestele faţă de nerespectări ale dreptului de a candida la alegerile locale şi acuzat de extremism. Putea primi opt ani de închisoare, dar pledoaria sa şi apelurile a mii de studenţi, profesori şi ruşi l-au scăpat de închisoare.

Totuşi au existat consecinţe: universitatea a interzis studenţilor şi personalului să facă declaraţii sau să se angajeze în activităţi politice.

„Guvernul s-a speriat de unitatea noastră, de faptul că managementul universităţii era cu noi. Mi-e greu să cred că oameni care ani de zile au construit cea mai liberală universitate din ţară s-au prefăcut brusc în gardieni ai guvernării”, a spus Jukov.

Unii dintrei cei mai buni profesori au părăsit instituţia. E cazul Iuliei Galamina, lingvist şi lider al opoziţiei. Ea a fost bătută crunt de poliţie la un protest. Profesoara Elenas Lukianova este unul din cei patru profesori care au creat Universitatea Liberă, un proiect educaţional independent.

Ea spune că gestul la adresa lui Jukov a adus în atenţia publică reprimarea vocilor critice şi că cel puţin lui i s-a spus totul în faţă.

„Nu vor fi studenţi neloiali la Şcoala Superioară de Economie. Am vorbit de aceste oribile schimbări încă de acum şase luni şi s-a bătut ultimul cui în sicriul almei mele mater. Pot să-ţi interzică studiile din cauza activităţii politice”, a scris un fost student, Roman Kiseliov-Augustus, pe Facebook.

Jukov s-a externat luni din spital şi doctorii spun că nu va rămâne cu leziuni. Aflat pe patul de spital, Jukov a reiterat sloganul său favorit al unui fost lider al opoziţiei, Boris Nemţov: „Rusia va fi liberă”.

Acesta a fost ucis în urmă cu cinci ani, fiind împuşcat pe stradă chiar în apropiere de Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite