Rusia

articolul anterior articolul urmator

Noviciok, brevete şi contacte telefonice: legăturile unui cercetător rus cu GRU înainte de otrăvirea lui Skripal

15
24 Oct 2020 14:10:51
Autor: Ion Gaidau
Vladimir Putin susţinând un discurs la un eveniment GRU FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin susţinând un discurs la un eveniment GRU FOTO EPA-EFE

O investigaţie jurnalistică arată existenţa unor contacte apropiate între spionajul militar rus şi şeful unui institut de cercetare în săptămânile dinaintea otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal.

Spionajul militar al Rusiei a avut contacte apropiate cu şeful institutului de cercetare, care coordona oamenii de ştiinţă specializaţi în chimie şi nanotehnologie, în săptămânile dinaintea otrăvirii cu Noviciok în teritoriul britanic, în martie 2018, a fostului agent GRU şi colaborator MI6 Serghei Skripal, scrie Radio Europa Liberă România, preluând o anchetă realizată în comun de serviciul rus al Europei Libere, Bellingcat, Der Spiegel şi The Insider.

Conform sursei citate, patentele depuse şi articolele ştiinţifice examinate de Europa Liberă şi partenerii săi arată că aceşti oameni de ştiinţă au lucrat ani de zile pentru a dezvolta „noi metode de introducere a unor medicamente şi tratamente în corpul uman, tehnici care pot avea o utilizare potenţială în armamentul chimic sau tentative de otrăvire”.

Rezultatele anchetei vin într-un moment în care statele occidentale sunt îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să încalce prevederile Convenţiei privind Armamentul Chimic (1992) ţintind disidenţi şi alţi oponenţi cu otrăvuri şi toxine interzise, notează sursa citată.

În afară de cazul Skripal, o substanţă neurochimică din gama de otrăvuri Noviciok, dezvoltată de sovietici şi moştenită de ruşi, a fost folosită recent şi împotriva opozantului Aleksei Navalnîi. Radio Europa Liberă scrie despre „o nouă versiune” de Noviciok care aproape l-a ucis pe opozantul rus.

Intrat în comă la 20 august după ce i s-a făcut rău la bordul avionului cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova, Navalnîi a fost evacuat de urgenţă două zile mai târziu la Berlin, unde şi-a revenit între timp şi urmează un program de recuperare.

Trei laboratoare - din Germania, Franţa şi Suedia - au conchis că principalul inamic intern al Kremlinului a fost otrăvit cu Noviciok, o concluzie respinsă, evident, de regimul Putin.

În timp ce Moscova susţine că nu mai are rezerve de agenţi neurotoxici, conformându-se astfel tratatului din 1992, investigaţia publicată de serviciul rus al postului Europa Liberă arată contrariul.

Apeluri către GRU


Pe 27 februarie 2018, cu cinci zile înainte de găsirea lui Skripal inconştient pe o bancă din liniştitul oraş englez Salisbury, chimistul rus Serghei Cepur a zburat de la Sankt Petersburg la Moscova în interes de serviciu pentru o zi. Cepur este directorul Institutului Experimental de Stat pentru Cercetarea Ştiinţifică a Medicinei Militare, cu sediul la Sankt Petersburg.

Potrivit unor date telefonice obţinute de Bellingcat şi consultate de serviciul rus al Europei Libere, Cepur a comunicat în timpul vizitei cu mai mulţi ofiţeri ai GRU şi a şi-a petrecut o parte din timp la sediul central al acestei agenţii de spionaj militar.

În acea zi, Cepur a comunicat şi cu cel puţin un cercetător de la o altă instituţie federală de cercetare, Centrul Ştiinţific Signal. Centrul a fost înfiinţat în 2010 printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin, la acea vreme prim-ministru, ca parte a unei reorganizări a Institutului Central de Cercetare şi Testare nr. 33, parte a Ministerului Apărării.

Amplasat în regiunea Saratov, în centrul Rusiei, Institutul nr. 33 era cunoscut cândva pentru testarea de arme chimice. În august 2020, instituţia a fost trecută pe lista neagră a Statelor Unite, care afirma că există „un motiv rezonabil” de a crede că este „asociat cu programul de armament chimic al Rusiei şi de testare a acestuia”.

După ce a plecat de la sediul GRU pe 27 februarie 2018, datele telefonice arată că cercetătoruş s-a deplasat la o altă instituţie militară: Centrul Ştiinţific Militar nr. 27.

Acolo s-a aflat în acelaşi timp şi specialistul în organofosfate Viktor Tarancenko, care lucrase la Centrul nr.27, dar se mutase la Centrul Signal. Aceste date provin din localizarea telefonului la anumite momente, dar este imposibil de afirmat că cei doi s-au întâlnit atunci.

Organofosfate sunt o clasă de compuşi chimici ce se găsesc în insecticide şi unele medicamente. Ele sunt folosite şi în arme chimice, subliniază sursa citată.

În lunile dinaintea călătoriei la Moscova, Serghei Cepur a comunicat în mod repetat atât cu oameni de ştiinţă de la Centrul Signal, cât şi cu ofiţeri de rang înalt ai GRU.

Potrivit datelor obţinute, una dintre persoanele contactate a fost generalul-maior Andrei Averianov, comandantul Unităţii 29155. Cepur a avut cel puţin 65 de apeluri şi mesaje către Averianov între mai 2017 şi septembrie 2019.

Averianov era în mare parte necunoscut publicului până la o investigaţie a Europei Libere în parteneriat cu Bellingcat care dezvăluie că unul dintre cei doi acuzaţi de otrăvirea lui Skripal, Anatoli Cepiga, a participat la nunta fiicei acestuia cu doi ani în urmă. Celălalt bărbat acuzat de autorităţile britanice este ofiţerul GRU Aleksandr Mişkin, pe care Cepur l-a sunat de mai multe ori în perioada imediat dinaintea otrăvirii lui Skripal.

Cepur a comunicat şi cu un al treilea ofiţer GRU care a fost în Anglia în 2018, şi anume Denis Sergheiev.

Pe 23 februarie 2018, sărbătoare legală în Rusia, Cepur a avut zeci de apeluri telefonice şi mesaje cu ofiţeri GRU, dar şi cu alţi doctori şi cercetători, inclusiv cu Vadim Başarin, pe care Bellingcat şi The Insider l-au identificat drept toxicologul-şef al Ministerului Apărării.

Datele telefonice mai arată şi că în zilele dinaintea şi după otrăvirea lui Skripal, Cepur a comunicat cu oameni de ştiinţă de top din regiunea Saratov.

Brevete

 

Din 2004 până în 2010, chimistul Artur Jirov a condus Institutul Central de Cercetare nr. 27, conform unei broşuri a Ministerului rus al Apărării publicată în 2018. Broşura descrie institutul drept una dintre principalele entităţi ale Ministerului Apărării „în domeniile chimic-militar şi biologic-militar, precum şi combaterea ameninţărilor date de proliferarea şi utilizara armelor chimice şi biologice”.

În 2010, institutul lui Jirov a fost înglobat în Institutul Central nr. 33 pentru Cercetări Ştiinţifice, care era implicat în testarea de armament chimic în alt sat din regiunea Saratov, Şihani. Directorul şi adjunctul acestuia l-au sunat pe Cepur la scurt timp după otrăvirea lui Skripal, precizează autorii investigaţiei.

Şihani era şi sediul unui departament al unui institut secret cunoscut drept GosNIIOKHT. Aici fusese dezvoltat pentru prima dată Noviciokul în anii 1970, potrivit lui Vil Mirzaianov, chimistul care a dezvăluit programul în 1992. La începutul acestei luni, UE a impus sancţiuni împotriva GodNIIOKHT ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.

În aceeaşi perioadă în care institutul lui Jirov s-a mutat, acesta s-a retras şi a preluat conducerea Centrului Ştiinţific Signal, adică facilitatea din Moscova creată prin decretul lui Putin din 2010. Mai mulţi subordonaţi ai săi de la Institutul Central de Cercetare nr. 27 au plecat cu el.

Documente publice dezvăluie că Jirov şi colegii săi au făcut cercetări ample despre substanţe care afectează sistemul nervos central, precum şi metode de a introduce aceste substanţe în corpul uman. În 2010, de exemplu, Cepur şi mai mulţi colegi au înregistrat un brevet pentru „o compoziţie farmaceutică şi metodă de administrare pulmonară a acesteia”. Patentul afirmă că invenţia este „gândită pentru introducerea unor substanţe farmacologice active într-un organism prin inhalare”. Este descrisă drept o pulbere formată din particule minuscule şi ar afecta, printre altele „sistemul nervos central, procesele periferice de transmitere neuronală, sistemul cardiovascular”, scrie Radio Europa Liberă România.

Serviciul rus al Europei Libere şi partenerii săi în această investigaţie au cerut comentarii de la Centrul Signal, Centrul Ştiinţific nr. 27 şi de la Institutul de Stat pentru Cercetare în Medicină Militară, dar nu au primit răspuns la întrebări despre domeniile de cercetare sau legăturile cu Ministerul Apărării sau agenţii de spionaj. Averianov, comandantul Unităţii 29155, nu a răspuns la rândul lui la telefon.

Jirov şi Cepur au putut fi contactaţi la numerele din datele obţinute de Bellingcat. Jirov a ascultat întrebarea despre participarea sa în dezvoltarea unor substanţe otrăvitoare şi cooperarea cu GRU şi FSB, după care a închis fără să răspundă. Cepur a negat că ar cunoaşte persoane din cadrul GRU. „Puteţi să verificaţi agenda mea şi să vedeţi că nu e niciun Mişkin acolo”, a declarat el, conform sursei citate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

imsi imsi
24.10.2020, 14:24:41

Si ce i cu asta ? In aceasi perioada Putin a vorbit cu Merkel, si cu madama care era premier al UK, si cu Trump inseamna ca toti erau satui de prostul de Skripal, nu ?. Joianis al nostru n a vorbit cu nimeni ca nu l baga nimeni in seama nici macar nevasta sa. De asta cerea el un guvern "al mieu" sa aiba cu cine vorbi. Daca incearca cu consilierii astia ii spun sa taca ca ei il sfatuiesc pe el si nu invers. Ca l sfatuiesc prost si si bat joc de el asta ii evident dar in fond nu i vina lui ci a prostilor care l au ales.

+1 (11 voturi)
Hoban Razvan
24.10.2020, 15:21:21

@ imsi imsi Baiatule, ai o capacitate de a insista in prostie pe care, daca ar fi cunoscut-o, Einstein n-ar fi catalogat-o ca fiind simplu infinita ... ci ca fiind "dublu plus mega ultra maxima" infinita!

+1 (7 voturi)
Ivan Turbinca
24.10.2020, 15:35:08

Până la laborator și la locul: otravă pentru Navalny În povestea cu Navalny, totul depășește rațiunea - „otrăvirea” în sine, circumstanțele acțiunii, absența chiar a unei indicii a oportunității eliminării opoziționistului. Acum, tot acest absurd a fost încununat cu afirmația că acest om fusese otrăvit de Novich Da, înainte să ne gândim că vedem limitele idiotiei barbarilor occidentali. Astăzi trebuie să recunoaștem sincer: ne-am înșelat. După anunțul oficial din Germania că Navalny a fost otrăvit de Novichok, nu este nevoie să mai argumentăm. Nu există astfel de limite. Salvează „Newbie” În declarația reprezentantului oficial al guvernului Republicii Federale Germania privind cazul Navalny, se spune: La cererea Centrului Medical al Universității Charite, un laborator special al Forțelor Armate Germane a efectuat un studiu toxicologic al probelor prelevate de la Alexei Navalny. Rezultatele sale confirmă necondiționat prezența unui agent nervos chimic din grupul Novich Sună atât de promițător, minunat încât este greu să găsești cuvinte care să exprime sentimentul de încântare. Laboratorul Bundeswehr - luxos! De îndată ce cineva încearcă să verifice pe ce bază armata germană a ajuns la o astfel de concluzie despre Navalny, ea poate fi întotdeauna răspunsă doar cu două cuvinte: „Top secret!” Și în germană sună divin: "Strang geheim!" („Streng geheim!”) În al doilea rând, „Novichok” este din nou în afaceri. O otravă teribilă și, cel mai important, cunoscută omului occidental de pe stradă. Seria de otrăvire din Salisbury este filmată. Și urmele serviciilor speciale rusești la nivelul subcortexului sunt trasate - scrisul lor de mână. De asemenea, au murdărit mânerul ușii de pe casa Skripals cu această substanță! Și că nici aceia nu au fost uciși, nici Navalny - sunt serviciile speciale rusești! Sunt strâmbi! Nu știu să facă nimic. Chiar și pisica lui Skripal a trebuit să fie sugrumată de poliția engleză din cauza lor - cel puțin cineva trebuie să moară în tragedie, astfel încât o chestiune importantă să nu se transforme într-o farsă! În cele din urmă, „Novichok” nu este o otravă obișnuită ca unele materii vegetale, din care nu rămâne nicio urmă în corp. „Newbie” este oh-ho-ho! Este un agent nervos fluorofosforic, reprezentând o familie de peste șaizeci de compuși. Apropo, inhibitori ai acetilcolinesterazei. Deci, de îndată ce germanii au găsit această byaka în corpul lui Navalny, a fost imediat clar ce conduceau. Da, au găsit-o de fapt - o chestiune de încredere, iar Occidentul și-a subminat credibilitatea cu mult timp în urmă și în profunzime - dar cazul duce în mod clar la faptul că Rusia folosește agenți de război chimic pentru a-și ucide proprii cetățeni, care intră sub incidența Convenției privind armele chimice. Aceasta înseamnă că deschide un drum de tornadă către sancțiuni, sancțiuni și sancțiuni de o sută de mii de ori. Aici exact „Nord Stream - 2” deranjează oamenii buni. Înțelegeți, amenință cu suprimarea tranzitului de gaze prin Ucraina. Adică o stare de lucruri atât de minunată, când rușii înșiși își hrănesc dușmanii și propriile dureri de cap. Și dacă încetează să plătească pentru tranzit, cine va trebui să-i hrănească pe ucraineni, vest sau ce? Nu, nu are nevoie de o asemenea fericire. Și „Novichok” din Navalny este pur și simplu mântuire în această situație! O substanță otrăvitoare din grupul „Novice” ... Ce este „Newbie”? Din cele explicate Constantinopolului de către experți versați în acest subiect de la unele institute ale Academiei de Științe din Rusia, în primul rând, acesta este ... nu „Novichok”. De fapt, un număr de așa-numiți fluorofosfonați apar sub acest nume. De care aparțin și substanțe toxice cunoscute precum sarin și zoman. În al doilea rând, formula chimică și spectrul de masă al unuia dintre „novici” - substanța A-234 - sunt bine cunoscute în Occident. În 1998, au fost descoperite de experți ruși nu doar oriunde, ci în Biblioteca Spectrală NIST98 a Institutului Național de Standarde și Tehnologie (NIST), SUA. Mai mult, un reprezentant al Centrului Edgewood pentru Cercetare și Dezvoltare Chimică al Armatei Americane le-a adăugat la baza de date. Armată, subliniem. Există trimiteri la faptul că aceeași formulă se află în baza de date a Societății Regale Britanice de Chimie. Și ce coincidență - A-234 este similar cu un unguent vâscos în consistență, afectează corpul atunci când intră în contact cu pielea, este rezistent la condițiile meteorologice și nu se răspândește prin aer. Ideal pentru a întinde Skripals pe mânerul ușii! În al treilea rând, un anume Vil Mirzayanov, un trădător și un dezertor, care știa cu adevărat ceva despre activitatea din URSS pe această temă, a dezvăluit serviciile speciale occidentale formulele unui număr de „novici”. Deci, varianta A-232, care a fost dezvoltată ca agent de război chimic, nu este un secret pentru nimeni. Dar, în același timp, este important un mic, dar detaliu fundamental: „Novichok” nu a fost acceptat în arsenalul armatei ruse. Dar a fost produs - și apoi în scopuri experimentale și cantități - și testat până la începutul anilor 2000 în Uzbekistan, în orașul Nukus. Și producția a fost închisă ... de americani. Iar afirmația lor că stocurile de substanțe toxice acolo au fost distruse nu este o garanție a veridicității. Am vorbit deja despre cât de periculos și de nesigur este să ai încredere în Occident. Din motive de corectitudine, trebuie admis că compușii organofosforici care conțin azot cu activitate pronunțată de anticolinesterază au apărut deja în încercări reale de otrăvire a oamenilor. Deci, o mulțime de zgomot a cauzat odată otrăvirea bancherului Ivan Kivelidi cu o substanță similară. El și secretarul său au fost uciși și peste 10 persoane au fost rănite din cauza faptului că făptuitorul a murdărit receptorul telefonic cu presupusa conexiune A-234. Și a primit-o de la unul dintre șefii Institutului de cercetare de stat în chimie și tehnologie organică (GosNIIOKhT). Occidentul este convins că Skripalii au fost otrăviți de „Novichok” de către agenții ruși. Adică, pur teoretic, probele luate atunci de șeful laboratorului pot fi păstrate în continuare în mâinile private și criminale. În acest timp, și-au pierdut proprietățile de agent de război chimic, dar pot servi pentru otrăvirea indivizilor de către indivizi. Dar Occidentul chiar și atunci - și acesta a fost 1995, perioada celor mai minunate relații cu acesta - în primul rând a descris totul ca pe o încercare din partea serviciilor speciale rusești și a autorităților. Deși de ce aveau nevoie să-l omoare pe Kivelidi și chiar într-un mod atât de sofisticat, nu era clar atunci, așa cum nu este clar astăzi cu Navalny. Dar, după cum vedem, vectorul agresiunii informaționale a Occidentului împotriva Rusiei nu se schimbă Simptome și efecte Oamenii de știință sunt practic unanimi în opinia că „Novichok” este foarte puternic, uneori, sau chiar un ordin de mărime mai puternic decât agenții nervoși cunoscuți. Afectează sistemul nervos, excluzând încercările sale de a controla corpul. Acest lucru se manifestă sub formă de constricție a pupilelor, convulsii, convulsii, vărsături. Apoi întreruperea respirației și a morții. Dar asta dacă doza de substanță ingerată este mică. Când o doză letală intră în corp, o persoană își pierde aproape instantaneu conștiința și moare în câteva minute. „Forma” OB este de asemenea importantă, ca să spunem așa. Unguentul este un lucru, forma gazoasă este altul. Dacă „Novice” este realizat sub forma unui aerosol, atunci va otrăvi totul din jur. Cu toxicitatea sa, o cantitate foarte mică ar fi suficientă pentru a distruge populația unui oraș de dimensiuni medii. Antidotul pentru "Novichok" este medicamentele anticolinergice (în special, atropina, atena și altele). Dar, potrivit oamenilor de știință, aceste antidoturi pot opri efectul unei substanțe toxice asupra organismului, dar nu sunt capabili să vindece leziunile organice ale sistemului nervos. Consecințele pentru relațiile dintre țări vor fi, de asemenea, cu siguranță otrăvite. Poate că acesta a fost obiectivul principal al încercării de asasinat asupra lui Navalny. Dacă a existat o încercare, este adevărat. De fapt, nu este deloc dificil să aflăm dacă opoziționistul a fost otrăvit cu un novice sau dacă s-a otrăvit cu lumina lunii. Nu, nu așa încât, cu un deget mic sau cu o privire atentă, dar într-un laborator bun, specialiștii vor putea stabili fără echivoc unde a fost creată substanța otrăvitoare. După cum a spus unul dintre principalii chimiști ai Rusiei la Constantinopol într-o conversație confidențială, dacă vorbim despre o substanță cu o formulă complexă, dacă există o moleculă lungă, atunci puteți încerca să determinați originea până la laborator. Dacă laboratorul Bundeswehr este la fel de bun pe cât se spune, atunci poate găsi și o astfel de urmă. Este o altă problemă dacă va spune despre ce a găsit. Merită să ne amintim că, în cazul Skripalilor, britanicii au acuzat Rusia că acuză, dar nu au furnizat probe. Nu sub formă de eșantioane sau urme ale substanței otrăvitoare care ar fi fost găsite de aceștia, nici măcar sub forma unei formule. Adică, foarte „molecula lungă” nu a fost prezentată, deși ar fi putut deveni dovezi din beton armat împotriva Rusiei. La cererea Centrului Medical al Universității Charite, un laborator special al Forțelor Armate Germane a efectuat un studiu toxicologic al probelor prelevate de la Alexei Navalny. Foto: Christoph Soeder / Globallookpress În plus, germanii, după ce au anunțat Novichok, au trebuit să obțină spectrul de masă al OM care l-a lovit pe Navalny. Aceasta înseamnă că acest spectru de masă poate fi pur și simplu comparat cu cele stocate în biblioteca corespunzătoare - și sunt stocate spectrele de masă ale tuturor compușilor cunoscuți. Comparați datele primite cu cele din bibliotecă - totul, betonul armat este în mâinile voastre. Iar britanicii au fost siguri că vor împărtăși ceea ce au găsit pe Skripali. Hei, nemți, există astfel de date? În timp ce oficialii germani, inclusiv însuși cancelarul Angela Merkel și miniștrii apărării și afacerilor externe, susțin că aceste date sunt „incontestabile”. Deci, împărtășiți-i, prindeți-l pe Putin de mână! Întrucât am ajuns la punctul de a cere „clarificări din partea autorităților ruse” cu privire la un astfel de „eveniment ieșit din comun”. Deoarece doar formula, doar hardcore-ul îi poate face pe comentatori să nu-și mai rupă burta. Pentru că orice altceva este absurd, ilogic și chiar această idioțenie, care este în mod clar prea mult chiar și pentru Occident. Nu funcționează așa. Deci - idiotism Autoritățile ruse au promovat mult și greu și - dacă vă amintiți cele două sentințe suspendate - chiar l-au prețuit pe Navalny drept liderul opoziției. Cu două condiții condiționate, dar totuși, de a zbura în străinătate în vacanță de patru ori pe an - unde mai sunt tratați opoziționistii așa? Acest „lider de opoziție” s-a dovedit a fi necinstit el însuși, și-a schimbat convingerile ca niște mănuși, a fost încântător de ridicol când i-a chemat pe școlari să protesteze, el, în cele din urmă, a certat puternic întreaga opoziție. A fost ușor, ca și puful de plop din haine, să colecteze informații politice străine pe ea. A fost util să aruncați și să aruncați probe incriminatoare prin ea. În cele din urmă, a fost judecat din nou pentru insultarea unui veteran, fondul său a fost lichidat de el însuși, iar bunurile sale erau în mâinile „bucătarului-șef al lui Putin” Yevgeny Prigozhin. Din punct de vedere al politicii externe și al economiei, există și pierderi continue. Pierderi reputaționale - aber naturlikh! De asemenea, sunt așteptate sancțiuni. Ei bine, da, Kremlinul a fost atât de obosit să construiască Nord Stream, încât a căutat în jur doar pe cineva care să-l otrăvească de la opoziționistii ruși dragi Occidentului. Ei bine, toată lumea vorbește despre asta astăzi. Dar, din punct de vedere al execuției, nici acest lucru nu se încadrează în nicio poartă! După cum a remarcat cu înțelepciune unul dintre comentatori, „Newbie” este primul OV de luptă din lume care nu poate ucide pe nimeni. Poate săracul Kivelidi, dar identificarea „novicului” este probabilă, dar nu este dovedită. Și îl urmăresc pe Navalny atât de „profesional” încât chiar și în spitalul de urgență provincial îl trag și îl stabilizează. Și autoritățile,cei care l-au otravit, dau toate permisiunile necesare, astfel încât persoana pe care au otrăvit-o să ajungă rapid în mâinile unui inamic geopolitic și a unui inamic informațional. Nu, nu funcționează așa. Deci - idiotism. Absurdul dincolo de absurd. Și doar dovezile clare, necondiționate pe care Germania trebuie să le ofere vor da speranță pentru o ieșire din acest absurd. p.s Din punctul unei "logici",a propogandei occidentale,Putin,prostul global,asa trebuie sa apara in fata societatii civile occidentale,ne avand ce face,in preajma alegerilor prezentiale si,a CM la fotbal din Rusia,dorind un pic sa se distreze cu noi sanctiuni si expulzari de diplomati,otraveste,(neotravit),un fost agent al GRU,care la vremea aia nu prezenta decat o nulitate pt securitate rusa? Sau la finalizarea gazoductului Nord-Stream 2,sa-l otraveasca(la fel neotravit)un neica nimeni,cu doar 2%,si aia niste bieti elevi si studenti marginali,c-o substanta care nu stie de crutare?Vai mama lor de rusi,noviciokul lor s-a dovedit a fi un stariciok(batranel),bun pt a provoca doar o simpla diaree!

+3 (11 voturi)
imsi imsi
24.10.2020, 15:37:52

Hoban Razvan Ma tu "baiat" sa i spui la tata tu ! Mie sa mi spui "mosule" ca pot sa ti fiu bunic ! Lasa l pe Einstein in pace ca el era un tip destept. Prin anii 70 o profa de statistica si probabilitati (Coroiu) de la ASE radea de aia de la poli buc ca mai foloseau concepte de "infiniitii mari" si *infiniitii mici" cind predau matematici superioare. Asa si tu ai auzit ceva de infinit si te ai gandit ca Einsein asta era cu relativitatea deci are si cu infinitul ca si asta ii relativ.

+2 (12 voturi)
Goguţă
24.10.2020, 15:27:09

Mai terminat cu prostia asta cu Noviciok, agentul neurotoxic a lui peste prajit care nu poate omorâ pe nimeni . De la un patent privind " introducerea unor substanţe farmacologice active într-un organism prin inhalare" , ( se incerca si un vaccin Covid administrat tot asa) ati tras concluzia ca rusi omora in nestire dar nu moare nimeni.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările