Rusia

articolul anterior articolul urmator

Avertisment la nivel înalt. Numărul doi în diplomaţia rusă: „Există riscul să izbucnească un război nuclear“

26
12 Sep 2019 20:20:07
Autor: Cezar Pădurariu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a declarat joi, 12 septembrie, că deteriorarea relaţiilor diplomatice între marile puteri ale lumii ar putea conduce la izbucnirea unui război nuclear.

Riabkov a făcut afirmaţiile cu ocazia unei conferinţe susţinute la Şcoala Superioară de Economie din Moscova. Oficialul rus, citat de agenţiile de presă ruse Sputnik şi TASS, consideră că „situaţia în domeniul stabilităţii strategice continuă să se deterioreze şi aceasta este, din păcate, un fapt incontestabil“.

Oficialii de la Moscova au emis în ultima perioadă mai multe mesaje prin care condamnă SUA pentru o presupusă reticenţă în negocierea unui tratat de reducere a armelor ofensive. O înţelegere pe această temă între Rusia şi SUA a fost semnată în 2010 de către preşedinţii din acea vreme, Dmitri Medvedev şi Barack Obama.

Potrivit lui Riabkov, lumea s-ar afla în cumpănă în acest moment, în lipsa oricărui tratat care să reglementeze sfera armamentului nuclear. „Măsurile luate de colegii occidentali devin din ce în ce mai puţin gândite, emotive, iar în unele momente chiar extrem de agresive“, a mai declarat Riabkov, în cadrul conferinţei.

Potrivit Sputnik, viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat joi că există riscul unui război nuclear, menţionând că tendinţa negativă a devenit deosebit de vizibilă în acest an. „Situaţia privind stabilitatea strategică continuă să se înrăutăţească. Din păcate, este un fapt incontestabil. Riscurile cresc şi există riscul de a izbucni un război nuclear, chiar dacă părţile nu au intenţia de a începe un conflict nuclear“, a mai spus Riabkov.

SUA şi a Rusiei s-au retras din Tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare), semnat de cele două ţări în 1987 şi care stipula distrugerea de către statele semnatare a rachetelor balistice şi de croazieră cu lansare de la sol, cu rază scurtă şi medie de acţiune, adică pe distanţe cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia a respins criticile Occidentului potrivit cărora ea este singura responsabilă de încetarea Tratatului INF şi a acuzat SUA că pun în pericol securitatea Europei şi sistemul global de control al armelor, arată Ştirile Pro TV.

Washingtonul s-a retras oficial la 2 august din Tratatul INF, reper în controlul armamentului, după ce Moscova a refuzat să-şi distrugă - într-o manieră verificabilă - noua sa rachetă 9M729 (SSC-8, în clasificarea NATO; nucleară, mobilă şi greu de detectat) care se presupune că încalcă pactul. Rusia, care susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km, a reacţionat prin suspendarea obligaţiilor ce decurg din INF.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

IonIon Codreanu
12.09.2019, 20:52:59

”Rusia a respins criticile Occidentului potrivit cărora ea este singura responsabilă de încetarea Tratatului INF şi a acuzat SUA că pun în pericol securitatea Europei şi sistemul global de control al armelor, arată” Și totuși, USA, așa zisul Occident, au dreptate ÎNTOTDEAUNA?! Nu greșesc NICIODATĂ? NU există sistem perfect, nu există în nici o acțiune eroare zero!

-2 (16 voturi)
GAN
12.09.2019, 22:27:18

iti dai seama ca avertismentul a fost facut pentru urechile rusilor nu? la scoala superioara de economie (sic!) si citat de TASS...adica ei intre ei neeext!

+1 (3 voturi)
Comisaro Cattani Mihai
12.09.2019, 21:27:46

Singura tara din lume care a folosit arma atomica asupra altei tari care la timpul ala nu era putere nucleara este USA! Rusia niciodata nu o sa faca primul pas. Rusia se apara! Rusia nu provoaca razboaie Rusia le finalizeaza!

-7 (23 voturi)
ion damian
12.09.2019, 21:35:02

mujicii mor de foame iar sobolanii rosii care ii conduc le amagesc foamea cu propaganda desantata .

+5 (11 voturi)
mihai radu
12.09.2019, 21:56:45

Ce vorbesti?!Doua mici exemple,in 1939 au atacat Finlanda si erau gata sa o ia pe coaja,noroc lor ca finlandezii au ramas fara munitie,tot in 1939 dupa ce germanii au atacat Polonia din vest,au facut si rusii acelasi lucru din est,conform tratatului Ribbentrop-Molotov.In 1968 au atacat Cehoslovacia si pot sa-ti dau nenumarate exemple incepand ci 1800,dar astea trei sunt suficiente !

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (26)