Rusia

articolul anterior articolul urmator

Occidentul se teme că Rusia este pe cale să atace Ucraina: Ruşii văd cu totul altceva la televizor

9
26 Jan 2022 18:51:02
Autor: Ion Gaidau
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Trupe străine puternic înarmate se îndreaptă spre graniţa cu Ucraina. Avioane de recunoaştere se învârt în cerc de zor. Lunetiştii sunt deja pe poziţii. Zvonurile despre operaţiuni sub „steag fals” sunt răspândite la fiecare colţ. Bine aţi venit la televiziunea de stat de la Moscova, potrivit căreia nu armata rusă este pregătită de atac, ci NATO, relatează CNN.

În viziunea presei fidele Kremlinului, forţele NATO duc la îndeplinire un plan pregătit de ani de zile: încercuirea Rusiei, înlăturarea de la putere a preşedintelui Vladimir Putin şi preluarea controlului asupra resurselor energetice ale ţării.

La ştiri şi la emisiuni pe teme politice, Ucraina este prezentată ca un stat eşuat controlat în întregime de „păpuşarul” Statele Unite. Europa este imaginată a fi slabă, o colecţie de state divizate care primesc ordine de la Washington. Chiar şi „înfricoşătorul” Washington este slab şi divizat, sfâşiat de diviziuni politice şi tulburări rasiale.

Dar cum se poate oare ca aceste puteri să fie deopotrivă slabe şi o ameninţare? Aceasta este una dintre enigmele propagandei de stat din Rusia. Nu încurajează gândirea critică, ci încearcă mai degrabă să crească tensiunea în rândul telespectatorilor, să li se facă frică, comentează CNN.

Emisiunea emblematică de sinteză politică a televiziunii de stat de la Moscova, „Vesti Nedeli” („Ştirile săptămânii”), a început duminica trecută cu prezentatorul său Dmitri Kiseliov aproape vociferând: „În loc să dea răspunsuri la iniţiativele paşnice ale Kremlinului, ne îngroapă cu acuzaţii şi noi ameninţări”.

Orice potenţial semn de dezacord între Europa şi SUA sau NATO este o ştire de top în Rusia. Kiseliov, de exemplu, a acordat o atenţie sporită cazului comandantului Marinei Germane care a declarat că Putin „merită respect” şi că peninsula Crimeea - un teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014 - este „pierdută pentru totdeauna”.

Este posibil ca Ucraina să nu devină victima unei invazii totale, dar propaganda Kremlinului duce deja un război mediatic total.

Declaraţiile administraţiei Biden sunt respinse total prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care repetă obsesiv: „minciuni”, „isterie”, „fake”. Cuvântul „fake” este rostit atât de des, încât pare că a devenit rusesc.

Avertismentul cu privire la un posibil atac al Rusiei împotriva Ucrainei este negat cu interpretarea că ar fi un act de „rusofobie” din partea „anglo-saxonilor”.

Tensiunile nu sunt cauzate de Rusia, ci de NATO, spune Kremlinul.

Într-o piesă izbitoare de propagandă în oglindă, televiziunea rusă a început să redifuzeze, cu traducere, comentariile expertului american Tucker Carlson, ale cărui declaraţii anti-NATO şi anti-Biden de la Fox News se aliniază perfect cu linia ideologică a Kremlinului. „El (Carlson, n. red.) ar trebui să fie în emisiunea ta!”, îi spune un invitat prezentatorului unei emisiuni politice.

Bliţul presei de stat din Rusia pare să aibă efect la public. Un sondaj efectuat în decembrie anul trecut de Centrul Levada arată că jumătate dintre ruşi cred că SUA şi NATO sunt de vină pentru criza ruso-ucraineană, în timp ce doar aproape 4% consideră că Rusia este responsabilă.

Sondajul mai arată că puţin peste jumătate dintre ruşi cred că situaţia tensionată din jurul Ucrainei nu va escalada într-un război între Moscova şi Kiev, în timp ce mai mult de o treime (39%) spune că războiul este „inevitabil” sau „foarte probabil”.

Într-un alt sondaj al Centrului Levada, tot din decembrie, mai mult de jumătate dintre respondenţi (56%) consideră că relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt grav deteriorate, cel mai mare rezultat de la începutul războiului din Ucraina, în 2014.

Mulţi ruşi cred că sunt traşi în război de către Occident, potrivit unui focus grup organizat de Riddle, un jurnal online dedicat afacerilor din Rusia.

„Rusia va trebui să răspundă... Suntem ciupiţi din toate părţile, ne muşcă. Ce ar trebui să facem? Să cedăm?”, spune un participant la focus grup.

Un alt sondaj al Centrului Levada arată că ruşii sunt „obosiţi psihic” de subiectul Ucraina, care, spun ei, „pare a fi impus de mass-media importantă”.

Drept urmare, telespectatorii nu analizează ştirile şi nu verifică ce aud la emisiunile TV. Cu siguranţă, peisajul mass-media din Rusia se schimbă, pe măsură ce noile generaţii îşi iau tot mai mult informaţiile din online. Dar majoritatea posturilor de ştiri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine undele, conchide CNN.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Vornicu
26.01.2022, 19:10:38

"Dar cum se poate oare ca aceste puteri să fie deopotrivă slabe şi o ameninţare?" Sa intrebe cineva asa ceva trebuie sa fie complet analfabet . Ca si cum un razboi mai skab e o bucurie ! Ba ! Un singur om daca ataca cu un singur cutit , tot e grav !

-23 (23 voturi)
Roman din Ardeal
26.01.2022, 19:53:09

Adine, fereasca Sfantu' ala care nu exista si patriarhul Kiril.Va dati cu stangu-n dreptu in propaganda si va bucurati cand rusii, oprimati si saraci cred ca NATO este de vina pentru faptul ca un dolar a ajuns la 80 de ruble, lucru nemaintalnit in istoria Rusiei nici macar la 1917, oligarhii Rusiei ar incepe un razboi doar ca sa isi pastreze controlul asupra tarii. Asta este miza reala a conflictului acesta. Oligarhii si Putin, baietelul lor pierd tot mai mult teren in ochii rusilor si au nevoie de un razboi ca sa nu isi piarda puterea. Sa se reafirme ca si conducatorii puternici care isi imagineaza ca sunt.

-61 (67 voturi)
Vasile Naftuli
26.01.2022, 19:14:11

Dacă Crimeea rusească va fi „eliberată” atunci rușii vor „elibera” Kievul.

-5 (5 voturi)
Dobrican Felician
26.01.2022, 19:56:32

Daca CNN a ajuns sa dea lectii de deontologie atunci lumea e clar ca e pe duca. Va mai amintiti interminabilele emisiuni ale Christianei Anampour din 2003 la care responsabilii americani in frunte cu mortu' Collin Powell povesteau ei cu planse pe perete cum dictatorul Saddam este pregatit sa vinda arme de distrugere in masa teroristilor care vor sa atace America ? Cum ne aratau ei centrifugele din nu stiu ce camioane cisterna unde se preparau bombe murdare ?Pai rusii sunt mici copii fata de CNN cind vine vorba de propaganda.

-2 (6 voturi)
m wakki
26.01.2022, 20:13:45

Nu ne amintim pentru că ne uitam numai și numai la sputnic, acolo este dreptatea și adevărul

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările