Oleg Makarenko, blogger rus, fondatorul platformei Ruxpert: „Ucraina e doar începutul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Makarenko, blogger rus, fondatorul platformei Ruxpert FOTO: Arhiva personală
Oleg Makarenko, blogger rus, fondatorul platformei Ruxpert FOTO: Arhiva personală

Oleg Makarenko, un blogger proeminent în Rusia şi-a deschis blogul în 2007 şi a înfiinţat Ruxpert anul trecut. Acesta spune că site-ul funcţionează din contribuţiile cititorilor, iar articolele sunt scrise gratuit.

Site-ul său, Ruxpert, deţine în Rusia o poziţie proeminentă în ceea ce Makarenko numeşte războiul informaţional” cu Occidentul. Propunând note pe diferite teme, de la Crimeea şi Novorosia la mituri liberale şi sexualitate, Ruxpert spune că prezintă „adevărul despre Rusia - fără murdărie, propagandă duşmănoasă şi fără înfrumuseţări”.

Toate informaţiile sunt pentru a asigura „patrioţii ruşi” cu argumente de încredere. Întrucât Vladimir Putin promovează tot mai mult o ideologie naţionalistă în timpul celui de-al treilea mandat de preşedinte, ideologie evidenţiată prin preluarea Crimeii din componenţa Ucrainei, ideile antioccidentale ale lui Makarenko au devenit foarte populare, cu zeci de mii de accesări zilnice.

Site-ul său, conceput a fi un „manual al Patriotului”, a reflectat şi a prevestit ideile lui Putin. Makarenko a stat de vorba cu cititorii ziarului „Adevărul” prin intermediul Google Hangouts, un eveniment găzduit regulat de platforma online a publicaţiei noastre.

Acesta a răspuns la întrebări cu privire la „rusofobiile” Occidentului, despre care spune că încearcă să divizeze şi să umilească Rusia. 

Mircea Barbu: Salut, Oleg! Mulţumim că ai acceptat invitaţia noastră!

Oleg Makarenko: Mă bucur să fiu alături de voi!

-Ştiu că eşti fondatorul unuia dintre cele mai de succes website-uri din Rusia, ruxpert.ru, un fel de Wikipedia, o platformă pentru alţi scriitori de asemenea. Cum ai devenit blogger şi cum ai fondat acest website?

-M-am decis să fondez acest website când am observat câte minciuni există despre Rusia pe internet. Simţeam că am nevoie de o armă în discuţiile online, una cu care să-mi apăr ţara. Aşa că am creat ruxpert.ru şi prietenii mei m-au ajutat să facilitez această conversaţie.

-Ce este mai exact Ruxpert?

-Ruxpert este o platformă pentru discuţii între oameni care susţin Rusia şi cei care spun că Rusia e o ţară rea, cu oameni răi şi că aceasta nu ar trebui să existe. Ruxpert ar trebui sa fie o armă pentru patrioţi.

-De unde primiţi fonduri? Înţeleg că există o întreagă dezbatere despre originea fondurilor, acuzaţii cum că website-ul ar fi plătit de Moscova.

-Din păcate nu primesc bani de la Kremlin. Ruxpert nu este atât de mare încât să necesite fonduri considerabile. Am nevoie doar de un server, destul de ieftin pentru mine, pentru că sunt un om de afaceri. Am o afacere mica in domeniul IT. Am început şi o campanie de donaţii şi am obţinut aproximativ zece mii de dolari de la oameni cărora le place site-ul. E suficient pentru un an. La anul cred că voi cere din nou bani prin donaţii şi cred că îi voi obţine de la cititorii mei.

Libera exprimare în Rusia

-Există o întreagă dezbatere în Rusia la moment despre dreptul la liberă exprimare pe internet. Ştiu că Putin tocmai a promulgat o lege prin care fiecare blogger cu mai mult de 3000 de fani va fi nevoit să se înregistreze cu autorităţile. Ce părere ai despre această lege? Afectează dreptul la liberă exprimare?

-Este o lege foarte utilă. Dacă statul nu controlează bloggerii noştrii, atunci altcineva îi controlează. Această lege ne protejează de extremism. Nu văd cum îmi afectează dreptul la liberă exprimare daca va trebui să mă înregistrez. Sunt convins că voi putea să spun tot ce vreau chiar şi după ce mă înregistrez.

-Cum văd oamenii din Rusia situaţia din Ucraina?

-Cred că Ucraina şi Rusia ar trebui să fie o singură ţară. Noi nu credem că ucrainenii şi ruşii sunt diferiţi. Noi vedem cum SUA a început războiul în Ucraina ca să ţină Rusia departe de Europa. Aceeaşi politică a SUA ca şi în Siria şi alte ţări. Am mai văzut asemenea tactici în ultimii ani.

-Dar cum îţi explici că majoritatea ucrainenilor vor să facă parte din Uniunea Europeană?

-Nu a avut loc niciun referendum unde ucrainenii să fie întrebaţi ce vor. De ce? Pentru că un asemenea referendum ar arată că aceştia şi-ar dori să fie ruşi, nu în UE. La Maidan au fost 10-20 de mii de oameni, iar Ucraina are 40 de milioane de locuitori. Deci cum poţi spune că ucrainenii vor în UE? Dacă vroiau în UE de ce nu au ales un preşedinte precum Kliciko? De ce l-au ales pe Yanukovici care, chiar dacă nu era rus, avea viziuni proruse.

Rusia şi America sunt inamici

-Care crezi ca este parerea oamenilor obişnuiţi din Rusia despre UE?

-Oamenii cred că ar trebui să fim prieteni cu UE. Dar, momentan, UE nu poate lua decizii de una singură. America e mult prea puternică. Germania şi Italia sunt pline de baze militare americane. Nu pot rezista tentaţiei de a face afaceri cu SUA.

-Şi noi, românii, avem baze militare americane în România. Cum crezi că afectează asta securitatea Rusiei?

-Noi şi America suntem inamici. Bineînţeles că nu e bine când baze militare ale inamicilor noştrii sunt aproape de graniţa noastră.

- Crezi că exista vreo diferenţă între omul de rând din Rusia şi cel din Europa?

-Nu cred. Am fost în Europa de câteva ori. Locuiesc în Sankt Petersburg, foarte aproape de Europa. Cred că oamenii obişnuiţi din Rusia, România, Germania sau Italia sunt la fel. Dar politica e destul de diferită. Liberalismul european pare să fie foarte blonav. Paradele gay şi manifestările similare nouă nu ne plac.

-Să înţeleg că nu vreţi să urmaţi aceeaşi cale ca şi Europa?

-Noi avem o cultură şi civilizaţie rusa, diferită faţă de cea europeană.Vrem să ne păstrăm limba şi civilizaţia noastră. E foarte important pentru noi. Nu ne dorim să facem parte din Europa sau China, spre exemplu. Vrem să ne păstrăm identitatea noastră.

Transnistria e următoarea pe lista Rusiei

-Ce crezi despre situaţia din Transnistria?

-A fost şi un război în Transnistria şi dacă ne uităm pe hartă, putem vedea că e foarte aproape de Odessa, iar aceasta face parte din Noua Rusie. Cred că Noua Rusia va face parte din Rusia foarte curând, poate într-un an. După care cred că şi Transnistria va face parte din Rusia de asemenea.

-Şi asta se va face ca şi în Crimeea? Cu oameni mascaţi şi înarmaţi năvălind în ţară? Sau se va face în mod democratic, printr-un referendum?

-Referendumul este soluţia preferată de Rusia. Întotdeauna îi intrebăm pe oameni dacă vor sau nu să facă parte din Rusia. Soluţia noastră e referendumul, a Occidentului e Maidanul.

-Până şi Putin a recunoscut că în Crimeea au fost implicaţi soldaţi ruşi care s-au asigurat că peninsula se întoarce la Rusia. Iniţial nu a fost un referendum, nu?

-În Crimeea nu am avut de ales deoarece NATO a încercat să pună baze militare în zonă. Aşa că a trebuit să-i apărăm pe oamenii din Crimea şi să ne asigurăm că o să aibă un referendum unde să-şi exprime părerea.

-Nu cred că Poroşenko deţine puterea.E inutil să vorbeşti cu el. Poroşenko e controlat de americani în totalitate.

-Deci referendumul e prima opţiune dar dacă e ceva foarte important atunci apar armele?

-Crimea a fost foarte importantă pentru noi. Nu am fi putut ceda în faţa influenţei americane. Ar fi fost foarte periculos pentru Rusia. A trebuit sa o facem. Cred că dacă am avea un referendum în Ucraina, aceştia şi-ar dori să facă parte din Rusia.

-Crezi ca Putin va negocia cu noul preşedinte ucrainean?

-Nu cred că Poroşenko deţine puterea.E inutil să vorbeşti cu el. Poroşenko e controlat de americani în totalitate. Acesta poate promite orice, dar nu deţine puterea. Oamenii din regiunea Donbass nu au luat parte la aceste alegeri.

-Ceea ce vedem noi de aici, din România, în acea parte a Ucrainei, sunt doar oameni înarmaţi. Nu vedem o mişcare politică. Tu vezi oameni politici în estul Ucrainei în acest moment?

-Nu vedem politicieni în această regiune. Momentan este război acolo iar Strelkov şi alţi comandanţi nu sunt politicieni. Este nevoie de timp. În Ucraina politica nu urmează un curs normal, e coruptă în totalitate. 

Putin e din ce în ce în mai popular

-Cum îl văd tinerii pe Putin?

-De când Rusia are un scop bine definit, acela de a-i strânge pe toţi vorbitorii de rusă într-o ţară, Putin are foarte mult sprijin din partea oamenilor, atât tineri cât şi bătrâni. Nu ştiu cum va fi peste un an sau doi dar, în acest moment, aproape toţi oamenii în Rusia îl sprijină pe Putin.

-Cum rămâne cu opoziţia, cu oameni ca Alexei Navalnîi sau fetele de la Pussy Riot şi toţi oponenţii regimului Putin?

-Navalnîi sşi Pussy Riot nu sunt bloggeri ruşi în adevăratul sens al cuvântului. Sunt mai mult bloggeri americani. Nu reprezintă opoziţia adevărată. Pussy Riot, dupa acţiunile din Biserica Ortodoxă, au pierdut tot sprijinul ruşilor. Navalnîi a avut ceva sprijin până acum 2 ani dar acum acest suport e inexistent. Aceştia nu reprezintă poporul rus.

-Unde crezi ca va fi Rusia peste 10 ani?

-Cred că Rusia va fi mult mai mare. Nu e decizia noastră, dar America doreşte război şi cred că unul va avea loc anul acesta sau anul viitor, cel târziu. Rusia nu va începe acest război. Dar cred că Ucraina e doar începutul. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite