Rusia

articolul anterior articolul urmator

Operaţiunea laptopul: mailurile lui Hunter Biden, ajunse la New York Post, poartă marca Rusiei, potrivit unui oficial de informaţii

53
20 Oct 2020 15:49:45
Autor: Cristina Ene
Joe Biden şi fiul său, Hunter
Joe Biden şi fiul său, Hunter

Apariţia unor emailuri dăunătoare imaginii lui Joe Biden în mijlocul alegerilor prezidenţiale din SUA , care în plus au ajuns în mâinile avocatului personal al lui Trump, Rudy Giuliani, este orchestrată prea „perfect” ca să nu fie jocul Rusiei, potrivit unui oficial estonian expert în spionaj.

Contrainformaţiile americane erau la curent din ianuarie că emailurile piratate de hackeri ruşi de la compania de gaze ucraineană Burisma, unde a lucrat fiul lui Biden, Hunter, vor apărea în cele din urmă, doar că nu ştiau când, scrie Business Insider.  Faptul că ele au ajuns la Giuliani, care s-a întâlnit în repetate rânduri cu agenţi ruşi, arată că nimic nu a fost întâmplător în dezvăluirea lor în acest moment, în timp ce oficialii de informaţii s-au arătat suspicioşi faţă de modul în care mailurile au fost predate presei.
 
Aparent, elementele legate de laptopul lăsat de Hunter Biden la un atelier de reparaţii din Delaware, în aprilie 2019, sunt cât se poate reale, de la stickerul lipit pe el la emailurile găsite în el. 
 
Pe 15 octombrie, New York Post a publicat aceste documente obţinute de la Giuliani, dar o serie de circumstanţe indică o operaţiune clasică a Rusiei, spune un oficial de informaţii estonian implicat în misiuni de combatere a spionajului. 
 
În primul rând, modul cum a ajuns laptopul la ziarul american de la proprietarul aproape orb al unui atelier de reparaţii.
 
„Este totul prea aproape de perfecţiune. Un laptop e lăsat la un mecanic orb în numele lui Hunter Biden în mijlocul unor alegeri prezidenţiale şi, întâmplător, el e plin de documente şi clipuri cu abuz de droguri, sex. El ajunge apoi la acel avocat prezidenţial care a recunoscut colaborarea cu un oficial ucrainean sancţionat chiar de administraţia Trump ca agent rus căutând să se amestece în campania electorală”, a spus, anonim, oficialul.
 
În vânătoarea sa pentru informaţii incriminatoare pentru Joe Biden, Giuliani s-a întâlnit de mai multe ori cu parlamentarul ucrainean Andriy Derkach sancţionat în septembrie de SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Fostul primar al New Yorkului susţine că are laptopul de la proprietarul atelierului de reparaţii, iar acesta din urmă, care figurează ca nevăzător, spune că l-a primit chiar de la Biden pe care ulterior n-a mai reuşit să-l contacteze. Îngrijorat de conţinutul lui, acesta a contactat membri ai Congresului, pe Giuliani şi, se pare, FBI-ul.

Publicaţia New York Post, deţinută de proprietarul Fox News, o reţea favorabilă lui Trump, spune că a aflat de laptop în septembrie de la fostul consilier de campanie al lui Trump, Steve Bannon, dar documentele propriu-zise i-au fost trimise de Giuliani. Or, Giuliani a fost o ţintă atrăgătoare pentru serviciile de informaţii ruse, având în vedere că el strângea prin Ucraina informaţii contra unui oponent politic al lui Trump.
 
Oficialul estonian explică că este exact cum ar acţiona Rusia care ar profita să trimită orice lui Giuliani „doar să vadă dacă cineva le ia în seamă. Este exact ce ar căuta un agent: Nu are nevoie să convingă pe nimeni de la FBI, CIA, şi nici reporterii de la New York Times, ci doar pe Giuliani, un om atât de dornic să se lase convins. Sau poate nici chiar el nu trebuie să creadă în acurateţea informaţiilor, nu sunt sigur. Dar ştiu cu siguranţă că ruşii vor gândi că e perfect şi nu va conta cât de credul va fi Giuliani, întrucât le va da oricum mai departe”.

 New York Times a relatat în ianuarie despre piratarea emailurilor Burisma de către hackeri ruşi aflaţi în legătură cu serviciile secrete ruse. În acest sens, oficialul de informaţii detaliază paşii unei operaţiuni de dezinformare a Rusiei, care le-ar fi scos la iveală folosindu-se de un laptop presupus al lui Biden, unde le-ar fi plantat.
 
„Dacă ar fi o operaţiune reală a Rusiei, ar lăsa mailuri sau clipuri false şi incriminatoare într-un loc legitim şi care poate fi verificat. Ştim că hackeri apropiaţi de serviciile de informaţii militare au furat emailuri de la Bursima, că Giulani a lucrat cu un agent rus şi totodată că provenienţa laptopului e una suspicioasă cel puţin. Iar faptul că puţine detalii tehnice au fost oferite despre emailuri şi hardul în sine indică că lucrurile nu se leagă absolut deloc, deci nu sunt reale.
 
Nu pot să-mi închipui că ruşii nu sunt implicaţi într-un fel sau altul. Presupunând ,improbabil, că nu sunt, sunt sigur că o consideră o oportunitate ratată”.
 
Peste 50 de foşti oficiali de informaţii au publicat luni o scrisoare publică în care arată că povestea are „toate caracteristicile unei operaţiuni ruse” şi sunt „profund suspicioşi” în legătură cu autenticitatea emailurilor lui Hunter Biden publicate în New York Post.
 
Ele conţin mailuri trimise către Hunter Biden sugerând că Joe Biden s-a folosit de poziţia de vicepreşedinte în favoarea fiului său, care a făcut parte din consiliul director al Burisma între 2014 şi 2019.
 
"Vrem să subliniem că nu ştim dacă e-mailurile sunt autentice sau nu şi nu avem dovezi legate de o implicare a Rusiei. Doar că experienţa noastră ne face profund suspicioşi că guvernul rus a jucat un rol important în acest caz".

Foştii oficiali de informaţii fac referire la modul cum au ajuns documentele la publicaţia americană, mai ales că ele sunt menite să-l discrediteze pe Joe Biden, un candidat la preşedinţia SUA.
 
„O asemenea operaţiune ar fi consistentă cu unele metode-cheie folosite de Rusia în ceea ce a devenit o operaţiune întinsă pe mai mulţi ani de amestec în democraţia noastră - hackingul, urmat de plantarea informaţiilor reale sau distribuirea unora neautentice sau dezinformarea”, spun ei.
 
FBI a deschis o anchetă privind o operaţiune străină condusă de Rusia după dezvăluirile Washington Post privind faptul că agenţi ruşi s-au folosit de Giuliani.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

m wakki
20.10.2020, 16:05:58

putler își protejează și el investiția cum poate

-8 (18 voturi)
kevin hoher
20.10.2020, 16:12:14

Deci, pentru jigodiile alea nu este important daca informatiile sunt adevarate sau nu. Pentru ei conteaza "cum au fost obtinute". Hai ca daca iese tot trampa o sa umple puscariile cu ei. Din chestia asta se vede cat e de mare disperarea "democratilor". Si nu atat ca sa-i salveze pe cele doua Bideuri. Miza mare e bronzatu musulman Husein care tocmai s-a hotarat sa-si impinga dintzoasa inainte pentru alegerile din 2024.

+11 (19 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
20.10.2020, 16:13:21

FALS: Presa nu ne mai poate minti: Seful Agentiilor de Informatii afirma clar ca ''afacerea laptopul nu este un caz de dezinformare ruseasca'' si ca ''Agentiile de Informatii nu au trimis nici o informatie nimanui din Parlament, deci parlamentarii care au afirmat ca e 'dezinformare ruseasca mint' din obisnuinta cu care s-au obisnuit sa foloseasca Agentiile de Informatii pt murdarii politice''. https://justthenews.com/politics-policy/elections/dni-ratcliffe-quells-schiff-says-hunter-biden-laptop-not-some-russian

+9 (17 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
20.10.2020, 16:18:54

Mai jos link despre cum democratii vor sa creeze impresia ca 'Afacerea Laptopul' este mana rusilor: ca sa induca dubii despre informatiile de pe laptop, democratii lanseaza falsuri grosolane in care se pretinde ca ar fi 'informatii din laptop', iar lumea nu va mai avea incredere cand dovezile de tradare si coruptie ale familiei Biden vor fi date publicului. Sobolanii Rosii Americani. https://www.thegatewaypundit.com/2020/10/warning-liberal-groups-caught-posting-fake-photos-online-can-claim-hunter-biden-stories-recently-uncovered-conspiracies/

+6 (16 voturi)
Antonio
20.10.2020, 16:35:27

@Spaima V Sunt si eu uimit de cât de părtinitor este scris articolul ăsta. Pare ca anumiți jurnaliști de la Adevărul sunt in solda democratilor lui Biden. Aproape tot textul articolului este o speculație. Sa ne înțelegem! Nu cred ca varianta corecta este sa muscam orice poveste. Sunt elemente ale afacerii Hunter Biden care cer mai multe atenție, analiză si probabil mai multe date. Povestea încă nu e 100% demonstrată. Însă ceea ce se stie pana acum ridica mari semne de întrebare legat de inocența lui Biden senior si a juniorului. Si pentru numele lui dumnezeu, proprietarul magazinului in mâinile căruia a ajuns acel laptop nu este orb complet. Asta demonstrează încă odată cât de pregătiți sunt unii jurnaliști. Omul nostru vede. Nu foarte bine. Legal nu i se poate cere sa depună mărturie cu privire la presupusa intrare in magazinul sau a lui Biden junior. De ce? Pentru ca tot legal i s-a recunoscut de către un medic incapacitatea vizuală. Nivelul scăzut al acuitatii sale vizuale il împiedică să participe la o procedură judiciară care presupune recunoaștere facială. Asta nu inseamna ca e complet orb.

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările