„Operaţiunea militară” rusă din Ucraina, de la eşecul „decapitării” conducerii de la Kiev la încercuirea grupării de forţe din Donbass. INTERVIU cu generalul de brigadă (r) Marius Crăciun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul de brigadă (r) Marius Crăciun                                                      Sursa Foto: Arhiva Personală
Generalul de brigadă (r) Marius Crăciun                                                      Sursa Foto: Arhiva Personală

Faza a doua a invaziei militare din Ucraina va fi, pentru forţele ruseşti, încercuirea şi nimicirea grupării de forţe din Donbas şi asigurarea unei legături sigure pe uscat între Rusia şi Crimeea, legătură care asigură şi aprovizionarea cu apă a Crimeei, mi-a declarat, într-un interviu, generalul de brigadă (r) Marius Crăciun. Acesta a comandat Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în perioada 2009-2016.

Sebastian Rusu: Prima fază a „operaţiunii militare ruse” în Ucraina s-a încheiat fără prea mari realizări pentru planificatori ruşi astfel încât putem spune că este chiar un eşec lamentabil pentru forţele ruse în contextul a ceea ce lăsase să se vadă Vladimir Putin. Cine sunt în opinia dumneavoastră vinovaţii pentru acest eşec?

Marius Crăciun: Eu nu consider prima parte a acestui război drept un eşec pentru ruşi. Cu pierderi umane şi materiale mari, au cucerit părţi importante din teritoriul Ucrainei şi acest lucru constituie un avantaj în negocierea unui armistiţiu şi ulterior a păcii!

Într-adevăr, planul de operaţii iniţial se pare că prevedea o „lovitură de decapitare” a conducerii Ucrainei şi instituirea unui guvern pro-rus! Planul nu a funcţionat din cauza eşecului serviciilor de informaţii ruseşti, care se pare că au cheltuit sume mari de bani pentru a pregăti aceasta acţiune. De asemenea, cred că structurile de contrainformaţii ucrainiene au reuşit să anihileze reţeaua de sprijin a ruşilor. În plus, faptul ca Ucraina şi-a controlat mai bine graniţele în ultimii 8 ani nu a permis dislocarea în ascuns a „omuleţilor verzi” în Kiev!

Declaraţiile unor lideri militari ai Rusiei, din 25 martie 2022, care au spus că obiectivul războiului nu a fost ocuparea Kievului sau a Harkovului şi că atacurile asupra acestor oraşe au urmărit doar să distragă şi să macine forţele ucrainene nu stă în picioare! Pierderile mari suferite de ruşi de la lansarea invaziei sunt cel mai bun argument că ucrainienii îşi fac bine treaba!

Cum va decurge faza a doua a ”operaţiunii militare ruse” din Ucraina? Ce şanse ca forţele militare ruse să piardă în Donbass iniţiativa în contextul în care forţele retrase din jurul Kievului nu vor putea să intre prea curând în ofensivă în sud?

În opinia mea, faza a doua a acestui război de agresiune va fi, pentru forţele ruseşti, încercuirea şi nimicirea grupării de forţe din Donbas şi asigurarea unei legături sigure pe uscat între Rusia şi Crimeea, legătură care asigură şi aprovizionarea cu apă a Crimeei. Va fi o campanie lentă şi sângeroasă, se vor folosi pe scara largă tancurile şi focul artileriei, chiar dacă forţele ruseşti nu vor avea asigurată supremaţia aeriană nici măcar în această regiune!

Ajutorul militar al NATO, îndeosebi sistemele antiaeriene şi dronele anti-tanc de tip kamikaze furnizate de SUA, vor avea un mare impact şi vor încetini ritmul ofensivei terestre a ruşilor.  În opinia mea, cu cât lucrurile merg mai rău pentru Rusia în acest război convenţional şi nu va reuşi să câştige/menţină iniţiativa, cu atât creşte probabilitatea ca Putin să recurgă la arme chimice sau la arme nucleare tactice.

Putin este imprevizibil şi există temerea că acesta ar putea ordona folosirea acestor sisteme de arme, situaţie care va escalada nivelul conflictului la un nivel nemaiîntâlnit pe glob de la atacurile nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki!

Care este în opinia dumneavoastră miza lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina? Cât mai poate risca liderul de la Kremlin pe frontul ucrainean în lipsa unor succese importante?

Miza lui Putin pare să fie crearea unei Rusii puternice, care să înglobeze cât mai multe dacă nu toate statele din fosta URSS, iar acest lucru dă fiori reci în capitalele acestor state, unele membre ale NATO şi UE! Putin va risca pentru că este conştient că o înfrangere va însemna îndepărtarea sa de la putere.

Conform declaraţiilor preşedintelui Biden din Polonia, Occidentul speră la o schimbare de regim la Moscova. În opinia mea acest lucru nu este posibil, având în vedere sprijinul popular masiv de care încă se bucură Putin. Chiar dacă operaţia ruşilor din Dombas nu va reuşi să-şi atingă obiectivele, respectiv încercuirea şi nimicirea grupării de forţe ucrainiene, propaganda rusă va încerca să „vândă” eşecul ca pe o victorie, invocând necesitatea unui armistiţiu din motive umanitare!

Ulterior, îngheţarea acestui conflict, după scenariile din Moldova şi Georgia, va asigura dezideratul Moscovei ca Ucraina să nu fie niciodată parte a NATO si UE!

Ce şanse sunt ca ”operaţiunea militară rusă din Ucraina” să se internaţionalizeze şi astfel să se transforme într-un conflict la scară largă? Există riscul declanşării unui al treilea război mondial dacă va implica şi o ţară NATO?

În opinia mea nu trebuie să eliminăm ipoteza unui al treilea război mondial! Dacă ne aducem aminte de competiţia militară dintre NATO şi Tratatul de la Varşovia, până în 1989, superioritatea evidentă a URSS în forţe convenţionale, imposibil de egalat de NATO, a dus la contrabalansarea acestei disparităţi prin capabilităţi nucleare tactice, operative şi chiar strategice, menţinându-se astfel echilibrul şi pacea.

Realitatea anului 2022 ne arată că Rusia nu mai poate câştiga un conflict convenţional cu NATO. Retorica Moscovei s-a schimbat radical, ameninţând cu folosirea armelor nucleare tactice pe teritoriul Europei, în cazul în care sunt atacaţi de NATO! Secretarul general, Jens Stoltenberg a subliniat că războiul din Ucraina nu doar că a afectat securitatea în Europa, ci şi a "zdruncinat întreaga ordine internaţională"!

Dacă luam în calcul o posibilă invazie a Chinei în Taiwan, un atac israelian asupra capacităţilor nucleare ale Iranului şi chiar reaprinderea conflictelor îngheţate din Balcani, cred că putem vorbi despre scenariul alunecării către al treilea război mondial! Nu în ultimul rând, dacă o ţară NATO se va implica în război în mod unilateral, fără acordul tuturor celorlalţi aliaţi, atunci Alianţa s-ar zdruncina din temelii sau se va dezintegra! Din fericire nu este un scenariu viabil, puterea NATO şi UE rezidând tocmai în principiul unităţii ilustrat foarte bine de Alexandre Dumas în romanul ”Cei trei muşchetari”: toţi pentru unul, unul pentru toţi!

În concluzie, un stat NATO se va implica doar dacă este atacat, ceea ce implică aplicarea articolului 5 din Tratatul de la Washington, respectiv implicarea tuturor statelor membre!

De ce forţele speciale ruse şi armamentul modern pe care planificatorii ruşi l-au prezentat în Siria şi-n cadrul exerciţiilor ZAPAD au lipsit în Ucraina? Este pentru armata rusă Ucraina un nou Afganistan?

Există o mare diferenţa între capabilităţile relativ moderne prezentate de ruşi pe timpul defilărilor din Piaţa Roşie şi realitatea din Ucraina! Nici forţele speciale ale ruşilor nu au mai dovedit aceleaşi capabilităţi arătate la invazia Crimeei. Cauza principală a acestei nereuşite rezidă, în opinia mea, în lipsa informaţiilor viabile de nivel tactic, de la firul ierbii, informaţii care trebuiau să asigure o operaţie chirurgicală de decapitare a conducerii Ucrainei. Nici capabilităţile arătate de ruşi în Siria nu mai pot fi replicate, atât din lipsa informaţiilor de la sol, cât mai ales din cauza incapacităţii ruşilor de a-şi asigura supremaţia aeriană deasupra Ucrainei.

O alta cauză majoră ar fi dorinţa ucrainienilor de a-şi apăra ţara li exemplul de leadership arătat de guvernul Ucrainei, în frunte cu preşedintele Zelenski. Că aţi adus aminte de Afganistan, în acel conflict au început să apară nemulţumiri şi proteste în rândul populaţiei Rusiei după apariţia informaţiilor despre pierderile ridicate din acel război şi mai ales după imaginile întoarcerii primelor sicrie şi înmormântărilor soldaţilor morţi în luptă. Poate că şi în acest război va începe o mişcare de protest popular, declanşată de protestul mamelor militarilor ruşi „dispăruţi în misiuni”, sintagmă utilizată de comandanţii unităţilor militare şi parte integrantă a operaţiei psihologice de influenţare a populaţiei proprii! 

În opinia mea, cu cât vor lupta mai dârz ucrainienii şi vor produce pierderi devastatoare ruşilor şi dacă mass-media din Rusia va începe să prezinte protestele mamelor care şi-au pierdut copii în acest război absurd, cu atât cresc şansele unei schimbări la vârf!

Sancţiunile economice şi masacrul de la Bucea au transformat Rusia într-un stat izolat şi barbar. Ar putea în opinia dvs ca serviciile ruse ori armata să orchestreze un puci anti-Putin?

În opinia mea sancţiunile economice nu îşi arată încă eficienţa! Şantajul economic al Rusiei folosind hidrocarburile pentru a diviza NATO şi UE nu sunt lipsite de succes, dacă vedem reacţiile de la Berlin, Paris sau Budapesta. În perioada urmatoare criza economică generată de război şi pachetul de sancţiuni se va adânci, iar sprijinul vestului pentru cauza ucraineană va fi testat de creşterea inflaţiei, care va afecta buzunarul cetăţeanului european îndeosebi la carburanţi şi alimente. Până când guvernul german, principalul client al Rusiei, nu va impune un embargo real asupra gazului şi petrolului rus, ruşii vor câştiga suficient cât să-şi menţină economia la un nivel de supravieţuire.

Chiar şi cursul rublei în raport cu dolarul, care înainte de invazie era de 81 de ruble la un dolar, a ajuns la 140, dar a scăzut la 81 la sfârşitul lunii martie! Este interesant şi importat de urmărit relaţia cu China! Informaţiile existente în spaţiul public indică faptul că Beijingul va continua să susţină Moscova, direct sau acoperit, însă până la un punct.

Relatiile economice ale Cninei cu SUA si UE sunt mult mai importante pentru a risca un val de sancţiuni economice pentru firmele chinezeşti care fac afaceri cu ruşii! Dosarul crimelor de război, din care masacrul de la Bucea este doar vârful iceberg-ului, ar putea să contribuie la o schimbare de atitudine atât la nivelul populaţiei cât şi a moralului, şi aşa afectat, al militarilor ruşi.

Trăim în secolul XXI şi tehnologia permite documentarea riguroasă şi identificarea mai uşoară a criminalilor de război. De la miile de ore de film, la zecile de mii de fotografii digitale, imagini care sunt însoţite digital de informaţii precum data, ora, locaţia exactă, de la interceptările telefoanelor mobile ale ruşilor până la interceptarea comunicaţiilor militare, s-a creat o bază de date vitală pentru viitoarele dosare prin care vor fi trimişi in judecată, pentru crime de război, toţi cei implicaţi.

Cred că este momentul ca la nivelul NATO şi al UE să se creeze un task-force interdisciplinar care să treacă la întocmirea cu celeritate a acestor dosare, iar criminalii de război documentaţi şi confirmaţi să fie acuzaţi public, chiar dacă nu sunt arestaţi. Cu siguranţa asemenea măsuri ar putea contribui la oprirea războiului! Există dorinţa politică din partea statelor membre şi a-şi exemplifica aici doar declaraţia ministrului grec de externe, Nikos Dendias, care a anunţat că ţara sa va cere Curţii Penale Internaţionale să investigheze „crimele de război comise la Mariupol”, oraş cu o puternică comunitate greacă.

Trebuie să luăm în considerare şi informaţia apărută în spaţul public că Serviciul de informaţii externe al Republicii Federale Germania are înregistrările traficului radio al presupuşilor autori ai atrocităţilor din Bucea, care la o primă analiză conduc la ideea că actele brutale împotriva civililor fac parte din strategia armatei ruse!

Referitor la apetenţa serviciilor secrete şi armatei Rusiei de a desfăşura o lovitură de stat militară, şansele sunt extrem de reduse!  Cauza principală este sistemul de promovare din structurile militare ruseşti care nu se bazează pe meritocraţie aşa că nivelul de vârf nu are interesul de a-l trăda de Putin, pentru a se menţine în funcţii şi a-şi menţine privilegiile!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite