Rusia

articolul anterior articolul urmator

Paşii prin care Rusia ar putea invada Ucraina: patru scenarii şi un pariu riscant | INFOGRAFIE

63
19 Jan 2022 17:56:12
Autor: Cristina Ene
Strategii de invazie a Ucrainei FOTO captură CNN
Strategii de invazie a Ucrainei FOTO captură CNN

Administraţia Biden şi Moscova se mişcă într-un spaţiu de manevră de mare risc, arată o analiză CNN. Fie că o fac simultan sau separat, jocul are o miză mare şi pariul lor ar putea scăpa de sub control în timp ce trâmbiţele de război se apropie de Ucraina, în contextul ultimei mutări a Rusiei de a deplasa trupe în Belarus pentru exerciţii.

O sursă familiarizate cu informaţii de la servicii a dezvăluit pentru CNN că Rusia nu se rezumă la un plan teoretic, ci îşi pregăteşte paşii pentru o invazie reală.
 
Situaţia stă în felul următor: Rusia a mai invadat Ucraina, şi anume de două ori - prima dată Crimeea, pe care a şi anexat-o, iar apoi a împânzit Donbas. Rusia a acţionat în timp ce s-a dezis de aceste mişcări.
 
O parte din problema Rusiei în prezent este că aceste mutări au mers până jumătatea drumului în lipsa unui plan solid pentru viitor. Tensionările actuale ar oferi Rusiei prilejul de a putea finaliza ce a început, cu beneficii mai mari pe termen lung. Doar că, după un conflict atât de lung, drumul e plin de necunoscut şi Rusia riscă prea mult în raport cu ce ar putea obţine. SUA fac şi ele un joc riscant marşând pe retorica risculului iminent al unei invazii.
 
Acţiunile negândite până la capăt ale Rusiei au avut consecinţe - după ce a năvălit în Crimeea, în 2014, Moscova a fost lăsată fără un coridor terestru care să lege peninsula cu pământul-mamă, şi reuşind abia în 2018 să clădească un  pod firav de-a lungul strâmtorii Kerci.
 
Deşi invazia de facto a Donbasului s-a încheiat în 2015, Rusia întreţine în continuare o mişcare separatistă dezordonată aici - mercenarii săi sunt costisitori, în timp ce Rusia nu poate spera să profite economic pe seama unei zone ce nu mai e ce-a fost.
 
Faptul că Rusia are nevoie de o conexiune terestră cu Crimeea şi un statut mai clar al Donbasului sunt adesea invocate drept argumente pentru care Rusia are motive să invadeze Ucraina a treia oară în opt ani. 
 
Doar că majoritatea opţiunilor militare vin cu un preţ exorbitant pentru Rusia.
 
O acţiune de mică amploare ar putea fi trimiterea de trupe în Donbas cu scopul „normalizării” luării în stăpânire a regiunii şi asigurarea controlului sau Rusia chiar să-şi lărgească puţin mai mult zona-tampon cu restul Ucrainei. 
 
Asta i-ar aduce cu siguranţă beneficii, dar probabil că ar declanşa şi sancţiuni piperate, în acelaşi timp în care i-ar formaliza poziţia de sponsor al regiunii greu încercate.
 
Alţi analişti sugerează că Rusia ar putea crea o fâşie de trecere de-a lungul Mării Azov prin oraşul ucrainean Mariupol, ceea ce ar ajuta Rusia să reducă costurile cu proviziile energetice şi de apă în Crimeea. Totuşi, acesta ar fi greu de apărat şi de aceea nu ar fi prea eficientă ca rută constantă de aprovizionare.
 
O altă opţiune ar fi invazia pe scară largă. Potrivit acestui scenariu, Rusia şi-ar putea croi drum până la fluviul Nipru, cucerind oraşele Karkiv, Poltava şi ţintind Kievul.
 
Jurnalistul britanic im Marshall a prezentat patru scenarii prin care Rusia ar putea invada Ucraina.El a explicat că Rusia  va căuta să ocupe terenul plat întins între Marea Baltică şi Munţii Carpaţi, pentru că este direcţia din care au invadat francezii şi germanii. Dacă Rusia nu poate ocupa acest spaţiu unde se simte vulnerabilă, va încerca cel puţin să domine porţiunea unde terenul devine lat.
 
Scenariile unei invazii sunt următoarele, potrivit explicaţiei video a jurnalistului britanic:
 
1.Ocuparea şi anexarea completă a regiunii Donbas.
 
2.Un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile.
 
3. Un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraş rusofon, anexarea zonei de coastă şi ruperea Ucrainei de Marea Neagră.
 
4. Cel mai ambiţios plan ar fi mutarea soldaţilor în Belarus, o ţară prietenoasă cu Rusia, şi avansarea prin Belarus, spre sud, prin mlaştinile Pripet, care sunt îngheţate iarna, şi încercuirea capitalei Ucrainei, Kiev. Cel mai bun moment pentru această acţiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat, iar diviziile mecanizate au nevoie de teren tare, îngheţat”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Q Q
19.01.2022, 18:24:39

Ce prostie. Deci, asa brusc, deodata trupele stationate pe granita de est (in realitated la sute de kilometri) vor ataca peste tot.. Propaganda americana si ucrainiana de razboi. E in interesul Rusiei sa nu atace iar tot ce vedem aici o provocare a Rusiei CInd NATO a pus tot felul de baze de rachete si ascultare, celor care sunt pro razboi azi li s-a parut normal... Acum va li s-au sculat antenele la Rusi toata lumea e in stare de agitare maxima. Tot ce vedem aici de de la 3 lucruri - Ucraina se vaita ca Northstream 2 nu trece pe la ei. - SUA nu vrea ca Rusia sa devina un partener strategic al Europei(isi vor pierde dominatia) - Rusiei i-a ajuns expansiunea tehnicilor NATO la Marea Neagra si in noile tari NATO (Romania, Polonia) etc. Cam aici e toata treba. SUA da vina pe Rusi ca sunt rai, etc - eu astept reactia SUA cind Rusia v-a plasa tehnica similare in Cuba, Venezuela, tari opresate de SUA...

-28 (46 voturi)
Vasile Elena
19.01.2022, 18:24:44

...cnn chiar era o "sursa credibila" de informatii pe care ne puteam baza.......pffff.......

-11 (25 voturi)
mircea miricioiu
19.01.2022, 18:28:00

cred ca toate analizele .... analistilor nu sunt decat teorii de genul " ce a vrut sa spuna poetul aici ? ", poetul fiind mort de 100 de ani. realitatea o cred eu mult mai simpla si este legata de faptul ca putin deja a gandit mereu mai inainte ceea ce gandesc apoi analistii si actioneaza, in raport de context si de potentialul sau ( financiar in special ) la un anumit moment, calculandu-si urmatoarele miscari pe aceeasi ratiune combinata cu ce pasi mai fac preopinentii. o politica a pasilor marunti, de erodare, in conditiile in care nici nato nu poate interveni pe fata pentru ca ucraina nu este membra nato si nici nu vrea sa dea semne de agresiune directa, fatisa. el acum face manevre pe teritoriul sau. ceva ce s-ar apropia de teoria broastei aruncata in oala cu apa, oparita sau rece dar aflata pe foc. cel putin pana acum nu pare a-l fi impiedicat nimeni sa stea in donbas si nici sa ia crimeea. adica sa ocupe niste capete de pod. tot asa cum nu l-a impiedicat nimic sa intre in georgia sau kazahstan. pana la urma, se misca in raport de conjunctura, folosind, militareste exprimat, " relieful " . viitorul ? cum spuneam, este si in functie de ce pasi fac ceilalti. nu cred ca vrea un razboi dar nici nu vrea sa cedeze, pentru ca asta ( in afara de dorinta de pastrare a imaginii ) este si spiritul rusesc. mai ales ca este totusi la el acasa iar comunitatea rusa de pe alte plaiuri nu trebuie abandonata ci neaparat protejata.

+8 (12 voturi)
David21
19.01.2022, 18:29:12

Nu au fost invazii. Crimeea singură a trecut de partea Rusiei. Se știe de ce. Donbasul nu era în calcule Rusia nu voia să ia alte teritorii din Ucraina,deși putea fără probleme, dar ăia din Donbas au vrut să forteze mâna Rusiei și s-au răsculat singuri. Și până la urmă Rusia nu putea să-i lase să fie măcelăriți de armata Ucrainei, așa că până la urmă au trimis arme și ceva trupe, dar neoficial. Dacă intra armata rusă acolo, era liniște instant. Cei din Odessa care au încercat să miște ceva, au fost arși de vii de ucraineni. Sunt ruși care-l consideră pe Putin trădător că atunci nu a luat teritoriile proruse din Ucraina și cine știe câți ruși au fost lichidația atunci de maidanezi, că doar nu aflăm din presa rusofobă. Apoi, podul de peste strâmtoarea Kerci, construit în timp record, e pod firav? E o minune tehnologică și cel mai lung pod din Europa și probail puține țări (excludem China) ar fi fost în stare de așa ceva. Iată https://www.youtube.com/watch?v=rAdPwAT5Ntg

-22 (36 voturi)
Q Q
19.01.2022, 18:30:55

100% - Majoritarii sunt rusi in Crimea si Crimea a fost cedata R.S.S. Ucraina in 1952(?) la fel cum si alte regiuni au fost cedate. Vezi (Sudul Basarabiei care a fost rupt de la Romania, drept in schimb ne-au data Dobrogea - circa 1878, dupa ce am luptat cot la cot sa cistigam independenta)

-10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările