Patru persoane au murit recent în Rusia la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V. EMA investighează cazurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Patru persoane au murit recent în Rusia la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V, transmite EUobserver, subliniind că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ia în serios aceste cazuri.

EMA investighează patru cazuri de deces în Rusia la scurt timp administrarea vaccinului Spuntik V. Este vorba de trei femei de 51, 69 şi 74 de ani. Al patrulea deces nu a fost identificat în documente, scrie EUobserver.

În plus, alte şase persoane au avut complicaţii medicale în Rusia după vaccinare, conform unor documente obţinute de EMA şi consultate de EUobserver.

Decesele au fost legate de inimă, plămâni sau zahărul din sânge şi ar fi putut sau nu să fi fost cauzate de Sputnik V, notează EUobserver.

Persoanele cu complicaţii menţionate în documente sunt tineri - bărbaţi şi femei -, dintre care una în vârstă de 25 de ani. Ele au acuzat dificultăţi de respiraţie, convulsii, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, ameţile şi febră.

Denis Logunov, virusolog la Institutul Gamaleia, care a dezvoltat Sputnik V, a recunoscut cazul femeii de 51 de ani, care a murit brusc după a doua doză. El susţine că nu s-a găsit nicio asociere cu administrarea Sputnik V.

Decesele nu au fost confirmate, pentru că nu există un registru de decese cu sursă deschisă în Rusia, subliniază sursa citată.

Fondul de Investiţii din Rusia, entitatea responsabilă de export pentru Sputnik V, a refuzat să comenteze documentele despre decese obţinute de EMA.

Informaţia vine înainte de lansarea unei anchete EMA cu privire la vaccinul Sputnik V, dar şi pe fondul temerilor legate de utilizarea vaccinului AstraZeneca în Europa.

„Putem confirma că toate rapoartele sunt luate în serios de către EMA şi evaluate în mod corect”, a dat asigurări joi o purtătoare de cuvânt a EMA.

Rusia naşte totodată întrebări legate de transparenţă în timp ce duce o campania asiduă de promovare pentru Sputnik V.

În Slovacia, agenţia locală a medicamentului (SUKL) nu a autorizat folosirea Sputnik V din cauza faptului că nu a primit suficiente date despre acest ser.

Anunţul SUKL a provocat deranj la Moscova, care şi-a cerut înapoi cele 200.000 de doze de vaccin vândute Slovaciei.

Lotul de 200.000 de doze face parte dintr-o comandă de 2 milioane făcută de premierul Igor Matovici fără a se consulta cu partenerii de coaliţie. Acest lucru a dus la o criză politică la Bratislava şi la demisia lui Matovici.

Matovici a încercat să calce pe urmele premierului ungar Viktor Orban, care nu a aşteptat arobarea EMA şi a comandat vaccinuri din China şi Rusia. În ciuda unei ample campanii de vaccinare anti-COVID-19, Ungaria rămâne totuşi una dintre ţările UE cu cele mai înalte rate de infectare şi mortalitate de COVID-19.

În Chile, ţară a cărei campanie de vaccinare se bazează în principal pe serul chinez Coronavac, un studiu efectuat în condiţii reale arată o eficacitate de numai 56,5% împotriva riscului de infectare cu SARS-CoV-2 la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze, dar niciun efect semnificativ după prima doză.

În timp ce informaţiile de acest gen se înmulţesc, China ia în considerare combinarea diferitelor sale vaccinuri contra COVID-19 pentru a îmbunătăţi eficienţa relativ scăzută a opţiunilor deja existente, scrie The Guardian, care citează un oficial din sănătate de rang înalt.

Este pentru prima dată când un expert chinez de rang înalt vorbeşte public despre eficienţa scăzută a vaccinurilor din ţara sa, pe măsură ce China avansează în campania sa de vaccinare în masă şi îşi exportă serurile în întreaga lume.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite