Rusia

articolul anterior

Pericolul rusesc în campania electorală

22
14 Nov 2016 14:58:40
Arthur Suciu

După victoria lui Donald Trump în faţa unei femei democrate, Hillary Clinton, victorie care anunţă o schimbare în relaţiile dintre SUA şi Rusia, am dat zoom in pentru a urmări ce se-ntâmplă în jurul României.

La Sofia, socialistul pro-rus Rumen Radev a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale în faţa unei femei pro-europene, Ţeţka Ţatceva. La Chişinău, socialistul pro-rus Igor Dodon a câştigat clar alegerile prezidenţiale în faţa unei femei pro-europene şi pro-române, Maia Sandu.

Având în vedere că Ungaria lui Orban este deja pro-rusă, ca şi Serbia, putem trage concluzia că România este înconjurată, începând de ieri, de o mare de pro-ruşi. Atmosfera în zonă a început să se modifice de mai mult timp. Turcia a intrat într-o fază de autoritarism, Polonia – deşi anti-rusească – a luat-o pe calea naţionalismului euro-sceptic, în timp ce Ucraina este în continuare profund scindată între pro-europenii de la vest şi pro-ruşii de la est.

Să constatăm, în acelaşi timp, eşecul în linie al femeilor, care – toate – au susţinut politici progresiste. Faptul în sine anunţă o eră belicoasă. Acolo unde femeile pierd teren, bărbaţii sapă tranşee.

După o perioadă de extindere europeană şi de recul al Moscovei, Bruxelles-ul a intrat în criză, iar Rusia a încercat să revină şi să înainteze cât mai profund înspre vechile graniţe ale URSS. Confruntarea dintre Europa şi Rusia a evidenţiat, iarăşi, zonele tampon (Ucraina, în primul rând) şi statele fictive (Republica Moldova). În contextul nou creat, ţările din Sud-Estul Europei s-au reîntors la orientările lor tradiţionale, iar România nu este – nici ea –  o excepţie.

Aşa cum Ungaria şi Bulgaria sunt în mod tradiţional pro-ruse (Ungaria mai ales din dorinţa de a-şi extinde influenţa asupra Transilvaniei, Bulgaria din cauza dependenţei economice, dar şi a apropierii culturale de Rusia), Polonia şi România sunt în mod tradiţional anti-ruse. Diferenţa dintre Polonia şi România este că România a rămas net pro-europeană. România este, deci, în acest moment, nu doar singura ţară anti-rusă, ci şi singura ţară pro-europeană din Europa de Est.

Vor fi însă, şi în România, alegeri peste numai 30 de zile. Există deja voci care spun că o victorie, deloc improbabilă, a socialiştilor ar reprezenta un risc, deschizând calea pro-rusismului. Mai mult decât atât, este posibil ca formaţiunile anti-PSD - PNL, USR şi, eventual, PMP - să folosească această temere în campania electorală pentru a câştiga alegerile. După părerea mea, transformarea rusismului într-o temă de campanie ar fi o mare greşeală a acestor formaţiuni, care ar afecta serios România în următoarea perioadă.

În pofida listelor cu dughinişti şi putinişti, niciodată dovedite, în România nu există vreo formaţiune pro-rusă sau vreun un lider pro-rus. Nu există nici măcar un curent de opinie pro-rus. Transformarea campaniei electorale într-o luptă între pro-europeni şi pro-ruşi nu s-ar putea face decât în mod artificial (ceea ce nu înseamnă că nu e posibilă). România nu este nici Republica Moldova, nici Ucraina chiar dacă, în 2004, forţele de dreapta au încercat să ne convingă de acest lucru (şi au avut succes). De altfel, una din cauzele situaţiei actuale a Estului Europei este eşecul – previzibil de la început – al „revoluţiilor portocalii”. Nu cred că reintroducerea unui asemenea clivaj ar fi benefic României şi, în plus, e greu de crezut că el ar conveni, astăzi, UE sau SUA.

Marea miză privind România - care nu are, în fond, legătură cu alegerile - este păstrarea ei în zona de influenţă europeană şi americană. Acest lucru nu se poate realiza prin inventarea unui ”război” ruso-european sau ruso-american în România (deocamdată, slavă Domnului, nu se pune problema unui nou război ruso-turc). Mai mult decât atât, România va trebui să facă faţă, în următorii ani, schimbărilor geo-politice inevitabile determinate de situaţia din Turcia, de Brexit, de criza europeană şi mai ales de dorinţa lui Trump de a relansa relaţiile dintre SUA şi Rusia. La aceasta se adaugă, bineînţeles, evoluţiile încă imprevizibile din Ucraina şi Republica Moldova.

Este o perioadă dificilă, în care România trebuie să se aştepte ca politica ei să se facă din nou pe deasupra ei şi, probabil, în dezavantajul ei. Nu poate fi exclusă - şi orice om care gândeşte raţional ar trebui recunoască acest lucru – o regândire a relaţiilor dintre România şi Rusia în raport cu relaţiile viitoare dintre SUA şi Rusia sau dintre UE şi Rusia. Acesta este şi principalul motiv pentru care a transforma politica externă a României într-o temă electorală ar fi un fapt grav prin iresponsabilitatea lui. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Goicea Niculae
14.11.2016, 15:14:03

Trump a transforma politica externa americana intr-o tema electorală si a câștigat alegerile. Vor pierde ca si in SUA ,prostii care vor încerca sa spună ca Rusia intervine in politica românească. A făcut-o baba si americanii i-au dat lecția cu degetul mijlociu.

-3 (5 voturi)
Tomescu Tom
14.11.2016, 15:30:36

Interventia celor " mari " in afacerile celor " mici " ...este o realitate. !! Toti sunt " sfinti " ..dupa spusele lor ..si in acelasi timp toti se vor " arhangheli " .. ! Fereasca dumnezeu ca cei " mici " sa ii contrazica .. Ca si-o iau de nu se vad !! Corect ??

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
14.11.2016, 15:22:46

Ati scris despre Europa, tarile ei ...Despre Rusia ...si America, problemele lor, ofensivele lor ! Insa care e situatia romanilor in tara lor ?? Marea miza privind Romania " este păstrarea ei în zona de influenţă europeană şi americană " ???? Doar atat ??? Numai atat ????? Eu doar pentru asta voi vota peste o luna ?? Eu ma gandeam la o " resetare " a clasei politice .... Sa fie si o influenta romaneasca in politica romaneasca !! Chiar as vrea ca deciziile parlamentului sa fie in acord cu nevoile societatii romanesti ! Nu ale Americii sau Rusiei ! Sau ale altor tari europene ! Tocmai pentru ca pana acum nu a fost asa ..au fugit din tara asta atatea milioane de romani !

+2 (4 voturi)
Mircea B.
14.11.2016, 18:58:53

Atat timp cat partidele de stanga sunt sustinute si sponsorizate de Rusia (repet, de RUSIA, nu de USA sau Japonia) , daca vrei sa scapi de muscali, trebuie sa izolezi cat poti agentii lor in tarile respective. In cazul nostru vorbim de PRU, de PRM si PSD. Astea sunt sustinute de Moskova. Astea trebuie izolate. De ce sustine Moskova partidele de stanga? Moskova care este condusa de o oligarhie de tip mafiot, care numai stanga nu e? Simplu: cu stanga poti prosti cel mai usor lumea. Si de ce strofoaca Rusia sa aiba braul asta de ţări "rosii" , mari admiratoare ale Rusiei? Simplu. Rusia nu are nevoie la granitele ei directe de tari prospere, cu democratie solida. Ar prezenta un pericol mortal oligarhia rusneaca, deschizand ochii mujicilor rusi. Riscul e prea mare. De aceea e nevoie de un cordon sanitar, un fel de brâu moldovenesc care sa-i apare pe Putin&Co.

+3 (7 voturi)
Hawkeye...
14.11.2016, 19:19:05

Mircea Stai putin...Tu judeci realitatea tot "la picior"... Exista o groaza de mijloace de comunicare prin care rusii pot afla cum se traieste in Europa ailalta..Nu e nevoie, sau mai bine zis, nu e eficient un cordon fizic, cum spui tu..Nu mai suntem pe vremea cand ne uitam la sarbi...si vedeam ca au curent....in timp ce la noi era oprit... Nu-s deloc prorus, ba din contra...Dar nu pot intelege de ce nu avem relatii comerciale bune cu Rusia..mai ales ca aproape toata industria siderurgica romaneasca e ..la rusi... Bune exemplele cu Ungaria si Polonia..din articol..Cel cu Polonia este magistral...si naste intrebari... Nu vom fi inpendenti de Rusia..atata timp cat vom fi dependenti de Germania..care e "sora" cu Rusia..la castig...Crezi ca intamplator Schroder, dupa ce n-a mai fost cancelar, a ajuns vicepresedinte la Gazprom...iar noi cumparam gaz rusesc ...via...firme germane...?!!! Polonia...ca tot veni vorba si-a mai luat odata lectia de la Ioropa...dupa WW2...Adica Ioropa a intrat in razboi ca sa apere Polonia....iar dupa...au vandut-o URSS-ului..? Ce incredere istorica sa aiba Polonia in egala masura.. in Rusia si Europa...???

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările