Rusia

articolul anterior articolul urmator

Peste 100 de soldaţi din „Armata lui Putin” au fost concediaţi după ce au refuzat să lupte în Ucraina. Militarii au contestat decizia în instanţă

5
27 May 2022 19:36:03
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Peste 100 de soldaţi ruşi au fost concediaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documentele instanţei, scrie The Guardian. Cazul a ieşit la iveală după publicarea refuzului instanţei la contestaţia procesului colectiv al militarilor.

Procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldaţii au fost concediaţi pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială”, aceea de a lupta în Ucraina şi, în schimb, s-au întors în post. Apelul a avut loc la Nalcik, capitala republicii Kabardino-Balkaria din Caucazul rus, unde are sediul unitatea. De la începutul invaziei în Ucraina, armata rusă a arătat un moral slab, scrie The Guardian, menţionând rapoarte despre soldaţi care au declarat că nu ştiau că vor intra în război până când au trecut în Ucraina. Pentagonul a transmis luna aceasta că a văzut rapoarte conform cărora „ofiţeri de grad mediu de la diferite niveluri, chiar şi până la nivel de batalion”, „fie au refuzat să se supună ordinelor” fie nu le respectau cu „promptitudinea” aşteptată.

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 militari, a spus că decizia instanţei a fost „fără precedent”, având în vedere complexitatea cazului. „Îmi exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienţilor mei li s-a refuzat cererea de a chema anumiţi martori, iar mai multe documente au fost respinse de instanţă”. Potrivit lui Sabinin, comandanţii unităţii Rosgvardia ar fi oferit soldaţilor opţiunea de a nu lupta, iar demiterea lor a fost ilegală, scrie Libertatea.ro 

Rusia a creat Rosgvardia, o forţă militarizată separată de armată, în 2016, pentru a lupta împotriva terorismului şi a menţine ordinea publică. De la înfiinţarea sa, membrii Rosgvardia, care sunt adesea denumiţi „armata privată” a lui Vladimir Putin, au fost implicaţi în mare parte în reprimarea protestelor paşnice antiguvernamentale. 

Analiştii militari au legat utilizarea intensivă a soldaţilor Rosgvardia în Ucraina de obiectivele strategice ale Moscovei de a captura marile oraşe ucrainene, inclusiv Harkov şi capitala Kiev. Aceste planuri au eşuat, iar unităţile Rosgvardia au suferit pierderi grele. Într-o mărturie, un soldat Roskgvardia a spus instanţei că au fost instruiţi de comandantul unităţii, cu trei zile înainte de invazie, pentru „a patrula străzile şi intersecţiile Kievului”. După o lună de război, Moscova a fost nevoită să-şi schimbe planul. După ce a eşuat în capturarea capitalei, s-a concentrat „eliberarea” regiunii Donbas, unde a obţinut unele succese în ultima săptămână.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

X -Files1
27.05.2022, 20:06:11

-----------------------------------I ar ne povestesc britii despre cat de nasoi sunt rusii si cat de multe sucCESURi obtine (interzis a se scrie Z)Elensky, the Clown! Astept cu interes a 24 boala terminala a lui Putin si a 6-a moarte a lui Soigu. :-)) Descoperite tot de niste "cercetatori englezi", sau spioni, sau analisti MUSAI britanici!

-15 (15 voturi)
Csipike Csipike
27.05.2022, 23:22:09

Si eu astept cu interes sa te duci pe front. Razboinic pe internet, oricine poate. Numai clanta e de tine, dar ti-ai face pantalonii maron in Ucraina. Periculosule!

+1 (1 vot)
ziaristule pula-i in ma-ta
27.05.2022, 20:06:59

Ce dictatura mai e si asta. TATUCU STALIN ii jupuia de vii.

-3 (3 voturi)
Grigore Pintea
27.05.2022, 21:04:26

Daca un militar care manaca gratis pilaful tarii pe timp de pace, are posibilitatea sa-si prezinte demisia atunci cand trebuie sa-si faca munca pentru care a fost platit ani in sir, atunci democratia din Rusia e mai tare ca in tarile occidentale. La noi in Ro poti pleca la demisie dupa un preaviz de 20 zile lucratoare la functii de executie si 45 zile lucratoare la functii de conducere(Codul muncii, art. 81).

-7 (7 voturi)
Stefan din Nord
28.05.2022, 08:34:41

Asta ma mira si pe mine ,indulgenta autoritatilor rusesti fata de cei ce refuza sa mearga pe front La placinte inainte ,la razboi inapoi .

Modifică Setările