Peste 100 de soldaţi din „Armata lui Putin” au fost concediaţi după ce au refuzat să lupte în Ucraina. Militarii au contestat decizia în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Peste 100 de soldaţi ruşi au fost concediaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documentele instanţei, scrie The Guardian. Cazul a ieşit la iveală după publicarea refuzului instanţei la contestaţia procesului colectiv al militarilor.

Procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldaţii au fost concediaţi pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială”, aceea de a lupta în Ucraina şi, în schimb, s-au întors în post. Apelul a avut loc la Nalcik, capitala republicii Kabardino-Balkaria din Caucazul rus, unde are sediul unitatea. De la începutul invaziei în Ucraina, armata rusă a arătat un moral slab, scrie The Guardian, menţionând rapoarte despre soldaţi care au declarat că nu ştiau că vor intra în război până când au trecut în Ucraina. Pentagonul a transmis luna aceasta că a văzut rapoarte conform cărora „ofiţeri de grad mediu de la diferite niveluri, chiar şi până la nivel de batalion”, „fie au refuzat să se supună ordinelor” fie nu le respectau cu „promptitudinea” aşteptată.

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 militari, a spus că decizia instanţei a fost „fără precedent”, având în vedere complexitatea cazului. „Îmi exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienţilor mei li s-a refuzat cererea de a chema anumiţi martori, iar mai multe documente au fost respinse de instanţă”. Potrivit lui Sabinin, comandanţii unităţii Rosgvardia ar fi oferit soldaţilor opţiunea de a nu lupta, iar demiterea lor a fost ilegală, scrie Libertatea.ro 

Rusia a creat Rosgvardia, o forţă militarizată separată de armată, în 2016, pentru a lupta împotriva terorismului şi a menţine ordinea publică. De la înfiinţarea sa, membrii Rosgvardia, care sunt adesea denumiţi „armata privată” a lui Vladimir Putin, au fost implicaţi în mare parte în reprimarea protestelor paşnice antiguvernamentale. 

Analiştii militari au legat utilizarea intensivă a soldaţilor Rosgvardia în Ucraina de obiectivele strategice ale Moscovei de a captura marile oraşe ucrainene, inclusiv Harkov şi capitala Kiev. Aceste planuri au eşuat, iar unităţile Rosgvardia au suferit pierderi grele. Într-o mărturie, un soldat Roskgvardia a spus instanţei că au fost instruiţi de comandantul unităţii, cu trei zile înainte de invazie, pentru „a patrula străzile şi intersecţiile Kievului”. După o lună de război, Moscova a fost nevoită să-şi schimbe planul. După ce a eşuat în capturarea capitalei, s-a concentrat „eliberarea” regiunii Donbas, unde a obţinut unele succese în ultima săptămână.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite