Rusia

articolul anterior articolul urmator

Planul secret al lui Vladimir Putin pentru Ucraina

9
7 Mar 2014 13:35:00
Autor: Viorica Marin
Crimea este doar începtul pentru planul lui Vladimir Putin
Crimea este doar începtul pentru planul lui Vladimir Putin

Istoricul american Edward Luttwak, fost consilier la preşedinţilor Ronald Reagan şi George Bush, susţine, citat de publicaţia „Le Point“, că în spatele operaţiunii ruse din Crimeea stă un plan mult mai diabolic al preşedintelui rus Vladimir Putin . Liderul de la Kremlin ar urmări ruperea Ucrainei în două şi înfiiţarea unui nou stat care să cuprindă toate teritoriile de la est de Nipru.

Totul ar fi deja pus la punct, inclusiv drapelul noului stat.Teritoriul acestui nou stat trans-Nipru ar depăşi cu mult spaţiul actualei regiunii separatiste Transnistrene, enclavă rusofonă pe care Rusia a reuşit să o smulgă Republicii Moldova în 1992, dar care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi pe teritoriul căreia se află trupe ruseşti.

Rusia va pune frontieră pe Nipru, susţine istoricul american, şi odată cu revenirea Crimeii în sânul Federaţiei ruse, Moscova nu-şi va mai face probleme în ceea ce priveşte accesul flotei sale în Marea Negră. Mai mult, această nou stat din estul Niprului ar putea să aibă capitala chiar la Kiev, mai precis în partea de est a Kievului, pentru că oraşul este traversat de fluviul Nipru. Cealaltă parte a oraşului, anticul Kiev, ar putea să rămână capitala „Ucrainei prooccidentale“.

Putin ar putea chiar să facă un gest de bunăvoinţă şi să cedeze Odessa, oraş rus din punct de vedere istoric, dar care se află pe partea de vest a Niprului. Liderul de la Kremlin nu îşi face prea multe griji pentru ruşii din Odesa pentru că speră ca într-un timp nu prea îndepărtat întreaga Ucraină să revină la sânul Maicii Rusii.  Americanii şi europenii se află acum în faţa unei alegeri dificile: să înceapă un nou Război Rece, sau să accepte o redesenarea a graniţelor Ucrainei, dar aceasta are dezavantajul major că legitimează folosirea forţei de către Vladimir Putin, mai spune Edward Luttwak.

Publicaţia rusă „The Moscow Times“ scrie că Vladimir Putin ştie că SUA sau NATO nu pot face mare lucru pentru a-l împiedica să îşi impună voinţa în Ucraina. Cu siguranţă, Putin nu va face nicio mişcare în vestul Ucrainei, dar în sud şi est nu va exista o şansă mai bună de a reclama ceea ce el consideră un teritoriu rusesc pierdut. Nu ar fi de mirare să vedem militari ruşi patrulând la Harkov şi la Doneţk, avertizează ziarul rus.

Henry Kissinger, fost secretar de Stat în timpul administraţiei Nixon şi Ford, scrie  în „Washington Post“ că dacă va fi ca Ucraina să supravieţuiască şi să prospere, ea nu poate deveni bastionul niciuneia dintre părţi (Occident –Rusia n.r) împotriva celeilalte, ci ar trebui să funcţioneze ca o punte de legătură între ele.

 „A trata Ucraina ca pe un element al confruntării Est-Vest înseamnă a distruge pentru decenii perspectivele de a aduce Rusia şi Occidentul - şi în primul rând Rusia şi Europa - în cadrul aceluiaşi sistem internaţional de cooperare. Rusia nu va fi în stare să impună o soluţie militară fără a se izola ea însăşi, într-un moment în care multe dintre frontierele sale se află deja într-o situaţie precară. Cât despre Occident, demonizarea lui Putin nu constituie o strategie; nu este decât un alibi prin care se maschează lipsa unei strategii“, consideră fostul diplomat american.
 

citeşte şi:

Crimeea şi spectrul unei conflagraţii nedorite

Atunci când am spus că scenariul intervenţiei ruseşti în Crimeea este mult mai mult decât o “Transnistrie” şi că este încercată, de fapt, extinderea propriu-zisă a Rusiei prin anexarea peninsulei, mi s-a răspuns, mai mult sau mai puţin argumentat, că este vorba doar despre crearea unui nou conflict îngheţat, şi că Rusia vizează crearea unui nou stat auto-proclamat prin intermediul căruia să-şi poată păstra importantul port Sevastopol.

Kommersant: Rusia va trebui să aloce până în 2025 circa 30 de miliarde de dolari pentru întreţinerea Crimeii

Chiar dacă peninsula Crimeea este încă parte componentă a Ucrainei, presa de la Moscova face deja estimări privind costurile pe care le va suporta bugetul rus ca urmare a alipirii acestui teritoriu la Rusia.

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat din nou la telefon despre criza din Ucraina

După o zi tensionată în care Congresul american a avertizat Rusia cu sancţiuni economice, iar UE a decis deja să adopte o serie de măsuri prin care sa constrângă oficialii de la Kremlin, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat din nou la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează AFP.

Tătarii din Crimeea vor boicotarea referendumului privind unirea cu Rusia

Adunarea tătarilor din Crimeea (Mejlis) a cerut locuitorilor din peninsulă să boicoteze referendumul propus de noile autorităţi pentru 16 martie. Mai mult de atât, organul de guvernare a tătarilor cere ONU să trimită trupe de pacificatori pentru a favoriza soluţionarea crizei din Crimeea.

„Ucraina este pregătită să semneze Acordul de Asociere cu UE imediat ce este posibil“, dar nu şi să se alăture NATO, declară premierul Iaţeniuk

Ucraina este pregătită se semneze "imediat ce este posibil" Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Constantin Moldovean
7.03.2014, 18:19:34

Crimeea şi Kosovo au foarte multe lucruri comune: statut de autonomie, baze militare ale altor ţări pe teritoriul lor, majoritatea populaţiei doreşte independenţa. Însă există şi un lucru care le deosebeşte – protectorii. În ultimele zile, multă lume compară evenimentele din Crimeea cu agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei în 1999. În acelaşi timp fiecare interpretează evenimentele aşa cum vrea. De exemplul, fostul ambasadorul al SUA la Moscova, Michael McFaul, a declarat pentru CNN că amestecul militar al Rusiei este inacceptabil, deoarece există o mare diferenţă între situaţia din Crimeea şi din Kosovo în anul 1999: „Nu are rost să fie comparate Crimeea şi Ucraina cu Kosovo şi Serbia. Serbia îi ameninţa pe kosovari, iar Ucraina nu ameninţă pe nimeni”. Însă, poate un stat să ameninţe o parte din propriul teritoriu? În provincia autonomă Kosovo trăiesc sârbi, albanezi, turci şi alţii. „Kosovarii” – nu există un asemenea popor. Pe cine au apărat acolo SUA? În Kosovo nu există nici un american, iar în Crimeea se află 1,5 milioane de ruşi. Aceasta este o diferenţă foarte mare. Însă, pentru mass-media occidentale există foarte multe lucruri comune între Crimeea şi Kosovo. După cum scria Ian Traynor în The Guardian, „Tactica şi metodologiile utilizate de Milosevic în timpul războaielor din fosta Iugoslavie şi Kosovo, este evidentă. Dacă Putin a decis să devină un nou Milosevik, Occidentul va vedea o nouă divizare în Europa”. Slobodan Milosevic dorea ca totul să fie bine, însă nu a reuşit. El nu a avut destule forţe pentru a se opune avansării NATO spre est. Dorind să amplaseze forţele sale în estul Europei, America a ales provincia autonomă sârbă Kosovo şi Metohia pentru a crea acolo o bază strategică. În acest scop SUA au utilizat Armata de Eliberare din Kosovo, care figura pe lista americană a organizaţiilor teroriste. După ce forţele NATO au intrat în Kosovo, SUA au construit acolo baza Bondsteel, a doua ca mărime din Europa. Ea permite SUA să controleze zona Mării Mediterane şi a Mării Negre, precum şi rutele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Caucaz şi tranzitul resurselor energetice din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală. Pentru SUA aceste baze din Serbia sunt absolut legale şi foarte profitabile. Americanii nu plătesc pentru utilizarea terenurilor de stat din Kosovo. Spre deosebire de americani în Kosovo, Rusia plăteşte pentru baza sa 100 de milioane de dolari pe an. Iar Flota rusă a Mării Negre se află în Crimeea deja de 230 de ani. „Flota rusă a Mării Negre nu este un vagabond. Oraşul Sevastopol este casa ei”, a subliniat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. În urmă cu 50 de ani, Crimeea era o parte a Uniunii Sovietice, în timp ce SUA au ocupat o parte a teritoriului sârb cu ajutorul unei agresiuni şi fac totul pentru ca ea să devină un stat marionetă. Legăturile istorice, economice şi culturale cu Ucraina dau Rusiei dreptul să intervină pentru a proteja poporul său. În schimb ce fac SUA pe teritoriul sârb?

+9 (13 voturi)
m wakki
7.03.2014, 23:45:53

@constantin un rusnac bai ciolovecule, dar ia carati-va voi din transnistria, din caucaz, din estonia si din konigsberg. Peste tot pe unde ajunge, poporul rus reuseste doar sa murdareasca locul, sa faca totul sa fie mai rau. Asta e valabil pana si aici, pe forumurile astea unde sunteti platiti sa postati la norma

-1 (9 voturi)
Constantin Moldovean
8.03.2014, 00:02:30

Băi neciolovecule, sunt mai român decât tine, sigur ! Am întâlnit mulți conaționali de-a mei - români - care mă fac să mă simt prost că sunt român. Las de-o parte mârlănia, bețivăneala, incultura, prostul gust, etc. Vreau doar să spun că simt o jenă intensă când văd conaționali cum în ciuda tuturor evidențelor, a rațiunii, aprobă ”în orb” toate isprăvile iudeo-americanilor și se fac țol de șters piciorele, de multe ori gratuit.

0 (10 voturi)
Cinicul zilei
8.03.2014, 06:11:23

Dincolo de analogia cu Kosova exista alta si mai puternica. Scotia va organiza un referendum pentru iesirea din UK. De ce s-ar putea separa o tariaoara care vorbeste aceeasi limba si au fost parte din UK pentru mai bine de 310 ani si nu au dreptul cei din Crimea care au fost facuti cadou Ukrainei acum 60 ani? Nu am nici o simpatie pentru Ruaia imperiala dar nici pentru mini-imperiul numit Ukraina. R Intrarea Ukrainei in UE este de neconceput nici in urmatorii 25 ani. Tinerii de pe Maidan (sic) nu stiu ce vor (un fel de Piata Univ). Intrarea Ukr in UE este un act de sinucidere economica. Ukr este o tara si mai inapoiata decat R, iar intrarea in UE (sau orice acord de piata libera, pentru ca asta vor de fapt cei din W) va duce la o prabusire economica si mai mare. Paradoxul este ca o parte mare a tinerilor de pe Maidan (cei mai violenti, nu trebuie ignorant ca opozitia avea ARME in piata) sunt din gruparile Svoboda si The Right Side (am uitat cum se spune in Ukr), partide ultramationaliste de tip Romania Mare si paradoxal declarant antieuropene. Interesant este ca romanii de la Cernauti au votat masiv cu Ianukovici si nu cu opozita. De ce? Pentru ca Ianukovici le-a data dreptul la educatie in limba R, ceea ce nu este agreat de cei de pe Maidan, ultranationalisti infocati, unii mari admiratori ai nationalistilor Ukr nazisti din 1941-1945. Ce vedem la TV vestice este un efort masiv de manipulare, interview-uri cu tineri intelectuali care vorbesc fluent in engleza (unii si franceza, am ascultat BBC si RFI) care sunt educati pe la univ britanice sau americane. Nu stim nimic despre ce gandesc ucrainenii de rand. Din nou este ca si cum in 1990 cei mai putin de 1000 tineri din Piata Univ reprezentau Romania, sau macar Bucurestiul. Dezmbrarea acesti tari artificiale n-ar fi un lucru rau pentru Romania. Pentru noi Ukr a fost un vecin mai rau decat URSS. Pana si la impartirea Marii Negre, Ukr au avut pretentii mai mari decat URSS (idiotul de Ceasca n-a ratificat acordul cu URSS) si sunt mai agresivi fata de minoritatile nationale. Pragmatic vorbind cu cat Ukr este mai slaba, cu atat mai bine pentru noi. Cu cat Rusia este mai slaba si mai bine. Ideal pentru noi ar fi o Ukr divizata, Ukr de W independent si Ukr de E + Crimea (care a mai intordeauna tatareasca sau ruseasca) ca parte a Rusiei. Daca Rusia preia Ukr va trebui sa cheltuiasca multe miliarde de dolari pe an s-o tina in picioare si asta ar slabi economic Rusia.

+3 (3 voturi)
Stefan Banciu
8.03.2014, 09:01:18

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările