Rusia

articolul anterior articolul urmator

Politico: Trei scenarii pentru modul în care Putin ar putea folosi bombe nucleare

7
17 May 2022 13:00:16
Autor: Cristina Ene
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Deşi este puţin probabil ca, având în vedere situaţia curentă a ostilităţilor, Rusia să decidă să recurgă la armament nuclear în războiul dus în Ucraina, există trei scenarii care ar putea fi luate în considerare, relatează Politico. Acestea comportă riscuri pentru Ucraina, ţări membre NATO şi Rusia însăşi.

 Moscova a avertizat în repetate rânduri ţările vestice asupra unor „consecinţe” ale ajutorului militar acordat Ucrainei  - de la „cum nu aţi mai văzut vreodată” la unele „imprevizibile”, iar opţiunea armamentului nuclear, deşi extrem de improbabilă, nu este total exclusă, ţinând cont de doctrina militară a Rusiei rezumată ca fiind „escaladare pentru a dezescalada”.
 

Scenariu 1. Test nuclear într-o regiune îndepărtată

 
O opţiune mai puţin provocatoare ar fi ca Putin să reia testele nucleare, detonând de pildă un focos nuclear de putere redusă în atmosferă deasupra Novaia Zemlea, vechiul sit de testare sovietic din regiunea arctică.
 
Deşi distrugerile la sol şi radiaţiile ar fi minore, efectul psihologic ar fi uriaş, fiind prima explozie nucleară declanşată de o superputere nucleară de când s-a pus capăt unor astfel de teste (1992) şi prima detonare în atmosferă de când testele au fost interzise (1963).
 
Rusia are arme nucleare tactice din abundenţă: circa 2000, conform celor mai recente date.
 

Scenariul 2. Detonare în atmosferă

 
 În 1962, SUA au detonat o bombă cu hidrogen de 1,4 megatone în mijlocul Pacificului, la o altitudine de circa 300 de kilometri deasupra Pământului. Unda de şoc a impulsurilor electromagnetice rezultate au perturbat serviciile de telefonie la peste 1.000 km distanţă, tocmai în Hawaii. O atare detonare deasupra Kiev ar arunca în întuneric capitala lăsând-o fără comunicaţii şi electricitate. Ţări membre NATO ar putea fi, de asemenea, afectate. Doar că, într-un asemenea scenariu, şi sistemul de comunicaţii al Rusiei ar putea avea de suferit, astfel că ar fi o opţiune riscantă, cu consecinţe imprevizibile.
 

Scenariul 3. Detonare la sol

 
Este cel mai improbabil, fiind şi cel mai periculos, şi ar consta în detonarea unei arme nucleare tactice pentru atingerea unui obiectiv militar concret precum ţintirea unui transport de arme într-un oraş important strategic precum Mariupol. O altă variantă ar fi ca Putin să detoneze un focos nuclear asupra unor ţinte militare sau logistice în vestul Ucrainei, în locuri slab populate - de pildă, pe terenurile agricole dintre Lviv şi Kiev, după ce ar avertiza în prealabil locuitorii să evacueze. Totuşi, indiferent de dimensiunile sale,  o bombă nucleară ar incendia totul pe o suprafaţă întinsă şi, în funcţie de altitudinea exploziei, ar putea împrăştia praf radioactiv ce ar putea ajunge în ţări NATO şi în Rusia însăşi. 
 
Demonstraţiile nucleare precum detonări în regiuni îndepărtate au mai fost luate în considerare de SUA (în 1961, în timpul crizei Berlinului) şi de Israel (1967). În timpul Războiului Rece, în 1981, secretarul de stat al SUA la acea vreme, Alexander Haig, a dezvăluit că „există planuri de urgenţă în cadrul doctrinei NATO pentru a lansa o armă nucleară în scopuri demonstrative”.
 
Armele nucleare tactice sunt numite arme pentru câmpul de luptă sau teatrul de operaţiuni pentru a fi deosebite de armele nucleare strategice mult mai puternice. Chiar şi aşa, au o forţă distructivă mult mai mare decât armele convenţionale - putând avea încărcături explozive de la zeci la sute sau mii de tone. Armele nucleare tactice pot fi bombe gravitaţionale,focoase cu rază scurtă de acţiune, rachete anti-aeriene, rachete aer-aer sau aer-sol, precum şi torpile anti-navă şi anti-submarin sau chiar dispozitive pentru demolare sau mine.
 
Cea mai mică armă tactică din arsenalul Rusiei ar avea circa o treime din puterea bombelor lansate asupra oraşelor Hiroshima sau Nagasaki, echivalentul unei încărcături de circa 5000 de tone de TNT.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

www.brave.com
17.05.2022, 13:14:15

Scenariul e cam asa...chiar și trăind în bula lui așa cum este, Putin înțelege că rachetele americane nu eșuează să se lanseze și își lovesc mereu țintele. Probabil că sunt 10 sau mai multe submarine americane nucleare dislocate aproape cu suficientă putere de foc pentru a evapora jumătate din toată Rusia și a produce impacturi nucleare în 10 minute. Dacă va lansa vreodată rachete, este aproape sigur că Putin va fi mort înainte de a putea vedea dacă acele rachete lovesc sau nu ceva. Spre deosebire de Rusia, SSBN-urile Americane pot sta la 200 de mile în largul coastei rusești nedetectate. SSBN-urile rusești sunt atât de zgomotoase și depășite încât se află la doar câteva sute de mile de peninsula Kola, în apele rusești, de teamă să nu fie scufundate imediat dacă încearcă să se ridice la adâncimea lansării. Astfel, submarinele lui sunt doar lansatoare de rachete statice pe mare, care nu pot funcționa ca arme de primă lovitură. Într-un război nuclear, Rusia va inceta să existe în 15 minute de când cineva va apăsa butonul roșu. Va fi așa: Rusia lansează rachete în SUA, submarinele americane distrug Rusia de Vest, bombardierele iși lansează ALCM-uri care încep să lovească la 10-20 de minute după loviturile nucleare de pe submarine și apoi, aproximativ 35 de minute mai târziu, miile de rachete americane Minuteman lovesc totul în Rusia de două ori. SUA nu a avut niciodată o lansare eșuată de Minuteman. Rusia eșuează în aproximativ 60% din toate tragerile lor de testare.

-11 (19 voturi)
Cody F. Rocco
17.05.2022, 14:27:28

asa o fi, dar caderile radioactive vor garanta ca cateva zile nu va mai trebui sa-ti verifici contul de email sau comentariile de pe facebook... :)))

+2 (2 voturi)
Avsalom Kedar
17.05.2022, 14:48:02

deci asa arata prosperitatea promisa de occident in europa de est. o sa fiti loviti cu arme atomice si o sa fiti fericiti.

0 (6 voturi)
Col. Tiraspolezu Pafnuti
17.05.2022, 14:50:31

CFR. korekt, ceea ce-i de bine in cele din urma...

+1 (3 voturi)
mihai radu
17.05.2022, 15:33:02

Scurt și cuprinzător,arma nucleară,indiferent care variantă,este ultima zvâcnire a unui război și totodată finalul,după ea nu mai urmează nimic !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările