Rusia

articolul anterior articolul urmator

Portretul soldaţilor armatei ruse morţi în Ucraina: Foarte tineri, săraci şi proveniţi din minorităţile etnice

17
17 May 2022 18:05:29
Autor: Ion Gaidau
Soldaţi ucraineni încarcă într-un tren frigorific corpurile militarilor ruşi abandonate pe front FOTO EPA-EFE
Soldaţi ucraineni încarcă într-un tren frigorific corpurile militarilor ruşi abandonate pe front FOTO EPA-EFE

Mulţi dintre miile de soldaţi ruşi morţi pe câmpul de luptă din Ucraina sunt foarte tineri, provin din regiuni sărace şi din rândul unor minorităţi etnice.

Conducerea de la Moscova evită să vorbească despre soldaţii ruşi morţi în Ucraina. Ultimul comunicat al său pe acest subiect datează din 25 martie, adică la o lună şi o zi de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin, şi menţionează numai 1.351 de soldaţi ruşi ucişi.
 
„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care a angajat-o în (24, n. red.) februarie”, constata duminică Ministerul britanic al Apărării, referindu-se la circa 50.000 de soldaţi ruşi fie ucişi, fie răniţi, fie ajunşi prizonieri de război.
 
Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova, se ajunge la estimări precum că Rusia a pierdut în aproape trei luni în Ucraina aproape cât a pierdut Uniunea Sovietică în zece ani de invazie în Afganistan (circa 15.000 de soldaţi), scrie AFP.
 
MediaZona, un portal din Rusia, afirmă că a confirmat moartea a 2.099 de soldaţi ruşi în Ucraina până la data de 6 mai. O mare parte dintre ei au între 21 şi 23 de ani, în timp ce peste 70 nu au nici 20 de ani.
 
Majoritatea lor provin din din sudul Rusiei, în special din regiunea caucaziană, precum şi din centrul Siberiei.

Cel mai mare număr de decese a fost confirmat în rândul soldaţilor provenind din etniile musulmane din Daghestan, urmaţi de soldaţi din minoritatea mongolă din Republica Buriatia.
 
„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi educaţională”, explică Pavel Luzin, un comentator al portalului Riddle Russia.
 
Presa şi reţelele de socializare din Daghestan sunt plin de imagini cu părinţi îndoliaţi primind condoleanţe din partea unor responsabili locali.
 
De altfel, primul soldat din armata rusă confirmat ca fiind decedat în războiul din Ucraina este originar din Daghestan. Este vorba de Murmagomed Gadjimagomedov, decorat postmortem pe 4 martie de către Vladimir Putin, prilej cu care liderul de la Kremlin s-a declarat „mândru” de minorităţile etnice ale Rusiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stic
17.05.2022, 18:33:24

Toti soldatii Rusi sunt eroi doar pentru faptul ca au reusit sa anihileze pe cei 60000 nazisti Azov

-17 (19 voturi)
wakki m
17.05.2022, 18:38:23

exact ca la radio erevan, nu erau 60000 erau doar vreo două mii, nu au fost anihilați ci luați prizonieri pentru a fi schimbați au alți prizonieri și nu sunt ei naziștii ci putler și gașa lui de la cremlin

+27 (29 voturi)
Stic
17.05.2022, 18:43:42

Doua mii sunt aia care au scapat intregi !

-16 (16 voturi)
wakki m
17.05.2022, 18:35:37

de ce nu trimit tineri din moscva și leningrad ? pentru că rudele ălora sunt acolo, la 2 pași de cremlin, și le e teamă de răscoală așa se destramă imperiul

+25 (25 voturi)
'oopa!
17.05.2022, 18:48:37

Mai stti bancurile alea cu soldatul sovietic care trece pe sub banchiza cu tigarea aprinsa? Cam asa e si asta: In Rusia comandantul fortelor armate inspecteaza o unitate.Ii pune sa se dezbrace (afara -15 grade), zicandu-le ca orice se inroseste taie. Primului i se inroseste nasul si ramane fara el. Comandantul il intreaba: -Te doare? -Nu. -De ce? -Sunt soldat sovietic! La al doilea se inroseste o ureche.Comandatul i-o taie si il intreaba: -Te doare? -Nu. -De ce? -Sunt soldat sovietic! La al treilea se inroseste scula. Teapa lui, comandantul taindu-i-o il intreaba: -Te doare? -Nu. -De ce? -E a lu' ala din spate..

+3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările