Rusia

articolul anterior articolul urmator

Presiuni la ONU pentru deschiderea unei anchete internaţionale în cazul Navalnîi: „Credem că a fost otrăvit în mod deliberat cu Noviciok”

7
1 Mar 2021 18:57:10
Autor: Ion Gaidau
Aleksei Navalnîi adus într-o instanţă din Moscova FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi adus într-o instanţă din Moscova FOTO EPA-EFE

Două experte în drepturile omului cer „eliberarea imediată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi o anchetă internaţională în cazul otrăvirii sale cu un agent neurochimic din gama Noviciok.

„Dat fiind răspunsul inadecvat al autorităţilor naţionale (ruse) şi folosirea unor arme chimice interzise (prin tratate internaţionale, n. red.), credem că o anchetă internaţională se impune urgent în vederea stabilirii faptelor şi clarificării tuturor circumstanţelor cu privire la otrăvirea domnului Navalnîi”, au anunţat luni, într-un comunicat, raportoarea specială ONU pentru execuţii extrajudiciare, sumare sau arbitrare Agnès Callamard şi raportoarea specială ONU privind promovarea şi protejarea libertăţii de opinie şi de exprimare Irene Khan.

„Credem că otrăvirea domnului Navalnîi cu Noviciok a fost comisă în mod deliberat, pentru a transmite un avertisment clar şi sinistru cu privire la care va fi soarta oricui ar critica şi s-ar opune Guvernului (rus). Noviciok a fost ales expres cu scopul de a provoca frică”, apreciază Callamard şi Khan.

Cele două experte, a căror opinie nu angajează ONU, cer din august Guvernului rus să se asigure ca „o anchetă credibilă, transparentă şi care să respecte normele internaţionale să fie efectuată rapid, iar concluziile acesteia să fie făcute publice”.

Considerând răspunsul autorităţilor ruse ca fiind nesatisfăcător, ele subliniază că o anchetă internaţională este „deosebit de crucială acum, când domnul Navalnîi este deţinut de către Guvernul rus şi că este supus controlului său”.

„Îndemnăm Guvernul rus să ceară sau să autorizeze o anchetă de această natură”, scriu ele.â

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat pe 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a petrecut aproape cinci luni de convalescenţă după ce a fost otrăvit cu Noviciok. O anchetă jurnalistică internaţională arată că opozantul rus a fost otrăvit de o echipă specială a Serviciului Federal rus de Securitate. Navalnîi este convins că ordinul lichidării sale a fost dat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe fondul creşterii mişcării politice a lui Navalnîi, regimul Putin a decis să-l condamne pe opozant la doi ani şi jumătate de închisoare sub pretextul încălcării termenilor unei liberări condiţionate în perioada în care s-a aflat în Germania pentru tratament. Navalnîi s-a apărat în van în instanţă. În opinia sa, dosarul în baza căruia a fost condamnat este motivat politic. Numeroase capitale occidentale şi ONG-uri au denunţat arestarea şi condamnarea opozantului lui Putin, apreciind că opozantul rus este victima unor represalii politice.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat totodată la plata unei amenzi pentru faptul că ar fi defăimat un veteran din cel de-al Doilea Război Mondial. El mai este anchetat pentru escrocherie, riscând până la zece ani de închisoare. În prezent se află într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, situată la 200 de kilometri est de Moscova. Potrivit unor martori, colonia în care a fost transferat opozantul rus are şi o secţie specială pentru tortură.

Avocat, despre locul de detenţie a lui Navalnîi: „Nu se respectă nicio lege acolo”

Piotr Kurianov, avocat la ONG-ul Fundaţia pentru Apărarea Drepturilor Prizonierilor, a declarat că a fost şocat când a aflat unde îşi va petrece Navalnîi restul de doi ani şi jumătate de închisoare.

„Nu se respectă nicio lege acolo. Te vor distruge. Lucruri cumplite se întâmplă acolo de foarte multă vreme, iar unele dintre au fost dezvăluite de Vladimir Pereverzin, în urmă cu 10 ani”, a spus Kurianov, referindu-se la fostul manager al companiei petroliere Yukos care, la fel ca şeful său, Mihail Hodorkovski, a fost urmărit penal pentru acuzaţii de corupţie şi a petrecut şapte ani după gratii.

Pereverzin a fost închis în colonia penitenciară din Vladimir între anii 2010 şi 2012. Acesta a avertizat într-un interviu telefonic de la Berlin, unde locuieşte în prezent, că pe Navalnîi îl aşteaptă o perioadă dură în această închisoare. „Condiţiile erau cu siguranţă oribile. Închisoarea se află în apropierea unei mlaştini, este rece şi umedă, iar mâncarea e groaznică. Pe atunci era un loc cu multă violenţă”, a spus acesta.

Avocatul Kurianov spune că majoritatea celor trimişi în această colonie sunt condamnaţi pentru jafuri sau trafic de droguri, dar că ocazional sunt aduşi aici şi condamnaţi celebri, pedepsiţi pentru activităţile lor politice. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

pathfinder
1.03.2021, 19:02:59

"Credem că a fost otrăvit în mod deliberat cu Noviciok" Ar fi fost interesant daca era otravit din greseala... Noaptea mintii!

-2 (8 voturi)
Victor Nagy
1.03.2021, 19:17:52

Autoritatile ruse .... cer de cateva luni , celor care sustin ca ar fi fost otravit .... sa le puna si lor la dispozitie probele in baza carora acestia sustin afirmatiile . Dar respectivele institutii europene ... spun ca-s secrete , probele . Este ca si cum una se declara violata dar refuza un minim control de specialitate . De fapt , mis-masurile europenilor nu mai au credibilitate decat la babuini .

-3 (11 voturi)
Maleficio Decenu
1.03.2021, 22:05:59

Sunt agenturili cari au calculat la micrograme să fie urma dar să nu moară complet,s-a văzut la Scripal &Co,Navalnâi,la Litvinenko erau încă în faza de testare seracul așa că au pregătit un alt scenariu cu șanse mai mari de supraviețuire perfidul Albion in action.

Tuschinger Bela
1.03.2021, 19:33:45

Despre asasinatele sau răsturnările prin forța de către CIA ale unor guverne ales in mod democratic....nimic, nimic?

-8 (16 voturi)
Dr. No
1.03.2021, 19:50:38

Amândouă raportoarele sunt marionete progresiste care execută ordine de la șefii lor ideologici.

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările