Rusia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Primul protest la Moscova faţă de rolul Rusiei în războiul din Ucraina

51
21 Sep 2014 17:28:04
Autor: Viorica Marin
Moscoviţii cer retragerea soldaţilor ruşi din Ucraina
Moscoviţii cer retragerea soldaţilor ruşi din Ucraina

Pentru prima dată în ultima jumătate de an, opoziţia din Rusia a chemat la demonstraţii împotriva politicii Kremlinului în Ucraina şi a propagandei oficiale. Mii de persoane s-au adunat, duminică, în centrul Moscovei, pentru a protesta faţă de rolul Rusiei în conflictul separatist din Ucraina, relatează AFP.


Participanţii la acţiune s-au adunat în Piaţa Puşkin pentru a-şi exprima protestul în faţă de acţiunile militare în Ucraina, de asemenea împotriva politicii autorităţilor ruse. Oamenii au purtat pancarte şi steagul Ucrainei şi au cerut stoparea violenţelor din ţara vecină: „Fasciştilor, afară din Kremlin!", „Nu vrem război! ", scandau manifestanţii. Aceştia au mai scandat lozinci precum "Nu trageţi în fraţii noştri!",  "Pace în Ucraina, libertate în Rusia!", dar şi lozinci antiguvernamentale, precum "Opriţi minciunile lui Putin!".

Organizatorii susţin că la eveniment participă aproximativ 50 de mii de oameni. Poliţia moscovită a consolidat măsurile de securitate în zona de desfăşurare a mitingului. Locul în sunt demonstranţii este păzit de forţele de ordine, la faţa locului se  află şi  pompieri şi o ambulanţă, iar un elicopter monitorizează situaţia din aer.

Printre manifestanţii care militează pentru pace se numără lideri ai opoziţiei ruse. Protestatarii au pancarte pe care scrie "Nu războiului din Ucraina!" şi "Opriţi minciunile lui Vladimir Putin!".

Astfel de manifestaţii sunt programate şi în alte mari oraşe ale Rusiei. Este prima acţiune mai de amploare a opoziţiei şi societăţii civile din ultima jumătate de an împotriva amestecului Rusiei în conflictul din Ucraina. În martie 2014, zeci de mii de oameni din întreaga ţară ieşiseră în stradă pentru a protesta împotriva anexării Crimeei, sub deviza: "Luaţi mâinile de pe Ucraina".

Sondajele de opinie arată însă că ruşii sprijină în marea lor majoritate politica preşedintelui Vladimir Putin şi sunt de acord cu poziţia sa în raporturile cu guvernul pro-occidental de la Kiev. Cei care cred că politica Moscovei nu este nocivă doar pentru Ucraina, ci chiar pentru Rusia însăşi sunt în minoritate, iar vocile lor nu se fac auzite mai deloc în spaţiul public.

Potrivit institutului independent "Levada" de sondare a opiniei publice, mai bine de 80 la sută din ruşi nu ar lua parte la proteste nici dacă ar avea loc în oraşele în care locuiesc. Activişti ai drepturilor omului şi politicieni din opoziţie spun că acesta este rezultatul "luptei încununate cu succes" a puterii de stat împotriva oricăror mişcări de protest şi a propagandei agresive a Kremlinului.

Serghei Smirnov, redactor în cadrul publicaţiei online "Drepturile omului în Rusia", afirmă că societatea civilă este neputincioasă şi subdezvoltată în ţara sa. Acesta este motivul pentru care aproape că nu există proteste de masă în Rusia. De asemenea, organizaţiile neguvernamentale sunt supuse unor presiuni sporite din partea autorităţilor, care le prezintă ca pe o "coloană a cincea" a unor puteri străine.

Politicianul de opoziţie Vladimir Râşkov este de părere că mişcarea de protest este slabă în Rusia fiindcă majoritatea oamenilor nu simt nevoia să se informeze obiectiv. "Ruşii sunt supuşi prin televiziune, de un an, unei propagande susţinute şi tind să-i dea crezare", a declarat el pentru DW. Numai deteriorarea situaţiei economice ar putea produce o diminuare a sprijinului de care se bucură în prezent Kremlinul. "Ce preţ va avea de plătit Rusia pentru politica sa anti-ucraineană se va vedea numai după apariţia unor dificultăţi economice cum ar fi deprecierea rublei, creşterea şomajului, a preţurilor şi apariţia unor deficite la aprovizionarea cu alimente", a afirmat politicianul.

Boris Nemţov, alt lider al opoziţiei, este convins că situaţia se va schimba abia atunci când ruşii vor beneficia de informaţii adevărate. „În estul Ucrainei nu este un război civil. Acolo Rusia luptă împotriva Ucrainei. Cetăţenilor ruşi trebuie să li se prezinte dovezi concludente că în estul Ucrainei luptă soldaţi ruşi. Dacă societatea va beneficia de informaţii obiective despre acest război, atunci mişcarea pentru pace va deveni mult mai dinamică", a conchis el.

Rusia susţine că nu este implicată în conflictul militar din estul Ucrainei. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de susţinerea insurgenţilor separatişti şi de trimiterea unor militari în estul Ucrainei.

Autorităţile ruse au catalogat demonstraţia drept o provocare şi au declarat că asemenea evenimente trebuie organizate la Kiev, şi nu la Moscova.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Aurel Paun
21.09.2014, 18:49:19

Televiziunea rusa, care spala creierul rusilor, privind razboiul din Ucraina, are sora geamana televiziunea Antena 3, care a spalat creierul la majoritatea romanilor, care accepta sa fie condusi de un impostor, plagiator, mincinos si incompetent.

-3 (21 voturi)
Bugariu Ovidiu
21.09.2014, 18:53:06

Da,mai Paune,ca mult bine au facut tarii atat Basescu,cat si Ponta.Cand ma uit in jur,la cata bunastare e in Romania,nici nu imi mai vine sa fug naibii din tara...

+12 (16 voturi)
.Ţepeş.
21.09.2014, 18:58:26

Prostii. Nimeni nu poate fi spalat pe creier de catre o singura televiziune, iar in Romania sunt cateva zeci de televiziuni. Chiar daca cei de la Antena 3 manipuleaza si dezinformeaza acelasi lucru il fac si celelelte televiziuni de stiri. Fiecare televiziune sustine sau este subordonata unui partid sau altul, dar la noi partidele sunt de fapt gasti care se lupta pentru ciolan. Si fiecare gasca foloseste televiziunea ca pe o arma.

+12 (12 voturi)
Iris IRIS
21.09.2014, 18:57:32

Ohoho, multi sunt cei care au iesit in strada ! Pune Putin militia pe ei si-i impusca ? Nu are curaj ! Generalitatea rusa il va duce pe Pution la "Targoviste" ? Fiecare nash isi are nashul !

-4 (14 voturi)
Constantin Moldovean
21.09.2014, 18:58:50

La acţiunile autorizate ale opoziţiei, care au loc, astăzi, în diferite oraşe ale Rusiei, participă un număr foarte mic de persoane, a anunţat Serviciul de Presă al MAI rus. Astfel, la Petrozavodsk şi Saratov s-au adunat câte 20 de persoane, la Perm – 50, la Ekaterinburg – 100, la Novosibirsk – 10, la Sâktâvkar – 15. Doar la Moscova numărul participanţilor a fost mai mare, ajungând, potrivit datelor MAI, la cinci mii de persoane. Serviciul de Presă al MAI menţionează că „nu s-au înregistrat încălcări semnificative ale ordinii publice”.

+6 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările