Primul studiu comparativ asupra vaccinurilor anti-COVID ruseşti. Rezultatele au declanşat un scandal între cercetătorii din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Sputnik covid coronavirus FOTO Shutterstock

Cercetători din Sankt Petersburg au prezentat rezultatele primului studiu comparativ al eficacităţii tuturor vaccinurilor anti-COVID-19 produse în Rusia împotriva variantei Delta. Rezultate au fost puternic contestate de oamenii de ştiinţă care au dezvoltat aceste vaccinuri, relatează publicaţia financiară Kommersant, citată de HotNews.

Studiul a fost realizat în luna octombrie a anului trecut, când varianta Omicron încă nu apăruse. Cercetătorii au descoperit că Sputnik V a redus riscul de infecţie cu 58%, precizând că pe teren lucrurile stau şi mai bine. CoviVac ajută în 38% din cazuri, iar eficacitatea EpiVacCorona a fost negativă.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Vector, cei care au dezvoltat vaccinul EpiVacCorona, şi cei de la Institutul Ciumakov, care au creat CoviVac, acuză erori în studiu şi nu recunosc concluziile colegilor lor.

Cum arată studiul făcut de cercetătorii din Sankt Petersburg

Anton Barciuk, Artemy Ohotin, Mihail Cerkaşin şi Oksana Stanevici de la Institutul de Cercetare Medicală Interdisciplinară din cadrul Universităţii Europene din Sankt Petersburg au analizat date colectate în perioada 6-14 octombrie 2021 privind locuitorii simptomatici ai oraşului care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19.

Aceştia au primit informaţii de la medicii de la Institutul Medical Berezina (MIBS), o unitate medicală privată care oferă asistenţă gratuită populaţiei în baza unui acord cu autorităţile Sankt Petersburg. Pacienţii cu simptome de COVID-19 şi un test PCR pozitiv au fost trimişi la această clinică pentru realizarea unor tomografii computerizate (CT) a plămânilor. 

1.198 de persoane cu simptome şi infecţie confirmată cu COVID-19 au făcut parte din studiu. Medicii de la MIBS au colectat date despre starea de sănătate a pacienţilor, starea de vaccinare (completă sau parţială), tipul de vaccin folosit şi dacă au mai trecut prin boală (dacă au primit un rezultat PCR pozitiv cu cel puţin două luni înainte de a ajunge la MIBS).

Grupul de control a inclus, de asemenea, 2.747 de participanţi la un alt studiu despre prezenţa anticorpilor împotriva coronavirusului  pe care medicii de la MIBS şi colegii lor de la Universitatea Europeană l-au efectuat în acelaşi timp. Dintre aceştia, 1.175 au fost vaccinaţi cu schema completă a Sputnik V, 243 cu Sputnik „Light”, 104 cu CoviVac şi 28 cu EpiVacCorona.

Rezultate controversate: eficienţă de minus 40% pentru unul dintre vaccinurile ruseşti

Concluziile studiului arată o eficienţă de 58% pentru Sputnik V, pentru Sputnik Light de 50%, CoviVac de 38%. Însă pentru EpiVacCorona, eficienţa calculată a fost de minus 40%.

Acesta din urmă a provocat reproşurile altor cercetători ruşi, care pun la îndoială acurateţea studiului. Anton Barciuk justifică rezultatul explicând că în grupul de persoane nevaccinate cu care s-a făcut comparaţia, a fost imposibilă identificarea tuturor celor care au fost asimptomatici, aşa că toţi indicatorii calculaţi sunt „puţin părtinitori spre subestimarea eficacităţii”, justifică Anton Barciuk.

„Astfel, în realitate, eficienţa Sputnikului nu este de 58%, ci de 70% şi mai mult”, a precizat el. 

Eficacitatea negativă a EpiVacCorona, potrivit lui Barciuk, sugerează că riscul de îmbolnăvire în rândul celor imunizaţi anti-COVID-19 cu acest vaccin a fost mai mare decât în ​​rândul locuitorilor nevaccinaţi ai oraşului.

„Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că printre locuitorii nevaccinaţi ai oraşului sunt mulţi care au fost bolnavi”, spune cercetătorul.

Datele privind eficacitatea vaccinului Sputnik V obţinute de oamenii de ştiinţă din Sankt Petersburg sunt în general în linie cu rezultatele altor studii sau diferă uşor de acestea. Un studiu realizat de două universităţi maghiare împreună cu Ministerul Sănătăţii de la Budapesta indică o eficacitate de 85,7% a Sputnik V. Un studiu comun a oamenilor de ştiinţă de la Institutul Spallanzani din Italia şi Centrul Gamaleia al Rusiei arată însă o eficienţă de 74,2% în cazul variantei Omicron.

Dezvoltatorii vaccinurilor EpiVacCorona şi CoviVac resping concluziile studiului

 Dezvoltatorii vaccinurilor EpiVacCorona şi CoviVac, Centrul Vector şi Institutul Ciumakov nu au publicat încă date din studiile clinice efectuate asupra eficacităţii şi siguranţei lor. Astfel, 

studiul efectuat de cercetătorii din Stank Petersburg reprezintă prima analiză independentă a eficacităţii vaccinurilor EpiVacCorona şi CoviVac.

În septembrie 2021, reprezentanţii Rospotrebnadzor, autoritatea în subordinea căreia se află Centrul Vector ,susţineau că EpiVacCorona ar avea o eficacitate de 90%. Iar dezvoltatorii CoviVac au declarat că vaccinul lor previne 98,4% din infecţii.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Vector, comentând rezultatele studiului făcut în Sankt Petersburg, afirmă că „în acest moment, riscurile potenţialelor erori critice citate nu ne permit să ne bazăm pe rezultatele evaluării EpiVacCorona”.

O „potenţială eroare”, spun aceştia, ar putea fi dimensiunea eşantionului din cauza acoperirii vaccinale extrem de scăzute:

„Pentru o rată aşteptată de succes de 50% a vaccinării, presupunând că 20% din populaţie este vaccinată, OMS recomandă o dimensiune a eşantionului de 1.594 de persoane. În acelaşi timp, rezultatele pentru un eşantion de 17 persoane au fost folosite pentru a calcula EpiVacCorona, ceea ce corespunde unei acoperiri de vaccinare de 1,4%”.

O altă greşeală, potrivit reprezentanţilor Centrului Vector, poate fi asociată cu vaccinarea EpiVacCorona a pacienţilor cu comorbidităţi şi cu risc crescut de infecţie, de exemplu, din cauza vârstei sau a prezenţei bolilor cronice.

Nu există date consolidate care să arate câţi ruşi au fost vaccinaţi cu un anumit vaccin

Totuşi, Kommersant citează un raport de la Ministerul Sănătăţii din regiunea Saratov: în ultimele trei luni, 143.432 de locuitori ai regiunii au fost vaccinaţi cu Sputnik V, 22.114 persoane cu EpiVakKorona, 4.037 de persoane cu KoviVakom şi 141.364 de persoane cu Sputnik Light.

Ruşii nu au o anumită preferinţă în alegerea unui vaccin, au declarat majoritatea oficialilor guvernamentali regionali intervievaţi de Kommersant. În special, Ministerul Sănătăţii din Primorie a declarat că cetăţenii nu aleg singuri vaccinurile, deoarece acesta este „un medicament care este prescris de un medic după ce analizează datele personale, starea şi vârsta pacientului".

Sondaj: Jumătate dintre ruşi nu au posibilitatea să aleagă vaccinul cu care sunt imunizaţi împotriva COVID-19

Un sondaj realizat de serviciul Rabota.ru, efectuat în ianuarie 2022 la cererea Kommersant în rândul a 1,6 mii de respondenţi, a arătat că 50% dintre ei chiar nu au avut posibilitatea de a alege un vaccin. 32% au ales din două vaccinuri, 8% din trei, 2% din patru, iar altor 8% dintre respondenţi le-a fost greu să răspundă. În acelaşi timp, având posibilitatea de a alege, majoritatea, 13%, ar refuza EpiVacCorona.  7% nu ar alege Sputnik V şi Sputnik Light. Mai presus de toate, participanţii la sondaj au încredere în vaccinul Institutului Chumakov, doar 2% nu ar alege KoviVak.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite