Rusia

articolul anterior

Procesul de la Haga privind MH17: un moment de cotitură pentru Kremlin?

28
9 Mar 2020 17:02:30
NewsInt

Luni, 9 martie, la Haga, încep audierile cu privire la prăbuşirea aeronavei Boeing MH 17, doborâte în 2014 de către un lansator de rachete rusesc de tip „Buk“. Procurorul Olandei şi coordonatorul echipei internaţionale de anchetă, Fred Westerbek, au raportat că au dovezi despre implicarea rusă în nefericitul incident.

În momentul de faţă, sunt patru suspecţi principali, dintre care trei sunt cetăţeni ruşi. O problemă mare pentru Kremlin este că aceste trei persoane nu sunt simpli cetăţeni, care s-au trezit din greşeală în Donbass - aşa cum Rusia încearcă să convingă comunitatea internaţională - ci sunt militari profesionişti şi mercenari GRU, cunoscuţi pentru participarea lor în cadrul unor operaţiuni clandestitne din Ucraina.

Astfel, procesul MH17 va fi un alt pas în expunerea regimului criminal al Federaţiei Ruse şi victoria dreptului internaţional asupra nelegiuirilor.

Zborul MH17, care a urmat ruta Kuala Lumpur-Amsterdam, a fost doborât pe teritoriul ocupat al Ucrainei, pe 17 iulie în 2014. Tragedia s-a soldat cu uciderea a 298 de pasageri. Anchetatorii au publicat concluziile oficiale vara trecută. Răspunsul la întrebarea principală - cine a doborât avionul - va fi judecat la Haga începând de astăzi.

Conform informaţiilor oficiale, cei patru suspecţi sunt: Igor Girkin („Strelkov“), Sergey Dubinsky, Oleg Pulatov, şi un cetăţean ucrainean care a colaborat cu separatiştii din estul Ucrainei. Potrivit anchetei, aceşti patru au coordonat livrarea lansatorului de rachete.

Cea mai interesantă întrebare, este totuşi: cum de „oamenii simplii“ din estul Ucrainei, aşa cum afirmă Rusia, au avut acces la un sistem de rachete antiaeriene?

Ancheta pre-proces a fost realizată de un grup internaţional, care a inclus reprezentanţi ai Olandei, Australiei, Malaeziei, Belgiei şi Ucrainei. În procesul anchetei au fost ascultate sute de conversaţii telefonice şi evidenţiate dovezi conform cărora lansatorul „Buk“ a aparţinut brigadei a 53-a, de rachete antiaeriene ale armatei ruse situate în regiunea Rostov. Dar mai există si o nuanţă. Pentru a implementa un sistem de apărare aeriană deţinut de armata rusă, este necesar acordul înalţilor oficiali care se află la Kremlin. Astfel, audierile în instanţă pot fi „începutul sfârşitului“ la nivel internaţional pentru o întreagă verticală de putere.

În plus, istoricul acestor suspecţi ridică noi probleme pentru leadershipul rus. De exemplu, conform datelor oficiale, Igor Girkin, cunoscut şi sub numele de „Strelkov“, este un mercenar profesionist, angajat al serviciilor speciale ruse. S-a „glorificat“ după războiul din Donbass, dar este cunoscut de către cercuri înguste din cauza participării lui în războiul din Transnistria, dar şi în conflictele din Bosnia sau Cecenia. În momentul doborârii Boeing-ului, Girkin a condus „Ministerul Apărării“ al „DNR“ şi i-a coordonat pe militanţii separatişti. Mai mult, se pare că tot el a fost cel care a organizat livrarea lansatorul „Buk“ înapoi către unitatea militară din regiunea Rostov.

Un alt suspect este Sergey Dubinsky „Hmuryi“, care a luptat la rândul său în Afganistan sau Cecenia. La rândul său, Oleg Pulatov „Gyurza” este locotenent colonel aflat în rezervă, al Forţelor Aeriene Ruse. Este cunoscut că Pulatov a fost lângă „Buk“ în timpul tragerii. Al patrulea suspect, Leonid Kharchenko, cetăţean al Ucrainei, este comandant de informaţii al GRU „DNR”. Kharchenko era un subordonat al lui Pulatov şi al lui Dubinsky. Conform unor informaţii, Kharchenko a fost ucis, iar cei trei ruşi se ascund în Federaţia Rusă. Toate cele patru persoane sunt căutate la nivel internaţional.

Rusia neagă acuzaţiile, prezentând versiuni alternative şi reciproc excluse. În general, Rusia a acuzat ancheta oficială că a falsificat toate probele. Cu toate acestea, în UE şi, în special în Olanda, Rusia a lansat o campanie de informare pentru de a discredita echipa de anchetă si rezultatele de investigaţie. În ajunul procesului de la Haga, în Ţările de Jos s-au intensificat activităţile unei reţele de organizaţii publice, al căror scop este acela de a delegitima concluziile procurorilor. Cu participarea jurnalistei Russia Today, Yana Ershova şi a bloggerului olandez Max van der Werff, un film „documentar“ a fost creat cu filmări de la locul prăbuşirii aeronavei Boeing. Dar, în acea zonă, militanţii separatişti au interzis accesului reprezentanţilor oficiali ai OSCE, nu şi autorilor acestui film. Coincidenţă? Nu cred. De asemenea, realizatorii nu ascund faptul că filmul a fost produs cu asistenţa militanţilor „DNR“. Dar, Amsterdam-ul cunoaşte bine modul în care Rusia modelează opinia publică. În special, Ministerul de Interne al Olandei a comandat Universitatăţii din Amsterdam un studiu privind diseminarea propagandei ruse. Oamenii de ştiinţă au stabilit o reţea de site-uri prin care a fost distribuit conţinut manipulat.

Tactica informaţională a Kremlinului este să pună la îndoială dovezile adunate, să manipuleze detaliile şi să schimbe contextul pentru a se elibera de responsabilitate, deoarece mizele procesului din Haga sunt prea mari. Mai mult, în timpul audierilor, vor fi audiate mărturii ale unor persoane, ale căror nume sunt secrete. Astăzi, nimeni nu poate prezice cât va dura procesul în cazul MH17, dar, fără îndoială, procesul va deveni un punct de cotitură pentru Rusia.

Marianna Prysiazhniuk, jurnalist ucrainean

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Stefan din Nord
9.03.2020, 19:12:51

Cum si cine poate forta Rusia sa raspunda pentru aceasta crima oribila ? Sa zicem ca Tribunalul obliga Rusia sa plateasca 3 miliarde de euro despagubiri rudelor victimelor . Si bineinteles Rusia refuza Ce poti sa-i faci ? Sa nu-mi spuna cineva de sanctiuni economice dure S-au mai incercat , cu efect zero fiindca interesele economice in principal ale Germaniei si Frantei primeaza .

0 (4 voturi)
Andrei Adrian
9.03.2020, 20:57:15

Desigur ca politica internationala e delicata atunci cand ai de-a face cu un partener mare si obraznic, de gazele caruia mai si depinzi... Condamnarea Rusiei ca regim criminal ar schimba semnificativ atitudinea populatiei care (in tarile democratice) sustine politicienii. Iar in fata unor sanctiuni economice serioase Rusii cad in fund. La cat a ajuns sa coste petrolul si gazul streangul se strange in jurul gatului lor, caci numai din asta isi sustin economia.

+6 (6 voturi)
DoaroOpinie!
9.03.2020, 20:02:14

Sub presiunea si contestatiile Malaisiei, Parlamentul din Olanda a cerut acestui JIT sa investigheze implicarea Ucrainei in aceasta tragedie! S-a inceput aceasta investigatie, exista un raport?! Daca nu, ce fel de process este asta?! Dar daca aceasta investigatie va scoata la iveala ca Ucraina a doborit MH17?! Rusii au prezentat niste documente care atesta ca ramasitele rachetei BUK au Nr de serie corespunzatoare unei rachete livrate trupelor ucrainiene. Ar trebui sa existe si in arhivele ucrainiene acele documente! S-au cauta?!

-6 (6 voturi)
Andrei Adrian
9.03.2020, 20:53:48

Scrie direct in ruseste! Cu limba romana nu prea le ai...

+4 (4 voturi)
Crȧi
10.03.2020, 01:07:26

Si cum pot fi vinovati cetateni rusi pentru un avion doborat in Ucraina ? Asta e ca si cum ar fi vinovat Stalin pentru ce au facut ucrainienii la Cernobil! Bine ca nu sunt acuzati extraterestrii !

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (28)