Profesorii ruşi, obligaţi să predea „reunificarea Crimeei cu Rusia“. Ce învaţă elevii despre criza ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ruse au introdus în şcolile din ţară o nouă materie care li se predă elevilor din sistemul de învăţământ preuniversitar: „Suntem Împreună“, un curs despre „reunificarea Crimeei cu Rusia“. Programa şcolară din Rusia a fost refăcută în ultimii ani pentru a se încadra în liniile dorite de Kremlin, punând accent pe patriotism, prezintă publicaţia The Atlantic.

Se pregătesc noi manuale de istorie care să includă şi anexarea Crimeei, privită de Moscova drept o reunificare cu ţara-mamă, însă până la introducerea acestor manuale elevii de liceu vor studia separat cazul Crimeea.

A trecut mai puţin de o lună de la anexarea peninsulei ucrainene de către Federaţia Rusă, însă campania de educaţie a copiilor a fost demarată. 

Oficiali ai partidului de guvernământ Rusia Unită fac vizite în şcolile din Rusia şi iau parte la unele ore, alături de profesorii de istorie desemnaţi să predea această nouă materie.

„În calitate de fost profesor, înţeleg cât este de necesar să le oferim clarificări copiilor despre evenimentele din Ucraina, Crimeea şi Rusia. Trebuie să le explicăm deciziile pe care de ce preşedintele nostru a luat această decizie“, a declarat Nikolai Bulaiev, un deputat din Duma de Stat, aparţinând partidului Rusia Unită.

„Desigur, nu toate statele vor să vadă o Rusie puternică cu o politică externă bazată pe interesele ei naţională“, a declarat o profesoară de istorie de la o şcoală din oraşul Ulianovk, aflat la 800 km de Moscova.

„Mă bucur pentru Rusia, sunt mândru de preşedintele meu“, a declarat ea pentru presa rusă. Elevilor li se predau informaţii despre geografia, economiei şi istoria Crimeei.  Unul dintre elevii şcolii declară că este pregătit să lupte pentru unificarea estului Ucrainei cu Rusia.

La o altă şcoală din oraş, orele se desfăşoară într-un mod mai animat. Elevii dezbat între ei teme precum referendumul din Crimeea şi anexarea provinciei ucrainene pe care ei o numesc „reunificare“, în conformitate cu termenul impus de Kremlin. 

Copiii sunt convinşi că dacă populaţia din estul Ucrainei ar organiza referendumuri atunci majoritatea ar vota în mod cert „unificarea cu Rusia“. Şi aici sunt băieţi care sunt de acord să lupte în cazul unor acţiuni militare, pentru ocuparea estului Ucrainei. Desigur, în scopul împlinirii voinţei poporului.

Cu toate acestea, există şi elevi care susţin găsirea unei soluţii paşnice pentru criza ucraineană şi dezaprobă acţiunile armate, susţinând că îşi susţin ţara, dar nu vor să intre într-un război cu „Vestul“.

Nu toţi profesorii sunt însă entuziasmaţi de noul curs. „Este scandalor. Copiii sunt pur şi simplu spălaţi pe creier“, crede Tamara Eidelman, o profesoară de istorie de la o şcoală din Moscova. Profesoara a declarat că acest curs nu prezintă evenimente esenţiale din istoria Crimeei, precum deportarea în masă a populaţiei tătare din peninsulă, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Profesori ca Tamara se declară în favoarea prezentării istoriei dintr-un unghi patriotic, dar ar dori ca acest lucru să fie lăsat la latitudinea dascălilor şi nu să fie impus de autorităţi.

În Rusia se instaurează însă o frenezie patriotic, iar cea mai mică delimitare de acest curent poate fi periculos. Un profesor de istorie din nord-vestul ţării, a mărturisit că a fost admonestat şi I s-a cerut să scrie o scrisoare oficială cu explicaţii, după ce a criticat prezenţa militară a Rusiei în Crimeea. 

„Eu credeam că rolul meu era să opresc propaganda din mass media şi să descriu obiectiv evenimentele care afectează ţara“, a declarat el, adăugând că în Rusia începe să domnească un patriotism cu o singură versiune, promovat de oameni inconştienţi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite