Pussy Riot dă Rusia în judecată la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele trei membre ale trupei Pussy Riot, în timpul procesului
Cele trei membre ale trupei Pussy Riot, în timpul procesului

Avocaţii celor trei tinere membre ale trupei punk Pussy Riot, condamnate o instanţă rusă la doi ani închisoare cu executare pentru fiecare dintre ele pentru huliganism, au depus o plângere la CEDO împotriva statului rus, acuzând autorităţile de încălcarea unor drepturi fundamentale, solicitând şi despăgubiri.

„Plângerea a fost trimisă Curţii Europene pentru Drepturile Omului şi vizează violarea Convenţiei europene pentru drepturile omului“, a declarat avocata Irina Khrunova.

Potrivit celor trei reclamante, mai multe dispoziţii din Convenţia europeană care garantează libertatea personală, libertatea de expresie, dreptul la un proces echitabil şi interzicerea torturii au fost încălcate în timpul procesului care le-a fost intentat în Rusia.

Potrivit publicaţiei ruse „Kommersant“, instanţa de la Strasbourg s-a arătat foarte interesată de această sesizare. Avocaţii tinerelor mai acuză autorităţile ruse de încălcarea dreptului la libera exprimare, de desfăşurarea unei anchete injuste şi de aplicarea unui tratament incorect la adresa celor trei condamnate.

În plângere se menţionează atât faptul că decizia instanţei de judecată din Rusia a fost injustă, cât şi circumstanţele şi tratamentul inuman la care au fost supuse tinerele în timpul audierilor.

În timpul procesului de la Tribunalul Hamovnicesk tinerele au supuse la teroare şi agresiuni, se mai spune în sesizare. Din cauza şedinţelor de judecată foarte lungi, tinerele nu s-au alimentat şi nu au băut apă la timp, ele reveneau în celulă după miezul nopţii, erau trezite foarte devreme, iar drumul spre instanţă dura aproape două ore.

Avocaţii mai atrag atenţia asupra unor grave încălcări care au fost comise în timpul anchetei: nu au fost audiaţi autorii expertizei filmului video despre acţiunea fetelor în Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul, care a stârnit reacţii aprinse, tinerele erau ţinute izolate într-un cuşcă din sticlă şi nu puteau comunica cu avocaţii.

Apărătorii tinerelor cer ca procesul să fie declarat unul injust, iar decizia judecătoarei Marina Sîrova una ilegală. Avocaţii nu au precizat valoarea daunelor morale solicitate.

Potrivit avocaţilor trupei rock, "rugăciunea punk" a fost o manifestare artistică şi politică, al cărei obiectiv nu era acela de a ofensa sentimentele credincioşilor ruşi. Acţiunea nu ar fi trebuit - în opinia lor - să fie luată în considerare în afara contextului politic.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite