Rusia

articolul anterior articolul urmator

Puterea Vocii Rusiei

83
8 Jun 2013 18:54:05
Ion Petrescu
Ar fi salutar un dialog, lipsit de prejudecăţi, în această vară, între preşedinţii Rusiei şi României / Vladimir Putin, discutând cu Traian Băsescu FOTO Reuters
Ar fi salutar un dialog, lipsit de prejudecăţi, în această vară, între preşedinţii Rusiei şi României / Vladimir Putin, discutând cu Traian Băsescu FOTO Reuters

Nu îmi plac laşii. Deşi, în prudenţa lor nativă rezidă capacitatea de a supravieţui regimurilor prezidenţiale postdecembriste: 1. Pro Est; 2. Pro...? 3. Încă Pro Vest. Iar pentru că asemenea compatrioţi tac...trăim cum se vede. Deşi nicio minciună publică nu este veşnică. Precum aceea a lipsei de influenţă a "Vocii Rusiei."

Scriu aceste rânduri după ce unii cititori se mirau - în urma postării opiniei intitulate A murit bunul-simţ, în România - de ce am formulat întrebarea: cum vrem să trăim mai departe?

Timoraţi de Rusia? Sau promovând respectul reciproc, real, nu mimat? Prefer a doua variantă.

În luna august, a anului trecut, redacţia publicaţiei electronice la care scriam, ZIUAVECHE.RO a primit o solicitare, prin e-mail, de la jurnalista Ksenia Plotnikova, de la Vocea Rusiei, ca un comentator să-şi expună punctul de vedere în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, la adresa importantei instituţii de presă ruse, în urma unor articole despre situaţia politică din România, publicate pe site-ul Vocea Rusiei.

Am ridicat mănuşa acestei provocări, nu doar publicistice, din respect pentru demersul franc al ziaristei ruse.

Aşa am scris cursivul intitulat Vocile României şi Rusiei pot fi complementare.

Care a fost publicat fără nicio modificare, dar cu o notă finală, în care se preciza că: Opiniile prezentate mai sus pot să nu coincidă cu cele ale postului de radio Vocea Rusiei.

O delimitare profesională corectă.

În textul publicat pe website-ul Vocii Rusiei afirmam:

Bine consiliat, conducătorul V.R., dr. Andrei Bystritsky, după ce şi-a apărat coechipierii, accentuând pe independenţa lor editorială - sintagmă ce mi-a produs, totuşi, un surâs profesional... - l-a invitat pe preşedintele suspendat să vorbească la Vocea Rusiei. Că s-a răspuns printr-o tăcere, este o realitate. Păstrând proporţiile şi coborând la un alt nivel, şi eu m-am adresat, recent, ambasadorului rus, la Bucureşti, cu întrebări, constructive, pentru un interviu, dar am beneficiat de aceeaşi... lipsă oficială de reacţie. Nu am recurs la concluzii ironice.

Articolul meu a fost publicat pe 11 august 2012, la ora 12.05.

Precizare necesară, deoarece nu se împliniseră 24 de ore şi am fost sunat la telefon, de la Ambasada Rusiei la Bucureşti, fiind invitat să realizez interviul solicitat anterior, în scris, cu ambasadorul rus.

Aşa am devenit nu doar primul jurnalist român care a avut ocazia, onorantă, de a realiza un interviu, pragmatic, cu Excelenţa Sa Oleg S. Malginov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucureşti, ci şi întâiul simplu cetăţean care a înţeles ce forţă stă în spatele Vocii Rusiei.

Quod erat demonstrandum.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

83 Comentarii

Menumorut
8.06.2013, 19:41:20

Te-o influenta pe tine...si pe cei care o asculta..Dar asta e doar problema voastra....N-am ascultat, nu ascult si nu voi asculta niciodata Vocea Rusiei...Iar adac te refri la "ordine" date de rusi unor politicieni romani...nu cred ca e nevoie de un ..post de radio pentru asta..Vremea posturilor de radio a trecut demult...Mai modernizati-va si voi....scolitii astia la Fabricile Sovietice de Ofiteri...Am vazut ca a scos SRI-ul si o carte...pe tema modernizarii asteia...

-4 (24 voturi)
Vanatorul/d.c.
8.06.2013, 20:35:03

Pai, cum sa mai asculti altceceva decat ordinele venite de la Voiculescu..? Propagandistii de alde tine fac jocurile tradatorilor de tara, mafiotii rusofili..! Si nu faci asta de azi, de ieri..Ci de cand te-a trimis tanti-ta Violeta Vijulie sa le ascunzi mizeriile infractorilor din USL..Numai neoamenii isi vand constiinta in schimbul a 50 de lei primiti zilnic, pentru niste caraghioase de diversiuni anteniste..! Gata, acuma iti poti debita tembelismele pana maine dimineata..! Iti dau eu voie..!

+3 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
8.06.2013, 19:41:53

Marturisesc ca in ultimul timp sunt din ce in ce mai interesat de textele d-lui Petrescu..Curajul dumnealui, acuratetea observatiilor dar si a concluziilor, felul discret (si lipsit de superficialitatea nationalismului de parada) cu care militeaza pentru patriotism si demnitate nationala, il apropie mult de..sufletul meu de roman, de cetatean constient de pericolele prin care a trecut si inca trece neamul meu, poporul meu cel atat de incercat si totusi incredibil de..indiferent la ceea se se petrece in jurul lui si cu el..Un popor si o tara care erau cat pe ce sa fie vandute asta vara..Vandute Rusiei. De o alianta politica care nicicum nu guverneaza tara in interesul romanilor, ci in interesul economic si..penal al unei oligarhii financiare, securisto-comunisto-rusofile..Pe acesti tradatori de neam si tara, oficiosul guvernului rus, "Vocea Rusiei" ii sustinea si incuraja in incalificabila lor intentie de a demola statul de drept si fragila democratie postdecembrista si mai ales in abandonarea proiectului de integrare europeana. Sa nu se pacaleasca nimeni.."Vocea Rusiei" e de fapt vocea celor care nu-si doresc ca Romania sa devina un stat prosper. E vocea celor care nu-si doresc ca Romania sa fie un stat de drept in care justitia sa nu fie atinsa de virusul coruptiei..E vocea singurului stat de pe glob total mafiotizat. E vocea Rusiei, fara ghilimele..!

+8 (20 voturi)
papillon
8.06.2013, 20:20:36

al doilea comment e postat la un minut distanta de primu' ! Pariez ca a facut pasarea criza de nervi :))))))

-3 (19 voturi)
papillon
8.06.2013, 20:14:14

Sugestiva poza...ala din stanga imi evoca o cobra regala gata de atac, iar celalalt...celalalt un biet pui de chichila hipnotizat..

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (83)

Modifică Setările