Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin a acordat guvernului prerogative pentru instituirea stării de urgenţă şi se izolează la Novo Ogarevo

33
1 Apr 2020 21:39:55
Autor: Viorica Marin
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri o lege prin care acordă guvernului puterea de a institui starea de urgenţă, în efortul de a limita propagarea epidemiei de coronavirus în ţară. Liderul de la Kremlin se izolează la Novo Ogarevo şi munceşte de la distanţă.

Potrivit Constituţiei, doar preşedintele poate declara starea de urgenţă după ce primeşte acceptul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), dar deputaţii au votat marţi o lege prin care acordă aceleaşi puteri guvernului de a institui starea de urgenţă.
 
Astfel, guvernul va putea coordona activitatea unui sistem unificat de prevenire şi de răspuns la situaţia care a necesitat instituirea stării de urgenţă.
 
De asemenea, executivul va avea dreptul să restricţioneze comerţul cu echipamente medicale, să introducă o procedură specială pentru înregistrarea şi circulaţia medicamentelor şi a echipamentelor medicale destinate prevenirii şi tratării bolilor care prezintă un pericol pentru societate, în condiţiile stării de urgenţă.
 
Legea permite de asemenea guvernului să stabilească noi achiziţii de la un singur furnizor în 2020. Documentul permite modificarea termenilor contractului în caz de circumstanţe independente de părţile contractante în funcţie de răspândirea epidemiei de coronavirus.
 
În plus, cabinetului i se oferă posibilitatea de a introduce moratoriu la procedurile de faliment.
 
Rusia va debloca 1.400 miliarde de ruble (16,2 miliarde de euro la rata actuală) pentru combaterea pandemiei generate de noul coronavirus şi pentru măsuri de susţinere a economiei, a anunţat miercuri premierul Mihail Mişustin, citat de AFP.
 
"În total, Ministerul Finanţelor a rezervat 1.400 miliarde de ruble pentru lupta împotriva coronavirusului şi realizarea unor măsuri anticriză", a declarat el în timpul unei reuniuni guvernamentale organizate prin videoconferinţă şi difuzate de televiziunea publică.
 
Printre măsurile anunţate, un ajutor acordat întreprinderilor mici şi mijlocii cu "un moratoriu asupra plăţii unui anumit număr de amenzi şi o interzicere temporară a blocării conturilor lor", precum şi un sprijin pentru persoanele insolvabile care "va permite oamenilor cu o datorie între 50.000 şi 700.000 de ruble să se elibereze de obligaţiile lor".
 
Premierul rus a anunţat, de asemenea, măsuri de sprijin pentru regiunile ruse, adesea foarte dependente de ajutorul federal, cu scopul de a "compensa pierderile bugetare din cauza scăderii veniturilor".
 
Mişustin anunţase deja la jumătatea lunii martie o serie de măsuri de susţinere a economiei de circa 300 miliarde de ruble. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a ordonat o amânare la plata impozitelor şi a ratelor la credite pentru IMM-uri timp de şase luni.
 
De atunci, ţara a luat măsuri de izolare drastice, care se aplică în prezent în cvasitotalitatea regiunilor ruseşti pentru a împiedica propagarea noului coronavirus, în Rusia fiind înregistrate oficial 2.777 de cazuri de contaminare la nivelul întregii ţări şi 24 de decese.
 
Economia rusă, după un 2019 fără dinamism, riscă să-şi vadă compromise serios speranţele de redresare în 2020, cu atât mai mult cu cât ţara trebuie să se confrunte şi cu scăderea preţului la petrol pe pieţele mondiale, care a atins luni nivelul cel mai scăzut în ultimii 18 ani.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a ales să muncească de la distanţă din cauza răspândirii noului coronavirus, a anunţat miercuri presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.
 
Acest anunţ intervine în contextul în care medicul-şef al principalului spital din Moscova care tratează bolnavi de covid-19, care l-a primit pe Putin în instituţia sa săptămâna trecută, a anunţat marţi că a fost infectat.
 
”Preşedintele preferă ca zilele acestea să muncească de la distanţă”, din reşedinţa sa de la Novo Ogarevo, lângă Moscova, a anunţat Dmitri Peskov cu câteva minute înaintea unei reuniuni a lui Putin cu Guvernul, care urma să aibă loc prin videoconferinţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

m wakki
1.04.2020, 21:59:40

șobolanul știe când trebuie să dea bir cu fugiții asta după ce pasează prerogativele către guvern, încălcând constituția încă o dată

+10 (16 voturi)
Carmen Florea
1.04.2020, 22:18:55

Trump este vrun ,,sfânt ,, cred ca este mai râu Ala se ascunde ca dihorii prin tuneluri facute de armata americanã de prin anii 90.

-12 (12 voturi)
Mesterul Ardelean
1.04.2020, 22:03:36

Nemernicul! Acum doua saptamani nu exista coronavirus in Rusia iar acum se izoleaza, ca un soarece prapadit... Un las, un demagog, un dictator de cea mai joasa speta!

+7 (11 voturi)
Lamuritorul
1.04.2020, 22:20:33

Rusia va debloca 16,2 miliarde de euro pentru combaterea pandemiei generate de noul coronavirus şi pentru măsuri de susţinere a economiei? Cand Franta aloca peste 300 miliarde, Germania peste 550 miliarde iar SUA 2200 miliarde?!!! Ha, ha, ha, ha, ha! Sunt dusi, vai mama lor, ultimii saraci. I-a rupt pretul petrolului, sunt pe duca.

+6 (8 voturi)
Scorus
1.04.2020, 22:56:34

Lamuritorul "Ha, ha, ha, ha, ha! Sunt dusi, vai mama lor, ultimii saraci. I-a rupt pretul petrolului, sunt pe duca." Diferenta de valoare se vede de la distanta : Rusia 28 victime, Franta 3500 victime , SUA 4000 .

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările