Putin decretează ce pot vedea supuşii săi. Şi ce le este interzis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În marea tradiţie a oricărui Imperator demn de acest nume, preşedintele Putin a semnat o lege mai puţin obişnuită, dar care, simbolic, are o valoare excepţională, marcând reîntoarcerea ţării la perioada în care un singur om putea da un ordin prin care o parte a realităţii, considerată inconvenabilă din diverse motive, trebuia să înceteze să existe, fizic, pentru toţi supuşii săi.

Putin nu este singurul care a luat asemenea măsuri extreme, alţii au tăiat legăturile cu exteriorul inventând un Internet naţional şi corect politic, alţii au interzis şi au ars cărţi, au trecut la „secret“ sectoare întregi ale bibliotecilor sau au scos din cărţile de şcoală creatori din toate domeniile.

Jocul este complicat şi face parte dintr-o confruntare globală extrem de dură, una pentru supremaţie, controlul resurselor sau accesului la resurse şi pentru obţinerea unui mijloc unic de influenţare al pieţelor.

Astfel, începând cu anul viitor, intră în vigoare legea semnată de preşedintele Federaţiei Ruse prin care se interzice afişarea stradală, pe obişnuitele panouri, a cursului de schimb al principalelor devize. Decizia survine în contextul unei rapide şi constante scăderi a cursului petrolului, ceea ce, ca întotdeauna, a reprezentat o sursă de mare presiune pentru o ţară care-şi bazează mare parte a veniturilor din vânzarea de gaze şi petrol. Iar lovitura se combină şi cu efectele sancţiunilor comune SUA-UE, sancţiuni economice care încep să se simtă şi care, în situaţia actuală, sunt posibil de a fi menţinute încă o perioadă îndelungată şi, dacă lucrurile se deteriorează cumva mai rău decât sunt în Ucraina, e posibil să vedem cum sunt ridicate cu încă o treaptă, cea care să interzică accesul Rusiei la sistemul internaţional SWIFT de transferuri financiare.

Ruble rusesti

Măsura luată acum în Rusia are ca scop, spun autorităţile, să protejeze populaţia de escroci şi să „dedolarizeze“ economia naţională, prim gest de forţă care urmează celui luat de Iran care, cu ceva timp în urmă, a interzis deja tranzacţiile în USD. „Obiectivul nostru nu este să scăpăm de dolar: dolarul pleacă singur“, spunea Putin, încercând să dea un semnal de forţă către investitorii străini, debusolaţi şi extrem de îngrijoraţi de devalorizarea monedei ruseşti care, de câteva săptămâni bune, pare să fi intrat în picaj liber.

Măsura de acum ar putea permite, cel puţin pentru o perioadă, ca populaţia să nu intre în panică urmărind evoluţia zilnică a cursului şi căderea rublei şi, mai ales, apariţia unei super-crize inflaţioniste declanşate în momentul în care, într-o mişcare de panică, oamenii şi-ar converti economiile în devize, scumpindu-le artificial. Dar mişcarea are şi imensul dezavantaj de a transmite un semnal incontestabil de alarmă care va genera o mişcare ce s-a mai produs în diverse ţări cu economii fluctuante imediat după căderea comunismului. E vorba despre apariţia speculanţilor care vor alimenta piaţa neagră care şi aşa, conform statisticilor oficiale, reprezintă 16% din economia naţională (alte estimări vorbesc despre 23-49% din PIB!).

Un peisaj economic mai mult decât problematic cu efecte concrete asupra investitorilor străini care, doar în acest an, au retras 1 miliard $ (dintre care o treime doar în decursul ultimelor trei săptămâni când cursul euro faţă de dolar a crescut cu 3 ruble, ajungând acum la 78,4 ruble/euro). Adăugaţi la asta apariţia de noi impozite şi propunerea de mărire a vârstei de ieşire la pensie, iniţiativă legislativă care a generat proteste multiple în toată ţara şi veţi avea imaginea exactă a unui cocktail economico-social cu mare potenţial exploziv.

Grafica banci centrale

Banca Centrală a Rusiei vrea să reglementeze reţeaua birourilor de schimb valutar care nu ţine de sistemul bancar şi poate fi foarte uşor folosită de speculanţii care lucrează pe piaţa neagră. Pe de altă parte, este foarte posibil ca măsura respectivă să fie şi în previziunea unor viitoare sancţiuni suplimentare americane, acesta fiind motivul convertirii rezervelor în aur şi al lichidării sau trimiterii în offshore a investiţiilor ruse în datoria americană. Şi, anunţă cei de la Bloomberg, nu este imposibil să ne gândim şi la o măsură de conversie obligatorie a conturilor în USD, aproximativ 27% din totalul din bănci.

Desigur, toată lumea este în aşteptarea efectelor pe care le va avea modificare ratei dobânzilor anunţate de Băncile Centrale din ţările importante pentru pieţe financiare. Efecte care, spun unele surse, ar putea precipita lucrurile în Rusia. Fără ca nimeni să nu poată prezice modul în care va reacţiona cu adevărat gigantul rus. Acesta va fi jocul care va influenţa cel mai mult începutul lui 2019. Iar unele semne premonitorii au apărut deja, marii actori avansând piese de forţă pentru a arăta că ţările lor sunt pregătite pentru toate tipurile de scenarii, inclusiv pentru cel în care răspunsul ar trebui să depăşească nivelul reacţiilor pe pieţele economice şi financiare.

SUA, împreună cu Arabia Saudită, aliatul lor vital geostrategic, au presat cu succes în favoarea scăderii foarte importante a preţului petrolului, întărind poziţia americană. Plus argumentul excepţionalei tehnologii a extracţiei petrolului de şist, tehnologie care, evident, a devenit un factor decisiv în toate ofertele americane destinate pieţelor externe,

De partea cealaltă, Rusia a făcut demonstraţia de putere militară în Siria şi anunţă lumii că posedă cea mai importantă şi teribilă armă nucleară, rachetele hipersonice Avangard. Dar Rusia are şi un mare handicap: are nevoie de ceva timp, luni bune sau chiar ani, pentru a stabiliza succesul militar din Siria şi a-l converti în soluţie economică fezabilă, demonstrând altora că alianţa cu Turcia şi Iran ar reprezenta o soluţie care poate fi exportată mai departe, în primul rând spre Liban, apoi înspre unele ţări din Maghreb.      

Singura certitudine este că Rusia se cabrează sub o serie de lovituri care au lăsat urme şi vor influenţa în mod nefast economia sa naţională şi aşa supusă unui mare efort pentru susţinerea războiului din Siria şi militarizarea accentuată a districtelor din vest şi a Crimeii în soecial. Şi, din ceea ce ştim din istorie, asemenea episoade s-au sfârşit prost dacă au fost lăsate să evolueze înspre situaţie de conflict deschis.

Oricum, în 2019, se pare că un număr mare de oameni o vor duce la fel de prost ca în 2018, singura diferenţă fiind că s-ar putea mări, din cauza stărilor pre-conflictuale, numărul oamenilor care să alunce în zona pauperităţii extreme. Dar cu un motiv cert de satisfacţie: în Rusia, prin lege, nu vor fi lăsaţi să vadă asta. Doar s-o simtă ceea ce, evident, este cu totul altceva, măcar de ochii lumii şi pentru păstrarea prestigiului naţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite