Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin, disperat să ţină Ucraina departe de UE. Cum încearcă Rusia să strângă lanţul în jurul Kievului

12
23 Aug 2013 11:43:06
Autor: Diana Rusu
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Reuters
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Reuters

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a intensificat presiunile asupra autorităţilor ucrainene, avertizând Kievul că va „lua măsuri de protecţie“, dacă va semna acordul de liber-schimb cu Uniunea Europeană, în noiembrie la Summitul de la Vilnius.

Este a doua ameninţare pe care Kremlinul o transmite Ucrainei în ultimele zile, după ce Putin spunea în urmă cu o săptămână că decizia de semnare a acordului de asociere cu UE ar fi „suicidară". Declaraţiile liderului de la Moscova au fost făcute în timpul unui congres economic care a avut loc la Rostov-pe-Don, lângă graniţa vestică cu Ucraina.

„Dacă vecinii noştri ucraineni vor accepta liberalizarea regimului vamal cu UE, uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus va fi nevoită să ia măsuri de protecţie. Există acest risc", a atras atenţia Putin. 

În viziunea lui Putin, în cazul liberalizării regimului vamal între UE şi Ucraina, piaţa ucraineană va fi invadată de produse europene, situaţie care va avea un impact negativ asupra producătorilor ucraineni şi ruşi. „Această situaţie îi va aduce pe producătorii ruşi într-o situaţie destul de dificilă", a insistat preşedintele rus, care încearcă cu disperare să îşi ducă la bun sfârşit marele vis al Uniunii Vamale, reunind în jurul Moscovei fostele republici sovietice.

Cu toate acestea, în ultimele luni, Rusia a întâmpinat o rezistenţă clară a unor ţări precum Republica Moldova, Ucraina, care doresc să reducă la minim protectoratul forţat al Kremlinului şi au anunţat dorinţa unei apropieri de Bruxelles. În acest context, liderii europeni au intensificat discuţiile cu cele două foste republici sovietice, pentru liberalizarea vizelor, dar şi pentru semnarea unui acord de liber schimb al acestora cu UE, în cadrul Summitului din Lituani.

Ucraina a cerut în repetate rânduri ajutorul Bruxellesului, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia, iar semnarea acordului cu Uniunea Europeană ar reprezenta un moment cheie în redefinirea rolului regional al Kievului. Mai mult, liderii ucraineni au acuzat public presiuni constante din partea Rusiei, care nu poate accepta pierderea influenţei în Europa de Est şi în special destrămare visului de creare a unui organism care să contrabalanseze UE, pe structura ruinată a fostei Uniuni Sovietice.

Uniunea Vamală include momentan Rusia, Kazahstan şi Belarus. Planurile Moscovei includ aderarea Armeniei, Azerbaijanului, Georgiei, Kîrgîzstanului, Moldovei, Tajikistanului, Turkmenistanului, Ucrainei şi Uzbekistanului.Timpul este limitat pentru Vladimir Putin care face eforturi tot mai clare de a convinge atât Chişinăul, cât şi Kievul de beneficiile aderării în structura creată de el.

Comentariile lui Putin apar după ce autorităţile ruse au impus restricţii severe produselor ucrainene, între 14 şi 20 august, cauzând blocaje în activităţile de export ale Ucrainei. În iulie, Rusia a interzis marca cea mai celebră de ciocolată a Ucrainei, Roshen, argumentând că provoacă cancer, în timp ce Kazahstanul a interzis importurile de ouă ucrainene pe 20 august.

Riscul cel mai mare pe care şi-l asumă Ucraina este posibilitatea ca Rusia să îşi întrerupă livrarea de gaz că chiar la începutul sezonului de toamnă-iarnă, când este necesară încălzirea locuinţelor, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009. 

Rusia obişnuieşte să lovească în acest mod statele est-europene, dependente de gazul său, fiind o presiune pe care o aplică constant, mai ales în momentele cheie în care Ucraina a încercat o apropiere de structurile euro-atlantice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

radu bradeanu
23.08.2013, 17:26:12

Ca deobicei nesimtirea rusa nu are limite.

+5 (9 voturi)
radukku
23.08.2013, 18:03:14

Odata cu semnarea acordului de asociere exporturile Ucrainei spre UE vor creste cu 25-30 procente anual timp de cel putin un deceniu. In contextul exploatarii gazelor de sist si datorita eliminarii taxelor vamale, Ucraina va putea importa gaze de sist la preturi mult mai mici decat din Rusia. Rusii stiu ca semnarea acordului va scoate Ucraina pentru totdeauna din sfera lor de influenta. De aceea mesajele lor sunt de-a dreptul disperate si irationale. Cand o tara recurge la santaj pe fata e clar ca e grava situatia.

+2 (6 voturi)
Lucian Ene
23.08.2013, 18:07:43

Tot ce face Rusia e sa demonstreze Ucrainei cat de periculoasa e ipotetica uniune vamala cu Rusia. Ei pot taia oricand accesul produselor ucrainene pe piata rusa invocand tot felul de pretexte, cum ca n-ar fi calitative etc, in timp ce Ucraina nu se poate lipsi de gazele si petrolul lor. Ar aduce Ucraina in pozitia unui stat lipsit de aparare in fata Rusiei, in totala dependenta economica fata de ea, la fel cum e un consumator de droguri dependent de dealer. E curios ca rusii nu-si pun problema de ce nu-i vrea nimeni, nici macar fratii lor ucraineni si belarusi, in timp ce ei spera sa convinga Moldova si... Romania!

+3 (7 voturi)
654815544566
23.08.2013, 18:59:25

A cazut euroasia lu' neica putin :))))

+1 (7 voturi)
Carcotas de serviciu
23.08.2013, 20:55:05

Daca si cu parca sau urcat in barca .Bun Ia sa vedem olecuta ce zice in titlu Putin, disperat. E nu, pe bune , chiar nu poate sa doarma Ursu de grija Ucrainei ? Pai hai sa vedem cum stau lucrurile . 1.Ucraina Exporta 75 % din productie in Rusia si Bielorusia - gresesc ? 2.Ucraina este total dependenta de gazele rusesti ca si restul Europei exceptie facand Romania (marele ghimpe din turul lui Putin si a rusilor cu creierul alterat de vodca - nui bai baieti oricum Romania este condusa de oameni vostri , asa ca totul este haraso ) 3.Europa este la randul ei sub papucul intelegeri secrete dintre Germania Nazista si Noua Rusie Sovietica - declaratia lui Putin Nu a mea - Putin vede realitatea emergentă din relaţiile internaţionale ca fiind „o nouă balanţă de putere“. Este foarte similar ordinii mondiale dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial - deci intelegerea 1939 http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact - vezi http://adevarul.ro/international/rusia/moscow-times-pragmaticul-putin-schimba-ordinea-mondiala-1_5214c9b1c7b855ff56fc925d/index.html Asa ca sa ne fim bine intelesi Germania nazista tine cizma nemtesca de lux pe economiile din zona - sistemul bancar european este in marea majoritate nemtesc vezi -http://adevarul.ro/international/europa/germania-castiga-urma-crizei-datoriilor-zona-euro-1_52124304c7b855ff56f23d97/index.html Iar Rusi iti taie gazele cand vrei sa iti incalzesti ciorba . Mai crede careva ca Ucraina se va alatura Uniuni Europene ? Video clipul se numeste Russians mock the gas-dependence of Europe and Ukraine http://www.youtube.com/watch?v=A7RD5ONjv8M Господа хорошие, как насчет небольшой танец Калинка http://www.youtube.com/watch?v=gh_V-tdPqZk Ps. Nu a-ti invatat rusa pe vremea lui Ceasca ? Invatati acum - niciodata nu e prea tarziu. PPS . Comentariu se vrea a fii un pamflet - nu imi place poloniu in friptura :))))) PPPS. Partea buna este ca Putin si gasca este Fair Ne au anuntat din timp -"lasa ca va trece cu Europa trece noi va asteptam "

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)