Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin, într-un articol de opinie publicat în presa germană: „SUA au organizat o lovitură de stat în Ucraina în 2014”

22
23 Jun 2021 01:40:41
Autor: Emanuel Neuman
Vladimir Putin / FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin / FOTO EPA-EFE

Într-un articol de opinie publicat de ziarul german Die Zeit pentru a marca 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă, Vladimir Putin susţine că revolta din 2014 care a dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost rezultatul unei „lovituri de stat” pusă la cale de Statele Unite şi sprijinită de aliaţii europeni ai Washingtonului.

Moscova susţine scenariul unei intervenţii americane în Ucraina încă din 2014. După înlăturarea de la putere a lui Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea şi i-a sprijinit pe separatiştii din estul Ucrainei.

Dinamicile de după Războiul Rece au făcut statele din estul Europei să se confrunte cu o „alegere artificală” între Occident şi Rusia şi au conturat „tragedia ucraineană”, scrie Putin. „De ce au organizat Statele Unite o lovitură de stat şi de ce a fost sprijinită şi de statele europene, provocând o ruptură în Ucraina şi retragerea Crimeei?”, întreabă preşedintele rus.

„Acum, întregul sistem de securitate european este serios degradat. Tensiunile sunt în crşetere şi riscul unei noi curse a înarmării este tot mai real”, mai spus liderul de la Kremlin.

Comentariile lui Putin vin după mult aşteptata întâlnire cu Joe Biden, preşedintele american, la Geneva. Printre puţinele puncte în care cei doi au căzut de acord în cursul discuţiilor se numără şi promisiunea reciprocă de a lucra la diferite acorduri de control al armelor.

Înainte de întâlnire, atât Washingtonul, cât şi Moscova s-au arătat sceptice că pot fi făcute progrese semnificative în relaţiile dintre cele două state, aflate astăzi poate la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.

Putin s-a arătat impresionat de profesionalismul lui Biden după întâlnire, dar a avertizat că există un număr semnificativ de disensiuni între cele două capitale, mai ales când vine vorba de Ucraina şi de rolul NATO în Europa.

Putin mai susţine în articolul din presa germană că Rusia şi statele europene „pierd oportunităţile enorme pe care ni le oferă cooperarea”. „Cooperarea este cea mai importantă acum, când suntem confruntaţi cu toţii cu provocări comune - pandemia şi consecinţele ei socio-economice”, scrie preşedintele rus.

„Repet: Rusia vrea restabilitarea unui parteneriat cuprinzător cu Europa”, a mai subliniat Putin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Noah Scînteia@Vancouver.ca
23.06.2021, 01:47:16

Dar cracanatul vrea relatii bune cu America ...

+7 (13 voturi)
Ezechiel Blumenfeld
23.06.2021, 01:54:37

sua l-a invitat la discutii.

-3 (9 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
23.06.2021, 02:03:38

Tocmai de-aia...

+5 (7 voturi)
Marcel Cristea
23.06.2021, 01:56:09

There's evidence of the effect: Soros' Open Society was up to no good on organizing the "midam" and US State Department under Obama financed the evildoer (the missing trillions).

-9 (11 voturi)
Goicea Niculae
23.06.2021, 02:11:23

Putin dorește pacea și colaborarea în Europa și de aceea până la urmă va primi premiul Nobel pentru pace ,premiu acordat prostește lui Oboama ,un criminal idiot care a ruinat America.

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările