Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin investeşte în recunoaşterea facială pentru identificarea opozanţilor

21
25 Feb 2021 16:27:51
Autor: Viorica Marin
Metroul din Moscova
Metroul din Moscova

Primăria Moscovei prevede să cheltuiască peste 10 milioane de euro pentru a cumpăra noi camere de recunoaştere facială, o tehnologie deja extrem de prezentă în capitala rusă şi denunţată pentru posibilele sale utilizări în scopuri politice, relatează joi AFP.

Metropola rusă, care numără oficial 12 milioane de locuitori, dispune de cel puţin 100.000 de camere cuplate la o inteligenţă artificială capabilă să identifice persoanele filmate.
 
Potrivit unei oferte de licitaţie publicată pe site-ul de monitorizare a achiziţiilor publice, consultat de AFP, Moscova doreşte să achiziţioneze 316 de ecrane echipate cu camere de recunoaştere facială care urmează să fie instalate în 85 de staţii ale metroului său.
 
Aceste camere vor trebui să fie echipate cu un sistem de focalizare automată, să fie de înaltă definiţie şi să poată identifica feţele oamenilor, indica această sursă. De asemenea, acestea trebuie să poată detecta "mişcările rapide" şi "vagabondajul".
 
Contractul se cifrează la 932 de milioane de ruble (circa 10,3 milioane de euro la cursul de schimb actual).
 
Un purtător de cuvânt al metroului din Moscova, citat de ziarul Kommersant, care a dezvăluit primul oferta de licitaţie, a asigurat că aceste camere nu vor fi folosite pentru "recunoaşterea chipurilor sau căutarea unor persoane concrete".
 
Cotidianul Kommersant relevă că cel puţin 5.000 de camere de recunoaştere facială sunt deja prezente în metroul moscovit.
 
Anul trecut, o activistă de opoziţie a dat în judecată primăria, denunţând un sistem de supraveghere ilegală vizând să identifice opozanţii. Plângerea sa a fost însă respinsă de tribunal.
 
În februarie, un responsabil al forţelor de ordine, citat sub rezerva anonimatului de agenţia oficială TASS, a afirmat că aceste camere de recunoaştere facială au permis identificarea şi reţinerea preventivă a susţinătorilor opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi înainte de protestele desfăşurate pentru eliberarea sa. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

jan11
25.02.2021, 17:00:20

S-au luat dupa chinezi,unde sistemul asta este folosit la scara mare,de multa vreme.Ca si monitorizarea activitatii pe net,unde,daca fluieri in biserica,in cel mai scut timp dispari.Ca magaru-n ceata.Si rechinii rusi vor sa ramana la butoane o vecie,las fel ca cei cu ochii oblici.Doua dictaturi mizerabile.Sper ca intr-o buna zi sa se ia la harta.Ca atunci cand doi se bat,al treilea castiga.Si in acest caz...

+6 (10 voturi)
Victor Nagy
25.02.2021, 17:22:12

Si aceasta inventie a omului .... este ....buna sau rea .... depinde de cine si mai ales cum o foloseste . La fel ca si focul ... cutitul ... roata ... pusca .... s.a.m.d.

-5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
25.02.2021, 19:49:45

Comentariu considerat abuziv.

Xi _ACId
25.02.2021, 19:50:20

bai rusolacule Victor Nagy cum de te poti suporta ?

+2 (6 voturi)
Xi _ACId
25.02.2021, 19:49:08

era si timpul ca doar nu ar investi in educatie si stiinta ------------------- se comporta conform schemei de dictator bravo lui - o sa cada si o sa ramana ca cioara neagra a rusiei --------------- poate poporul rus o sa isi dea seama in ce groapa a cazut uie putin

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările