Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin mizează pe voturile din afara graniţelor pentru legislativele din septembrie. Rusia va deschide 27 de secţii de votare în Transnistria

5
1 Aug 2021 11:08:18
Autor: Viorica Marin
Punct de frontieră la intrarea în autoproclamata Republică Transnistreană
Punct de frontieră la intrarea în autoproclamata Republică Transnistreană

Administraţia de la Tiraspol a anunţat că în regiunea transnistreană vor fi deschise 27 de secţii de votare pentru alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse din 19 septembrie. Niciun alt stat nu a deschis vreodată secţii de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Astfel, Rusia, care susţine politic şi economic enclava separatistă, va avea în stânga Nistrului cu cinci secţii mai multe decât la alegerile precedente din 2016. Asta chiar şi în condiţiile în care Comisia electorală de la Tiraspol a anunţat că baza de votanţi a scăzut oficial, cu peste 7300 de persoane în ultimii un an şi jumătate.
 
Presa de la Tiraspol scrie că cetăţenii ruşi din Transnistria constituie cel mai activ electorat rus în afara graniţelor Federaţiei Ruse.
 
La Chişinău nu există încă o reacţie oficială în legătură cu intenţia Rusiei de a deschide secţii de votare în regiunea separatistă.
 
La alegerile precedente pentru Duma de Stat, Ministerul de Externe de la Chişinău a „sugerat” autorităţilor ruse „să se abţină” de la deschiderea în regiunea transnistreană a secţiilor de votare. Autorităţile moldovene au făcut mereu asemenea declaraţii în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a neglijat de fiecare dată.
 
Kievul a protestat energic, săptamâna trecută, faţă de decizia Rusiei de a-i atrage la alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului bicameral rus), preconizate pentru 17-19 septembrie, pe cei peste 400.000 de locuitori din zonele aflate sub controlul rebelilor separatişti proruşi în Doneţk şi Lugansk (est) şi care au primit cetăţenia rusă în ultimii ani.
 
Ucraina „protestează cu fermitate împotriva aprobării de către Comisia Electorală Centrală a Rusiei decizia de a implica populaţia din teritoriile temporar ocupate în regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei în alegerile din septembrie pentru Duma de Stat prin vot electronic”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
 
„Astfel de acţiuni ale părţii ruse, precum şi organizarea ilegală a alegerilor pentru Duma de Stat pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Autonome Crimeea şi oraşul Sevastopol, constituie o încălcăre flagrantă a normelor şi principiilor dreptului internaţional, Constituţiei şi legislaţiei actuale a Ucrainei”, subliniază MAE ucrainean.
 
Rusia a anexat ilegal în 2014 peninsula Crimeea şi portul său Sevastopol, baza permanentă a Flotei ruse din Marea Neagră, amintesc sursele citate.
 
Comisia Electorală Centrală a Rusiei a adoptat marţi o rezoluţie care permite locuitorilor din Donbas cu cetăţenie rusă să voteze online la alegerile din septembrie, după ce Moscova a acordat peste 600.000 de paşapoarte locuitorilor din estul Ucrainei, unde armata ucraineană şi separatiştii proruşi se luptă din 2014.
 
„Un cetăţean al Federaţiei Ruse care nu este înregistrat la locul de reşedinţă pe teritoriul Rusiei şi care a obţinut cetăţenia rusă prin procedură simplificată, în conformitate cu ordinul executiv al preşedintelui din 24 aprilie 2019 (…), are dreptul de a participa la votul online pentru alegerile pentru Duma de Stat”, indică documentul.
 
Prim-vicepreşedintele Comisiei din Dumă pentru afacerile Comunităţii Statelor Independente (CSI), Viktor Vodolaţki, a declarat vineri pentru agenţia de presă TASS că între 400.000 şi 450.000 de persoane din Donbas ar putea să voteze la apropiatele alegeri legislative.
 
La ora actuală, a spus el, 611.320 de persoane din Donbas deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.
 
„Organizarea procesului electoral în teritoriile ocupate ale Ucrainei şi participarea populaţiei locale, căreia i-a fost impusă cu forţa cetăţenia rusă, pune sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor electorale”, subliniază diplomaţia ucraineană.
 
„Lansăm un apel comunităţii internaţionale să condamne acest pas al Rusiei, să nu recunoască rezultatele acestor alegeri pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei şi să sporească presiunea politică şi diplomatică asupra Federaţiei Ruse pentru ca ea să pună capăt acţiunilor ilegale împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, adaugă în comunicatul său instituţia condusă de Dmitro Kuleba.
 
MAE ucrainean cere de asemenea Moscovei „să anuleze toate deciziile ilegale privind teritoriile ocupate temporar şi să înceteze să întreprindă acţiuni îndreptate spre o mai mare integrare a populaţiei din teritoriile ocupate temporar în spaţiul politic şi socio-juridic al Federaţiei Ruse”.
 
Comisia electorală rusă a decis în mai că alegătorii din Moscova, Nijni Novgorod, Kursk, Iaroslavl, Murmansk, Rostov şi Sevastopol vor putea vota electronic la alegerile legislative preconizate să se desfăşoare din 17 până în 19 septembrie, la care, pe lângă deputaţii Dumei, vor fi aleşi 12 şefi de entităţi federale şi 39 de parlamente regionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

jan11
1.08.2021, 15:57:01

Secaturi sovietice.Oricum cine numara voturile decide,nu cine voteaza.Asta este o tifla la adresa Ucrainei si a Basarabiei.Zi rusi si trage apa.

+10 (10 voturi)
Adrian Andrei
1.08.2021, 19:28:57

Daca-si deschide Putin sectii de votare si prin Teleorman... castiga cu 137%

+9 (9 voturi)
Pontus Euxinus
2.08.2021, 00:59:51

asa a castigat si iohanis al doilea mandat

-17 (17 voturi)
m wakki
1.08.2021, 16:41:55

de venit în mod real la vot nu or să vină nu le-a păsat de alegerile pentru parlamentul RM, cu atât mai puțin o să le pese de ăla de la moscva dar nu are importanță, pentru că astea sunt alegeri de tip rusesc, rezultatele se știu deja de pe acum

+10 (10 voturi)
freeson freeson4
2.08.2021, 01:14:34

Puțin o să aibă mai multe voturi decât numărul cetățenilor ruși cu drept de vot. 🙂 E felul sau de a-i da cu tifla lui Kim.

+17 (17 voturi)
Modifică Setările