Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin pare să fi terminat pregătirile şi poate ordona oricând atacarea Ucrainei. Cum sunt poziţionate trupele ruse VIDEO

61
20 Jan 2022 20:12:22
Autor: Viorica Marin
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape şi-a finalizat” acumularea de forţe militare care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva ţării. Temerile că Moscova ar putea să lanseze o invazie militară în absolut orice moment se înteţesc.

Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a plasat, până în prezent, peste 127.000 de soldaţi la graniţă. „Efectivul complet al grupului terestru RF AF (Forţele Armate ale Federaţiei Ruse) în direcţia Ucrainei este de peste 106.000 de persoane. Împreună cu componenta maritimă şi aeriană, numărul total de personal este de peste 127.000 de militari”, se arată în ultima evaluare a Ministerului Apărării din Ucraina, citat de CNN. Situaţia este una „dificilă”, se arată în analiza efectuată de oficialii ucraineni, care sunt de părere că Rusia „încearcă să divizeze şi să slăbească Uniunea Europeană şi NATO”. Acţiunile Rusiei au, de asemenea, „scopul de a limita capacităţile Statelor Unite, de a asigura securitatea pe continentul european”, potrivit analizei menţionate. Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat că Rusia a desfăşurat trupe din regiunile sale centrale şi estice la graniţa sa vestică „în mod permanent”. La sfârşitul lunii decembrie şi în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniţii, spitale de campanie şi servicii de securitate” la graniţă, a precizat aceasta, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operaţiuni ofensive”. În noua evaluare a oficialilor ucraineni se arată că Rusia susţine peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei şi că are aproximativ 3.000 de militari proprii cu baza în teritoriu, în timp ce Moscova neagă că ar avea forţe în estul Ucrainei.

Rachete Iskander pentru a distruge obiective vitale

Activitatea informaţională a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat, de asemenea, potrivit evaluării, cu unităţi suplimentare de trafic radio şi prin satelit desfăşurate în apropierea graniţei ucrainene, iar zborurile de recunoaştere de-a lungul graniţei s-au triplat faţă de anul trecut.

De asemenea, armata ucraineană a declarat că Rusia ar putea folosi arme cu rachete cu rază medie de acţiune pentru a „distruge obiecte vitale”, menţionând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaţional-tactice Iskander” au fost transferate la graniţă.

De la jumătatea lunii ianuarie, există 36 de lansatoare Iskander în apropierea Ucrainei, potrivit analizei Ministerului Apărării. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ţinte aflate la o distanţă de 500-700 km şi ar putea să vizeze inclusiv capitala Kiev, se arată în raport.

Belarus, o nouă linie de front

Documentul ucrainean a avertizat că o nouă potenţială linie de front a apărut acum de-a lungul graniţei sale nordice cu Belarus, un aliat cheie al Kremlinului. „Teritoriul Belarusului ar trebui să fie considerat un teatru de operaţiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, se arată în documentul serviciilor de informaţii militare ucrainene.

Pe teritoriul Belarusului ar fi ajuns între şapte şi 10 grupuri tactice (BTG) din districtul militar de est al Rusiei , un astfel de grup tactic numără între 700-900 de soldaţi , 12 avioane de luptă Su-35, două batalioane mobile de rachete sol-aer S-400, un batalion de rachete Panţir. Trenuri care transportau blindate BMP-2 şi lansatoare de rachete multiple BM-27 de 220 mm au fost observate în Minsk şi Gomel. Statele Unite evaluează îndeaproape dacă Lukaşenko mai deţine pârghiile de control în ţara sa sau dacă procesul de luare a deciziilor a fost în mare parte transferat Rusiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

61 Comentarii

m wakki
20.01.2022, 20:24:42

Foamea este mare în cocina rusească și presiunea socială este și ea mare Putlerică își simte amenințat scaunul și trebuie să facă ceva ca să le distragă atenția la bețivani

+18 (40 voturi)
Ludwig
20.01.2022, 20:39:28

Putin va avea soarta lui ceausescu, gadhafi, sadam, etc

+14 (34 voturi)
Ludwig
20.01.2022, 20:45:29

Imediat parcul Maresal Tolbuhin din capitala zona-Pache Protopopescu sa primeasca numele de Alexei Navalnai..., iar aleile părincipale sa fie denumite Ana Polinovskaia si Boris Nemtov, cei doi ziaristi democrati asasinati la ordinul lui Putin. E o rusine ca s amai avem un parc cu numele cotropitorilor ce ne-au alungat pe regele Mihai si au instaurat comunismul aici, Maresal Fiodor Tolbuhin. Stiti cine s-a opus la schimbarea denumirii parcului? consilierii psd de la primaria sector 2 de care tine parcul. Huuuooo!!!

+16 (34 voturi)
Constantine Constantine
20.01.2022, 20:32:46

Probabil ca vom asista la scenariul ''eu te-am facut, eu te omor''.Actualul teritoriu ucrainean s-a ''umflat'' in timpul URSS.Cum URSS nu mai exista Ucraina nu poate ramine cu teritorii dobindite in urma unor schimbari teritoriale administrative in cadrul Uniunii Sovietice.Si cind ma gindesc ca au vrut sa ia intreaga Bucovina parca si-ar merita o papara de la rusi.

-13 (37 voturi)
Fane
20.01.2022, 20:46:04

E clar. Putin a damblagit exact ca nea Nicu. Varsta acestui criminal psihopat isi spune cuvantul. Nu ii pasa nici de oamenii lui, nici de ucrainenii a caror viata va deveni un iad. Cred ca razboiul asta va insemna sfarsitul pentru acest criminal dement.

+2 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (61)

Modifică Setările