Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin a impus restricţii împotriva ţărilor neprietenoase în domeniile finanţelor, combustibilului şi energiei

7
5 Aug 2022 23:32:30
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret privind măsuri economice speciale în sectorul financiar şi al combustibililor şi al energiei. Documentul, publicat vineri pe portalul oficial de informaţii juridice, intră în vigoare imediat.

Tranzacţiile cu acţiuni, drepturi şi obligaţii în proiectul de petrol şi gaze Sakhalin-1 sunt, de asemenea, supuse interdicţiei.

Decretul, cu valabilitate până la sfârşitul anului introduce restricţii pentru investitorii din ţări neprietenoase. Orice tranzacţie care modifică structura de proprietate a companiilor ruseşti, capitalul lor autorizat şi procedura stabilită pentru implementarea proiectelor de investiţii intră sub interdicţie.

Guvernul a fost instruit să prezinte în termen de 10 zile o listă a băncilor şi companiilor din sectorul energetic, ale căror documente vor fi supuse interdicţiei.

TASS a compilat prevederile cheie ale documentului.

La ce se aplică interdicţia?

  • Pe tranzacţiile cu acţiuni ale investitorilor „neprieteni”, care constituie capitalul autorizat al întreprinderilor strategice şi al companiilor ale căror acţiuni le deţin.
  • Pentru tranzacţiile cu acţiuni şi acţiuni ale companiilor care produc şi deservesc echipamente pentru complexul de combustibil şi energie, furnizorii de căldură şi energie electrică, precum şi rafinăriile de petrol. O listă specifică este aprobată de preşedinte la propunerea guvernului.
  • Pentru tranzacţiile cu acţiuni ale băncilor ruseşti, a căror listă Cabinetul de Miniştri va fi convenită cu Banca Centrală.
  • Pentru tranzacţiile cu valori mobiliare ale companiilor care dezvoltă zăcăminte mari de petrol, gaze şi cărbune (cu rezerve de cel puţin 20 de milioane de tone, 20 de miliarde de metri cubi, respectiv 35 de milioane de tone), precum şi zăcăminte de uraniu, metale din pământuri rare şi platină. În plus, lista include zăcăminte de diamante, beriliu, aur, cobalt, litiu, cupru, nichel, niobiu, tantal şi „materii prime de cuarţ extrem de pur”.
  • Pentru tranzacţiile cu acţiuni ale dezvoltatorilor de teren offshore.


Condiţii şi excluderi

  • Tranzacţiile încheiate cu încălcarea prevederilor noului decret sunt considerate nule.
  • Perioada de valabilitate a documentului poate fi prelungită de un număr nelimitat de ori.
  • Preşedintele poate, prin rezoluţie specială, să autorizeze orice tranzacţie care face obiectul decretului.
  • În plus, printre excepţii au fost incluse tranzacţiile Sakhalin-2, precum şi operaţiunile de transformare a sucursalelor societăţilor străine în societăţi cu răspundere limitată, în conformitate cu modificările aduse legii privind înregistrarea persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali adoptate în iulie.


Sfere de restricţii
Decizia se referă la contribuţiile la capitalul autorizat, interesele de participare, drepturile şi obligaţiile care aparţin participanţilor la acorduri de partajare a producţiei, acorduri de asociere în comun sau alte acorduri în baza cărora sunt implementate proiecte de investiţii în Rusia. Măsura se aplică bunurilor deţinute de persoane străine din state ostile.

Interdicţia se aplică şi tranzacţiilor cu acţiuni ale băncilor ruse şi ale companiilor şi organizaţiilor strategice ale Federaţiei Ruse, unde persoanele de mai sus au acţiuni. Restricţia se aplică acţiunilor, drepturilor şi obligaţiilor din proiectul de petrol şi gaze Sakhalin-1. Operatorul Exxon Neftegaz, o subsidiară a americanului ExxonMobil, deţine 30%, Rosneft participă şi el la proiect - 20%, japonezuii de la Sodeco - 30%, firma indiană ONGC Videsh - 20%.

Măsurile se aplică, de asemenea, părţilor la acordul privind dezvoltarea şi producţia de petrol la zăcământul Kharyaginskoye pe bază de partajare a producţiei. Înainte de declaraţiile companiilor străine despre retragerea din acord, frma suedeză Statoil Sverige Kharyaga AB avea 30% din acţiuni, cea rusă Zarubezhneft - 20%, Zarubezhneft-dobycha Kharyaga - 20%, Nenets Oil Company - 10%, precum şi o filială rusă. a companiei franceze - Total Intelligence Development Russia - 20%.
Tot sub interdicţie sunt şi tranzacţiile cu acţiuni şi acţiuni ale utilizatorilor subsolului care lucrează cu anumite zăcăminte de petrol şi gaze, aur şi alte zăcăminte; operaţiuni cu valorile mobiliare ale producătorilor de echipamente pentru complexul de combustibil şi energie; companii care furnizează servicii de întreţinere şi reparaţii pentru astfel de echipamente; producători şi furnizori de energie termică şi (sau) electrică, companii care desfăşoară activităţi de prelucrare a petrolului, materiilor prime petroliere şi producerea produselor de prelucrare a acestora.

Restricţia nu se va aplica tranzacţiilor reglementate prin decrete sau legi adoptate anterior.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

jan11
6.08.2022, 00:14:58

Pai cine dracu mai vrea sa faca afaceri cu muscalii?Ca oricum tarile alea neprietenoase nu vor sa auda de Rusia.Rusii,ce sa faca si ei,se sperie precum calul de basina.

+4 (8 voturi)
Col. Tiraspolezu Pafnuti
6.08.2022, 01:31:38

Domn Jan, miine poimine le ia si caii de la trotineta la neprietenoasele astea si delirul va fi incununat cu succes.

+3 (7 voturi)
SifonarSIE Turnatorul
6.08.2022, 01:36:38

Noi vom face afaceri doar cu UE si USA. Deci UE si USA ne va da gaz,petrol ieftin,mult si bun ca doar cu ei suntem.

-4 (8 voturi)
Panait Marcelică
6.08.2022, 09:13:54

Turnătorul, tu poți să faci afaceri cu rușii bre, cine te împiedică?

+3 (7 voturi)
Indianul Joe
6.08.2022, 10:14:14

Rusii lupta ! Pentru asta au tot repectul meu. Sunt singuri impotriva gastii americane si lupta, politic, economic, diplomatic.Chiar daca vor pierde in razboiul asta vor ramane declansatorul NWO. Cum va fi si ce va fi vom vedea....dar faptul ca au avut curajul sa se opuna celei mai mari forte militare de pe glob(OTAN) va ramane in istorie. Totusi eu cred ca vor lasa orgoliul de ''alb, european, crestin,superior '' si vor apela la ajutorul galbenilor.... Jocul este in desfasurare...

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările