Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin trebuie să găsească o soluţie la criza datoriilor regiunilor

5
20 Jul 2015 18:16:10
Autor: Mediafax

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să scape de o capcană a datoriilor guvernelor regionale care s-au dublat în cinci ani la 2.400 miliarde de ruble (42 miliarde dolari), amplificând riscul ca în doi-trei ani să aibă nevoie de fonduri de salvare de la bugetul federal, aflat deja în deficit.

Un exemplu poate fi regiunea Ciukotka, teritoriu separat de Alaska de o strâmtoare, unde guvernul local a acumulat datorii echivalente cu 144% din venituri, cel mai ridicat nivel din Rusia, potrivit datelor Standard&Poor’s citate de Bloomberg.
 
Regiuni pornind din Belgorod, de lângă Ucraina, şi până la trei republici din nordul Caucazului provoacă la rândul lor îngrijorare, cu datorii de peste 100%.
 
Primele cerute de investitorii în obligaţiuni municipale ruseşti, faţă de obligaţiunile guvernului fedeeral, se află la cel mai ridicat nivel din peste o lună şi cu 1,03 puncte procentuale peste media anului trecut, potrivit datelor UralSib Capital.
 
Preşedintele Putin trebuie să detensioneze o situaţie declanşată în 2012, când a decretat creşterea cheltuielilor sociale. Decizia a contribuit la dublarea datoriilor celor peste 80 de regiuni ale Rusiei la 2.400 de miliarde de ruble (42 miliarde dolari) în ultimii cinci ani.
 
Presiunea asupra finanţelor autorităţilor regionale va ajunge la un nivel critic în următorii doi-trei ani, amplificând riscul de a avea nevoie de programe de salvare din partea guvernului federal, care a trecut la rândul său pe deficit din 2010, se arată într-o analiză a S&P.
 
"Un default al unei regiuni mari ar putea bloca accesul pe piaţă al Ministerului de Finanţe. În prezent, guvernul federal are posibilitatea să ajute regiunile. În trei ani ar putea fi resurse mai puţine, în timp ce datoriile regiunilor ar putea fi mai mari, ceea ce ar provoca riscuri mai mari", a declarat Karen Vartapetov, director asociat la biroul S&P din Moscova.
 
Riscurile la care sunt expuse finanţele regiunilor cresc semnificativ, în condiţiile în care sancţiunile occidentale legate de criza ucraineană limitează accesul pe piaţa de capital, obligând autorităţile locale să finanţeze cheltuielile sociale cu împrumuturi bancare mai scumpe.
 
Vânzările de obligaţiuni regiunale au scăzut în acest an cu 53%, dar Moody’s estimează că împrumuturile vor creşte cu până la 25% în 2015, alimentate de cheltuielile din sănătate, educaţie şi utilităţi.
 
"Regiunile se confruntă cu o probabilitate tot mai mare de incapacitate de plată. Cel puţin un guvern regional a amânat plata principalului unui împrumut bancar în primul trimestru", a avertizat S&P în luna iunie.
 
Administraţiile locale înregistrează un deficit de 625 de miliarde de ruble, în creştere cu 42% faţă de 2014, potrivit S&P.
 
Un raport realizat de Şcoala Superioară de Economie din Moscova arată că 75 de regiuni din Rusia au înregistrat deficit bugetar anul trecut.
 
Autorităţile de la Moscova vor să reducă criza prin susţinerea regiunilor să înlocuiască obligaţiunile şi creditele comerciale cu împrumuturi subvenţionate de guvernul federal, cu o dobândă anuală de 0,1%.
 
Rusia va aloca în acest scop 310 miliarde de ruble, în 2015, potrivit premierului Dmitri Medvedev, care a susţinut şi conversia unor datorii în valută în ruble.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

m wakki
20.07.2015, 19:34:32

e timpul să se înfiinţeze Sfatul Popular al regiunii Ciukotka, care să declare independenţa regiunii şi după aia un referendum de unire cu fraţii lor americani din Alaska cu referendum, bineînţeles Cred că Putin ar vrea să o vândă, cum a făîcut şi ţarul pe vremuri ca să scape de datorii, dar proşti ar fi americanii să dea bani pe ceva ce pot avea gratis

freeson freeson4
20.07.2015, 21:18:00

Criza economică începe de câteva luni să devină evidență. Evenimentele din Armenia și falimentul regiunilor de la periferia federației arată gunoiul din economie nu mai încape sub preșul propagandei. Curând vor urma tendințe centrifuge nu doar economic, dar și social ori politic,pe măsură ce prăpastia dintre realitate și gargară ca deveni evidentă și pentru mujicul de rând.

+1 (1 vot)
conteaza parerea mea
20.07.2015, 21:30:18

Ba, nătărăilor, așteptați de un an de zile criza aia economică rusească și tot nu mai vine! Vai de curu' asta de țară a noastră! Rusia are bogatie, bani poate tipări oricâți că are acoperire nu ca americanu'. Va e ciudă de crăpa inimă în voi!!! Chiar nu va puteți bucura pentru ruși, ca-s bogați și frumoși?!?

-1 (1 vot)
m wakki
20.07.2015, 21:48:06

Comentariu considerat abuziv.

freeson freeson4
21.07.2015, 00:56:20

Are acoperire în samagonul care umblă prin capetele voastre, amărâților! Hehe! Pe Gorbaciov l-ați dat jos că v-a introdus rație la vodcă și de-aia l-ați Alex pe Elțin, care era o imensă coloană de... distilare. Vă bucurați tare când primiți bani nou-nouți la sfârșit de lună? Puneți-i în ramă spre preamărirea tătucului. :)