Rusia

articolul anterior articolul urmator

Putin îşi prelungeşte şederea la Kremlin prin intermediul unui referendum contestat de opoziţie

11
2 Jul 2020 11:58:33
Autor: News.ro
Vladimir Putin pe culoarele Kremlinului FOTO EPA
Vladimir Putin pe culoarele Kremlinului FOTO EPA

Rusia a adoptat o reformă constituţională care-i permite lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum catalogat drept o „enormă minciună” de opoziţie, care îl consideră o manevră în vederea perpeturăii acaparării ţării de către liderul de le Kremlin, relatează AFP.

Ruşii au validat cu 77.02% acest bloc de amendamente care, în afară de problema mandatelor preşedintelui în funcţie, introduc totodată principiile conservatoare ale acestuia în Constituţie, potrivit unor rezultate după numărarea voturilor în 61% din secţiile de votare, repartizate pe imensul teritoriu rus şi difuzate de Comisia Electorală Centrală.

Prezenţa la urne era de aproximativ 65%.

Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul scurinului - reforma a fost aprobată de Legiuitor la începutul anului, iar noul text al Constituţiei este deja pus în vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marţi ruşilor să garanteze ”stabilitatea, securitatea şi prosperitatea” Rusiei, pe care se laudă că a scos-o din haosul postsovietic.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a vorbit, comentând rezultatele, despre ”falsificare” şi despre o ”enormă minciună”, îndemnându-şi susţinătorii să se mobilizeze în viitoarele alegeri regionale din septembrie.

”Putin a umilit pe toată lumea (...). Chiar şi în majoritatea ţărilor din lumea a treia nu există o asemnea ruşine”, a tunat el, acuzându-l pe preşedinte că ”vrea să conducă Rusia pe viaţă”.

Navalnîi consideră că ”nu se va rezolva nimic fără să se iasă în stradă”. Însă s-a abţinut să îndemne la manifestaţii imediat.

Scrutinul, prevăzut iniţial în aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei covid-19. În vederea evitării unei afluenţe prea puternice la secţiile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, iar alegătorii au purtat măşti de protecţie şi mănuşi.

Cel mai controversat amendament este cel care îi acordă lui Putin opţiunea a încă două mandate, după terminarea celui actual, în 2024. Aceasta este o necesitate, consideră el, pentru că clasa politică nu trebuie să se piardă într-o ”căutare a unor potenţiali succesori”.

Dumnezeu, căsătorie, pensii

Acest lucru îi va oferi posibilitatea să rămână la Kremlin până în 2036, când împlineşte 84 de ani. Alte amendamente consolidează anumite prerogative prezidenţiale.

Revizuirea introduce în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui - credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic -, dar şi granţii sociale, precum indexarea pensiilor.

Iulia Zabolotova, o pensionară în vârstă de 83 de ani, era entuziasmată de votul moscovit de miercuri. ”Trebuie să-l susţinem pe Putin, n-am trăit niciodată mai bine decât cu el. El a scos ţara din haos!”.

Serghei Lepnuhov, un jurist moscovit în vârstă de 47 de ani, nu este de acord. ”Nu trebuie să fie atinsă Constituţia. Ea trebuie să fie inalienabilă (...), dar (Putin) vrea să acapareze puterea şi atunci a găsit o intrare prin dos. Este ruşnos şi nefericit”.

Un mic grup de moscoviţi şi-a manifestat nemulţumirea în Piaţa Puşkin, în centrul Moscovei, fără să fie dispersat de poliţie, prezentă în număr mare şi în pofida interdicţiei adunărilor, impusă din cauza noului coronavirus, potrivit unor jurnalişti AFP.

Succes pe comandă

Votul a avut loc pe fondul scăderii popularităţii lui Putin, din cauza unei reforme a pensionării denunţată şi crizei covid-19. Din mai 2018 în iunie 2020, nivelul aprobării politicii sale măsurat de către Institutul independent Levada a coborât de la 79 la 60%,

Potrivit unor critici ai Kremlinului, puterea şi-a multiplicat trucurile pentru a asigura un succes răsunător şi o participare electorală puternică la scrutin - de exemplu printr-o loterie de cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care au votat online.

Aspectul cel mai insolit ar fi fost instalarea unor locuri de vot improvizate în exterior, în curţi sau pe terenuri de joacă, fără prea mare respct al secretuluivotului şi fără o supraveghere adecvată a urnelor.

Scopul acestei manevre, consideră opoziţia, nu este să protejeze electoratul de noul coronavirus, ci de a fabrica un rezultat pe comandă.

Armata rusă s-a lăudat cu o prezenţă la urne de ”99,991%” în rândul personalului militar.

ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor şi urât de autorităţi, a semnalat peste 2.000 de încălcări ale regulilor electorale, precum presiuni ierarhice asupra funcţionarilor şi salariaţilor pentru ca aceştia să se ducă la vot.

Comisia Electorală nu a constatat, în ceea ce o priveşte, ”nicio infracţiune serioasă” în timpul scrutinului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

m wakki
2.07.2020, 12:08:04

nespălata rusie s-a procopsit cu împărat pe viață rezultatul referendumului se știa încă de anul trecut totuși, lucrurile sunt triste pentru piticul putler - acesta este planul B, după ce nu a fost în stare să halească Belarusul

0 (8 voturi)
Navrapascu Vasile
2.07.2020, 12:37:32

Da ce te deranjeaza asa tare"nespalata rusie"mai wakki...te enerveaza putin...? Romania acum are o pleiada de conducatori unul mai bun ca altu...cand te uiti la Iohanis sau la Dragnea te apuca mandria de neam asa-i? Lista politicienilor geniali, care va duce Romania spre prosperitate,ii mai lunga iar acolo vezi numai personalitati istorice...poti numi pe cineva? 100% ca niciunul nu poti numi...

0 (4 voturi)
Gabriel din Bugeac
2.07.2020, 12:49:51

Oricum, după ce se vor număra toate voturile, rezultatul va fi zdrobitor de mare.. Deja este destul de mare .. 💪💪💪💪

-1 (3 voturi)
m wakki
2.07.2020, 13:00:48

holtene mâncațaș, voturile s-au numărat încă de anul trecut și rezultatul se știa tot de atunci, chiar de a doua zi după ce a zis Lukasenco pas rezultatul e pe undeva pe la 250% aprobare, dar dacă nu e destul de zdrobitor, se mai poate corecta întreabă pe bulibașa de la voi de la strehaia, el știe cum se face chestia asta

-1 (5 voturi)
Gabriel din Bugeac
2.07.2020, 13:26:49

P*ostane, nu mă interesează părerea ta. Hai valea !

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)