Rusia

articolul anterior articolul urmator

Regimul Putin, tot mai opresiv cu presa neafiliată: Un site de investigaţii şi cinci jurnalişti au fost declaraţi „indezirabili” şi „agenţi ai străinătăţii”

6
15 Jul 2021 20:10:07
Autor: Ion Gaidau
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Reputatul site de investigaţii Proekt este ultimul mijloc mass-media intrat în vizorul regimului Putin. Proekt este începând de joi „organizaţie indezirabilă” în Rusia, iar angajaţii săi sunt numiţi „agenţi ai străinătăţii”.

„Motivul acestei decizii ţine de faptul că activităţile (Proekt, n. red.) reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al Parchetului rus preluat de AFP.

Joi, Ministerul rus al Justiţiei a actualizat lista organizaţiilor şi persoanelor desemnate ca fiind „agenţi ai străinătăţii”. Pe aceasta figurează de-acum cinci jurnalişti ai Proekt, şi anume Roma Badanin, Piotr Maniahin, Olga Ciurakova, Maria Jeleznova şi Iulia Lukianova.

Fondat în 2018, Proekt este cunoscut pentru investigaţiile sale despre corupţia elitei din Rusia. Proekt a publicat anchete lungi inclusiv despre colaboratorii foarte bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Percheziţii au avut loc la sfârşitul lui iunie la domiciliile mai multor jurnalişti ai Proekt, printre care redactorul-şef Roma Badanin.

Regimul Putin foloseşte denumirea de „agent al străinătăţii” pentru a eticheta organizaţii care ar fi finanţate din exterior în scopuri politice. Termenul are o conotaţie negativă încă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o monitorizare constantă şi la verificări suplimentare.

Organizaţiile desemnate drept „agent al străinătăţii” sunt obligate să publice o notă în acest sens pe site-urile lor.

La începutul lunii iunie, website-ul rus de ştiri VTimes şi-a anunţat suspendarea activităţii după ce a fost desemnat „agent al străinătăţii”.

Kremlinul duce o amplă campanie de represiune împotriva instituţiilor de presă care nu îi sunt afiliate.

Clasificat drept „agent al străinătăţii” în 2017, postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) nu a afişat acest lucru pe site-ul său. Acum este vizat de o avalanşă de proceduri judiciare.

La începutul lui aprilie, Roskomnadzor, jandarmul telecomunicaţiilor ruse, a anunţat că RFE/RL a fost condamnat la amenzi de peste 71,5 milioane de ruble (circa 775.000 de euro).

În aprilie, regimul Putin a inclus pe lista „agenţilor străinătăţii” publica Meduza. Înfiinţată în 2014 la Riga, Letonia, de un grup de jurnalişti care au părăsit Rusia, această instituţie mass-media a devenit în câţiva ani una de referinţă pentru presa independentă rusofonă, cu numeroase investigaţii şi reportaje critice faţă de autorităţi. Meduza urmărea cu atenţie activitatea opozantului Aleksei Navalnîi, arestat la începutul acestui an la Moscova după o tentativă de otrăvire cu Noviciok.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Pisc
15.07.2021, 20:24:02

Sa fim noi linistiti : cati troli trebuiau demult declarati dusmani ai romanilor !

-6 (10 voturi)
Pisc
15.07.2021, 20:28:37

"Fondat în 2018, Proekt este cunoscut pentru investigaţiile sale despre corupţia elitei din Rusia." Normal, toti tradatorii sunt instruiti pe coruptie . Nai sa vezi unul pe pedofilie si lgbt .

-6 (10 voturi)
Pontus Euxinus
15.07.2021, 20:31:25

Tarul face curatenie printre propagandistii sorosisti globalisti deghizati in "ziaristi" :)) Proekt a fost fondat de Roman Badanin, care a facut studiile in states la Standford university , si a lucrat pt FORBES ;) FORBES care e detinut de familia Forbes & Integrated Whale Media Investments Revenind la Proekt, acesta isi publica materialele si pe platformele globaliste Twitter si..desigur Facebook !! :) Deci , punctul de vedere al Proekt este anti natioanal si conform globalismului :)) Ca sa intelegeti mai bine ce fel de "ziaristica" fac acesti "ziaristi", de fapt propagandisti pe linie globalista sorosista..

-4 (12 voturi)
Pisc
15.07.2021, 21:12:50

Pontus Euxinus "Tarul face curatenie printre propagandistii sorosisti globalisti deghizati in "ziaristi" :))" Da da nu face destul si trebuia sa faca de acum 20 de ani . In primul rand ca trebuie o actiune organizata la nivel Planetar : Ungaria, Polonia, Belarus, Iranul, China etc toate trebuiau sa se uneasca cu Rusia si sa-i expulzeze in masa . Atunci puteam vorbi de sanctionare a Valorilor Imperiului Anual . Asa daca fiecare face pe rand pentru el se disipa tot.

-5 (5 voturi)
Dobrican Felician
15.07.2021, 22:50:31

Foarte bine face Putin,toate publicatiile care sunt finantate din exterior,trebuie clasificate ca si Agenti Straini,fiindca nu sunt finantati pentru a scrie ceva de bine despre Rusia,ci pentru a scrie de rau. De obicei finantatorii sunt Departamentul de Stat al SUA,,sau mai pe scurt spus CIA.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările