Rusia

articolul anterior articolul urmator

Regimul Putin pregăteşte o lege prin care să-i excludă pe susţinătorii lui Aleksei Navalnîi din alegeri

10
11 May 2021 16:14:41
Autor: Ion Gaidau
Graffiti cu Aleksei Navalnîi acoperit cu vopsea de muncitori din ordinul autorităţilor FOTO EPA-EFE
Graffiti cu Aleksei Navalnîi acoperit cu vopsea de muncitori din ordinul autorităţilor FOTO EPA-EFE

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, urmează să examineze un proiect de lege privind interzicerea alegerii ca deputaţi a unor persoane implicate în organizaţii clasificate drept „extremiste”, un text care îi vizează în fapt pe susţinătorii opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Prima lectură va avea loc pe 18 mai. Este important să nu se întârzie. Contăm pe susţinerea colegilor noştri, pentru ca noile reglementări să funcţioneze înainte de viitoarele alegeri” legislative, prevăzute în septembrie, a anunţat deputatul Vasili Piskarev pe canalul de Telegram al Comisiei însărcinate cu amestecuri în afaceri interne.

Textul ar urma să se aplice retroactiv.

El vizează orice persoană care a ocupat un post de conducere într-o organizaţie cu până la trei ani înainte să fie calificată drept „extremistă”. În cazul membrilor, acest termen este de un an.

Această iniţiativă legislativă intervine în contextul în care justiţia rusă urmează să examineze, la 17 mai, o cerere a parchetului ca reţeaua regională a Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) al lui Aleksei Navalnîi să fie calificată drept „extremistă”.

Navalnîi, încarcerat din ianuarie, intenţiona să prezinte candidaţi în alegerile legislative din septembrie sau să susţină candidaţi ai altor formaţiuni mai bine plasaţi să înfrângă reprezentanţi ai Kremlinului. În cazul unei clasări a acestor birouri drept extremiste, ele ar fi interzise de facto, iar membrii lor ar risca să ajungă după gratii. Însă birourile regionale ale lui Navalnîi şi-au anunţat dizolvarea în aprilie, notează AFP.

Această reţea a fost introdusă deja, la sfârşitul lui aprilie, pe lista organizaţiilor „extremiste şi teroriste” a serviciului rus de informaţii financiare.

Pe aceeaşi listă se află numele a sute de organizaţii şi personalităţi ruse şi străine - inclusiv grupările jihadiste Al-Qaida şi Statul Islamic (SI).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Noah Scînteia@Vancouver.ca
11.05.2021, 16:23:09

http://asapteadimensiune.ro/wp-content/uploads/Putin_8.jpg

+3 (5 voturi)
Mihai Popescu
11.05.2021, 16:46:54

Bravo Putin ! Succes !

+2 (10 voturi)
Simitis Kostas
11.05.2021, 18:36:31

Mihai Popescu, bravo se m-ai spune și măgarilor trolli plătiți de muscali.

-1 (7 voturi)
Prudent
11.05.2021, 17:11:33

Se pare că Navalinîi a reușit să-i inspire frică lui Putin, altel nu-l atingea. Dacă vă uitați la opoziția din Rusia, sunt aproximativ aceleași partide care iau aproximativ același număr de mandate de 30 de ani. Este o opoziție decorativă ca să ne spună că au și ei democrație. Partidele din opoziție, cele mai mari au doi dinozauri în calitate de președinți care mereu spun lucruri trăsnite. Inclusiv pe Adevărul citim despre ele. Pentru asta ei nu sunt criticați. Sunt lăsați și chiar promovați la televiziunlle lui Putin. Astel muritorul de rând îl vede pe Putin cum vorbește și vede opoțizia și înțelege că Putin este răul cel mai mic. Partidele cu șanse de-al detrona n-ajung în parlamet(sa cum îl numesc ei). Putin îi omoară sau îi bagă închisoare. Dar din start nu le permite ca aceștia să fie promovați la niciun post de televiziune. Putin are o afacere bine gândită(Rusia noi îi spunem).Opoziția decorativă lasă impresia că au democrație iar cei cu șanse din start sunt numiți trădători de către trolli lui putin, sunt numiți sorosiști de către trolli lui Putin și dacă totuși reușesc să crească în sondaje, atunci îi elimină.

+1 (3 voturi)
Kongo-Müller
11.05.2021, 18:42:31

Paguba nu-i mare. Nu ma intereseaza ce face Putin si banda lui de gangsteri neostalinisti. Ma intereseaza: -Turcia unde Erdogan procedeaza mult mai rau cu adversarii politici, si nimeni nu se agita. -Ucraina care ne-a furat teritorii si-i trimite pe fratii nostri sa fie ucisi pe front -Bulgaria care sicaneaza turistii din Romania -Punctele de trecere cu Ungaria si Serbia unde se formeaza uneori cozi interminabile de masini, din motive inexistente inventate de vecini.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările