Reporteri fără frontiere: Moscova cenzurează informaţii şi dezinformează în legătură cu noul coronavirus. Acuzaţii similare la adresa Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Regimul aflat la putere în Rusia şi-a înăsprit controlul asupra presei interne şi duce o campanie de dezinformare pe plan extern pe fondul pandemiei de coronavirus, avertizează organizaţia internaţională Reporteri fără frontiere.

„Suntem îngrijoraţi să vedem că Guvernul rus şi-a înăsprit controlul asupra relatărilor interne în legătură cu epidemia de coronavirus”, denunţă Reporteri fără frontiere într-un raport.

În plus, atrage atenţia acest ONG care luptă pentru libertatea presei, Moscova desfăşoară o campanie de dezinformare pe plan extern.

Potrivit organizaţiei, Roskomnadzor, agenţia federală responsabilă de comunicaţii şi mass-media în Rusia, şi-a intensificat cenzura, obligând unele instituţii de presă, cum ar fi Ecoul Moscovei, să şteargă sau să rescrie relatările despre coronavirus care nu convin regimului. Roskomnadzor îşi justifică acţiunile în baza unei legi privind dezinfomarea adoptate acum un an în pofida criticilor venite din partea unor asociaţii care militează pentru libertatea mass-media.

„Marele cenzor al Rusiei, Roskomnadzor, nu trebuie să-şi sporească activităţile într-un moment de criză, când accesul neîngrădit la informaţii este extrem de necesar”, subliniază Jeanne Cavelier, şefa Biroului Reportieri fără frontiere pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

Reporteri fără frontiere acuză totodată Moscova că duce eforturi cuprinzătoare de dezinformare împotriva Uniunii Europene. Aceste eforturi fac parte dintr-o strategie bine definită a Kremlinului, care, prin teorii conspirative despre coronavirus, încearcă să amplifice diviziunile, să semene neîncredere şi haos şi să agraveze situaţia.

Pe plan intern, autorităţile ruse prezintă coronavirusul drept o ameninţare străină. Pe plan extern, loveşte în sistemele de sănătate ale societăţilor ţintă, precum şi în instituţiile internaţionale, notează Reporteri fără frontiere.

Acum trei zile, Reporteri fără frontiere sublinia că noul coronavirus nu ar fi produs o pandemie dacă presa din China era liberă.

Fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea situaţiei legate de coronavirus, fapt ce ar fi dus la salvarea a mii de vieţi şi la evitarea, poate, a pandemiei, conchide ONG-ul.

După o perioadă îndelungată de ascundere a adevărului despre coronavirus şi de asigurare că ţine situaţia sub control, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut miercuri gravitatea problemei şi s-a raliat măsurilor restrictive privind combaterea pandemiei. Mai mult, a anunţat amânarea referendumului prin care intenţionează să-şi legitimeze posibilitatea de a deveni preşedinte pe viaţă. Rusia înregistrează oficial 1.036 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care trei fatale. Medicii locali afirmă în anonimat că situaţia este mai gravă.

China a recunoscut gravitatea epidemiei la mijlocul lui ianuarie, după confirmarea primului caz de coronavirus în străinătate şi la o lună abia de la izbucnire epidemiei în oraşul Wuhan. Medicii care au încercat să tragă un semnal de alarmă au fost chemaţi la poliţie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite