Rosneft devine cel mai mare producător de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin cumpărarea grupului TNK-BP, compania rusească de stat Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol din lume.

După luni de negocieri şi aşteptarea avizelor antitrust, gigantul energetic Rosneft a finalizat procesul de achizie a companiei TNK-BP, parteneriat ruso-britanic. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 55 de miliarde de dolari, iar compania de stat a preluat în totalitate TNK-BP, care era deţinută de britanicii de la BP şi consorţiul rus AAR. 

După această nouă extindere, Rosneft va produce zilnic 200 de milioane de barili de ţiţei, devenind astfel cel mai mare producător din lume. Eduard Khudainatov, actualul vicepreşedinte al Rosneft, va prelua conducerea operaţiunilor desfăşurate de TNK-BP, iar majoritatea directorilor vechi ai companiei vor fi înlăturaţi, potrivit „Russia Today”.

Ce câştigă britanicii

British Petroleum

La încheierea afacerii, în conturile britanicilor au intrat 17,1 miliarde de dolari şi o participaţie de 19,75% în cadrul Rosneft. Astfel, BP a devenit al doilea acţionar în cadrul companiei ruseşti, după stat.  

De cealaltă parte, Robert „Bob” Dudley, preşedintele grupului BP, va avea cel mai probabil un scaun asigurat în boardul Rosneft. În plus, britancii câştigă, prin Rosneft, acces la zona arctică, pe care puseseră de mult ochii, însă nu au reuşit să obţină aprobările necesare de la autorităţile antitrust. 

La o primă privire, afacerea nu pare cel mai bun pas pentru ruşi. Rezervele din perimetrele deţinute de TNK-BP au fost exploatate deja într-o măsură mai avansată decât cele controlate de Rosneft. Zăcămintele încă existente sunt mai greu accesibile şi, astfel, mai costisitor de extras. Ca urmare, cheltuielile operaţionale ale grupului vor creşte de la 2,9 dolari pe baril produs la 3,7 dolari, şi de la 3,04 dolari la 3,17 dolari pe baril rafinat. Analiştii susţin însă că mişcarea este cât se poate de oportună. 

Rosneft are în plan să câştige 4-5 miliarde de dolari din exploatarea cîmpului petrolifer Vankorskaya, din estul Siberiei (deţinut până acum de TNK-BP – n.r.). În plus, consolidarea activelor va aduce grupului în jur de 4,5 miliarde de dolari. Iulia Voitovici, analist în cadrul Investcafe.

Totodată, ruşii vor avea capacitatea de a furniza mai mult ţiţei Chinei, cel mai mare consumator de energie din lume.

China va deveni principalul client al ruşilor, iar cele două state vor semna la sfârşitul acestei săptămâni şi un acord prin care Beijingul îşi va majora semnificativ importurile de ţiţei rusesc. Vineri, Xi Jinping, noul preşedinte chinez, începe o vizită de trei zile în Rusia.

Aceasta este prima sa vizită oficială în străinătate, de când şi-a preluat funcţia, la începutul lunii februarie. 

Cel mai mare producător? Depinde unde întrebi

Dacă în privinţa companiei numărul unu pe piaţa petrolului nu mai există niciun dubiu, lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de state bogate în „aur negru”. Există trei mari puteri petroliere asupra cărora agenţiile şi organizaţiile de cercetări în energie nu reuşesc să cadă de acord: Arabia Saudită, SUA şi Rusia. Ruşii sunt puşi pe primul loc de Joint Organization Data Initiativ, care a folosit date furnizate de Bloomberg şi Ministerul rus al Energiei. 

Însă Administraţia pentru Informaţii privind Energia (EIA) din SUA susţine că Arabia Saudită îşi menţine dominaţia, plasând Rusia pe cea de-a doua poziţie. În acelaţi timp, EIA estimează că SUA va urca pe primul loc cel mai tâziu în 2017. 

Giganţii petrolului

1. Rosneft - Rusia

2. ExxonMobil – SUA

3. Royal Dutch Shell – Marea Britanie-Olanda

4. Chevron – SUA 

5. BP – Marea Britanie

6. Gazprom - Rusia

7. Statoil – Norvegia

8. Total – Franţa

9. ConocoPhillips - SUA

10. PetroChina – China

11. Lukoil – Rusia

12. Sinopec – China 

13. CNOOC – China

14. Ecopetrol – Columbia

15. Saudi Aramco – Arabia Saudită 

16. National Iranian Oil - Iran

17. Pemex – Mexic

18. Kuwait Petroleum – Kuweit

19. Abu Dhabi National Oil Co. - Emiratele Arabe Unite

20. Sonatrach – Algeria

21. Petrobras – Brazilia

22. Iraq National Oil Company – Irak

23. Qatar Petroleum – Qatar

24. Eni – Italia

25. Petroleos de Venezuela – Venezuela

Sursa: Platts

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite