Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia: 12 piese ale trupei „Ansamblul Hristos Mântuitorul şi Maica Umedă a Pământului”, declarate „extremiste” de cenzura lui Putin

40
7 Dec 2021 16:36:49
Autor: Ion Gaidau
Tania Voina FOTO theins.ru
Tania Voina FOTO theins.ru

O nouă formaţie muzicală a intrat în colimatorul autorităţilor ruse, trezindu-se cu interdicţia de a mai cânta 12 piese din repertoriul său.

Conform presei independente de la Moscova, organismul responsabil de „justiţie” în Rusia lui Putin a interzis 12 piese ale trupei punk rock „Ansamblul Hristos Mântuitorul şi Maica Umedă a Pământului”.

Cele 12 piese, printre care „Omoară-i pe democraţi”, „Tatăl tău e fascist” sau „Puto kaputo”, au fost declarate „extremiste” în virtutea noilor legi ale cenzurii.

Numele trupei, unul destul de provocator, asociază o divinitate a slavilor păgâni, Maica „Umedă” („Сыра) a Pământului, cu „Hristos Mântuitorul”. Trupa ridiculizează ritualurile religioase ortodoxe, precum şi anumite tendinţe ultranaţionaliste sau neonaziste. Solista, al cărei pseudonim este „Tania Voina” („Tania Război”), apare mereu pe scenă deghizată în prototipul unei babe ortodoxe, cu batic şi simboluri religioase, remarcă Europa Liberă.

Pe de altă parte, Comitetul de Anchetă, care examinează infracţiunile considerate cele mai grave de regimul Putin, a luat în serios o scrisoare parodică scrisă de un aşa-numit „grup de patrioţi” despre rapperii Ivan Alekseev, 36 de ani, cunoscut cu numele de scenă Noize MC, şi Miron Fiodorov, tot de 36 de ani, cu numele de scenă Oxxxymiron.

Autorii acestei scrisori apreciază, în glumă, că textele celor doi rapperi sunt „o ameninţare” la adresa securităţii naţionale a Rusiei şi că ei sunt „mai periculoşi decât expansiunea NATO”.

Plecând de la această scrisoare, Comitetul de Anchetă a deschis o investigaţie pentru „atitudine negativă la adresa forţelor de ordine, tentative de reabilitare a nazismului şi activităţi extremiste”.

„Stop! A fost o glumă. Un îndemn fictiv scris sub o formă idioată, o satiră a epocii noastre”, a reacţionat bloggerul Dmitri Iakuşev, care a dat publicităţii scrisoarea respectivă.

În octombrie, Comitetul de Anchetă a anunţat declanşarea unei investigaţii împotriva unui alt rapper popular, Alişer Morgenştern, 23 de ani, pentru că acesta a spus, într-un interviu, că „nu înţelege” de ce se celebrează în Rusia, în fiecare an pe 9 mai, victoria asupra naziştilor. Acuzat de trafic de droguri în urma declaraţiilor sale, Morgenştern a părăsit Rusia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Alex Donciu
7.12.2021, 17:21:31

O fi ceva in genul Vacanta Mare de la Romania. In Rusia, pe bună dreptate, simbolurile fasciste sunt interzise din respect pentru cele 35 de milioane de cetățeni victime ale fascismului. Victoria impotriva Nazismului este sfântă pentru Rusia . Dacă există golani care confundă huiduielile contra politicienilor cu batjocorirea simbolurilor sfinte ale Natiunii din nesimtire sau sete de câștig, din sete de rating ... In orice caz, modul cum in România a fost si este batjocorit Iisus Cristos după 1990 a atins forme paranoide nemaicunoscute in Istorie. Publicul tânăr trebuie să afle că in Epoca de Aur religia nu era incurajată, preoții nu erau favorizați cu câstiguri mari...dar NU am asistat la nici un fel de batjocură a lui Iisus Cristos sau a Ortodoxiei. Era recunoscut rolul Ortodoxiei in formarea poporului român, a limbii române și a existentei Statului român. Patriarhul de la Bucuresti isi avea locul oficial lângă Seful Statului român.

-3 (7 voturi)
Groza Carmen
7.12.2021, 17:42:14

Tiranie si totalitarism putinist de sorginte stalinist... Amin.

+1 (7 voturi)
Alex Donciu
7.12.2021, 17:25:41

Habar nu am cum e in Rusia.....dar la Romania CNA se ocupă de astfel de lucruri. Amenzile pentru incălcarea legii in domeniul audiovizual sunt imense.

-2 (4 voturi)
Alex Donciu
7.12.2021, 17:36:36

Că astfel de jegoșenii care distorsionează nonconformismul benefic sunt considerate terorism....nu mă miră.... . La noi este pe dos ...de 30 de ani se face apologia asa zisilor partizani din munti care ucideau in numele rezistentei impotriva eliberării Tării de nazism si a anticomunismului...in fapt impotriva Constitutiei oficiale a Tării. In limbaj corect ei erau de fapt niste TERORISTI. Cum ar veni, in Rusia poate e interpretat gresit terorismul. Ca si la Romania.

-4 (6 voturi)
Stefan din Nord
7.12.2021, 18:00:43

Rusii n-au simtul umorului .

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările