Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia acuză Occidentul că duce un război hibrid împotriva ei şi a Belarusului

10
18 Jun 2021 18:01:52
Autor: Cristina Morozan
Serghei Lavrov: Am convenit să ne coordonăm eforturile în vederea consolidării suveranităţii statale a Rusiei şi Belarusului FOTO Shutterstock
Serghei Lavrov: Am convenit să ne coordonăm eforturile în vederea consolidării suveranităţii statale a Rusiei şi Belarusului FOTO Shutterstock

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi-a exprimat vineri preocuparea cu privire la linia „puţin constructivă” a Uniunii Europene (UE), în comentariile sale despre strategia europeană de rezistenţă şi contracarare evocată miercuri de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează agenţia EFE.

„Ne exprimăm preocuparea cu privire la linia pe care se înscrie UE”, a spus Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune la Moscova cu omologul său belarus Vladimir Makei, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei ruse a estimat că abordarea Uniunii Europene nu poate fi calificată drept constructivă „atât timp cât sunt menţionaţi termeni precum rezistenţă, contracarare şi compromisuri”.
 
În prezentarea unui document ce va fi supus aprobării liderilor statelor UE la summitul european din 24-25 iunie, Josep Borrell a sugerat o nouă abordare strategică a relaţiilor cu Rusia, care să urmărească simultan limitarea şi respingerea provocărilor venite dinspre Moscova, precum şi căutarea de compromisuri, inclusiv printr-o „mai bună utilizare” a unor instrumente cum ar fi tranziţia energetică spre o diminuare a consumului de gaze, ceea ce ar afecta economic Rusia diminuându-i veniturile din exportul de gaze.
 
Pe de altă parte, la conferinţa de presă cu omologul său belarus, şeful diplomaţiei ruse a susţinut că ţările lor sunt supuse unui război hibrid. 
 
„Ne continuăm interacţiunea în condiţii foarte complicate. Cele două ţări ale noastre sunt supuse unei presiuni externe serioase care apelează la instrumente ilegitime, unilaterale de aşa-zisă descurajare. Metode de război hibrid sunt folosite împotriva noastră, începând cu sancţiunile unilaterale şi terminând cu campanii murdare de informare”, a spus Lavrov, potrivit agenţiei BelTA. 
 
„Având în vedere poziţia agresivă a colegilor noştri occidentali, am convenit să ne coordonăm eforturile în vederea consolidării suveranităţii statale a Rusiei şi Belarusului şi asigurării securităţii naţionale a ţărilor noastre prin eforturi comune pe baza acordurilor de drept internaţional în vigoare”, a mai menţionat ministrul rus. 
 
Preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, s-au întâlnit miercuri la Geneva pentru a calma tensiunile dintre ţările lor. Deşi amândoi au evocat după summit discuţii într-o atmosferă pozitivă, nu au anunţat nicio iniţiativă concretă, în afară de reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington şi, respectiv, Moscova, sau revenirea la masa negocierilor pentru reducerea arsenalelor nucleare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Col. Pafnuti Tiraspolezul
18.06.2021, 18:13:00

Hotiiiiiiiiii, hotiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, strigau hotii! Sublim, made in Putin!

-5 (15 voturi)
IonIon Codreanu
18.06.2021, 18:15:15

UE trebuie să folosească în raport cu Rusia - Belarus vechea și eficienta lege a bâtei și zăhărelului. Trebuie ca în fiecare moment Putin să aibă clar în minte ce PIERDE dacă își menține regimul dictatorial și ce CÂȘTIGĂ dacă respectă drepturile omului pentru cetățenii țării lui.

-4 (10 voturi)
Strop
18.06.2021, 18:27:47

Si ce pierde si ce castiga trol ?

-2 (4 voturi)
bovis al IIIlea
18.06.2021, 18:27:03

IMPERIALISTII AU MIROSIT SANGE, PAZEA RUSNACILOR CA O SA AVETI O RUSIE SI MAI MICA DECAT E AZI.

-6 (10 voturi)
Alex Bun
18.06.2021, 18:30:10

Lituania și Polonia au incitat și susținut încercarea de puci și război civil în Belarus a unor politicieni ce nu au putut câștiga alegerile. Cum s-a făcut cu succes în Moldova în 2009 și în Ucraina în 2014, cu rezultatele catastrofale de până astăzi. Asta e „democrația” pe care o exportă SUA și lacheii lor. Alegerile sunt bune numai dacă câștigă cine trebuie. Și guguștiucii din Europa care parcă nu se mai trezesc și au numai de pierdut din cearta cu Rusia, cum ar fi Franța și Italia de exemplu, au intrat în jocul Poloniei, Lituaniei și SUA. Cred că și Românica și-a băgat codița, tinând cont că din cauza Rusiei nu poate ferentariul înhăța ce a mai rămas din Moldova, așa că încearcă prin orice mijloace să incite împotriva intereselor rusești. Belarusul însă este altceva. Belarusul există pentru că Lukașenco l-a asigurat pe Putin că poate ține țara independentă în fața hienelor. De asta l-a și certat Putin. Probabil i-a zis ceva de genul: „Vezi, nătăflețule, ce era să pățești? N-ai vrut să intri în componența Federației Ruse, ai zis că tu poți să ții țara. Acum dacă nu ne băgam noi și nu dădeam telefoane la hiene să le spunem că în Belarus nu se intră, sfârșeai ca Gaddafi.”

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările