Rusia ameninţă cu represalii după măsura „fără precedent” a Cehiei de expulzare a diplomaţilor ruşi. Miza exploziei la depozitul de muniţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie poartă steagul UE în cadrul protestelor din faţa ambasadei Rusiei în Cehia după ce spioni ruşi au fost acuzaţi de explozia la un depozit de muniţii, în 2014 FOTO EPA-EFE
O femeie poartă steagul UE în cadrul protestelor din faţa ambasadei Rusiei în Cehia după ce spioni ruşi au fost acuzaţi de explozia la un depozit de muniţii, în 2014 FOTO EPA-EFE

Moscova a reacţionat vehement duminică după ce Cehia a acuzat doi spioni ruşi, asociaţi tentativei de otrăvire în cazul Skripal, de implicare în explozia la un depozit de armament în 2014, relatează Reuters. Rusia a asigurat că vor exista represalii pentru decizia „fără precedent” a Cehiei de expulzare a diplomaţilor ruşi.

Sâmbătă, Cehia a expulzat nu mai puţin de 18 diplomaţi ruşi, ceea ce a atras reacţia furioasă a Ministerului rus de Externe care a promis „ că vor exista represalii ce-i vor obliga pe autorii acestei provocări să-şi conştientizeze responsabilitatea pentru distrugerea fundaţiei relaţiilor normale între ţările noastre”, potrivit Reuters şi AFP. Moscova a calificat acţiunea Cehiei ca „fără precedent” şi un act „ostil” ce pare a fi influenţat de SUA.

De partea cealaltă, Republica Cehă a transmis că şi-a informat aliaţii din NATO şi UE de suspiciunile privind implicarea Rusiei în provocarea exploziei. Miniştrii de externe ai UE urmează să discute chestiunea la reuniunea lor de luni.

Rusia a subliniat absurditatea acuzaţiilor având în vedere că anterior Cehia atribuise responsabilitatea pentru explozia de la Vrbětice proprietarilor depozitului de armament.

Astfel Rusia a descris expulzările recente ca fiind „continuarea seriei de acţiuni împotriva Rusiei derulate de Republica Cehă în ultimii ani”, totodată acuzând Praga că „încearcă să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente la adresa Rusiei”.

 

Miza exploziei din Bulgaria

Jan Hamacek, ministrul ceh de interne şi ministrul de externe în exerciţiu, a declarat că anchetatorii sunt de părere că explozia a vizat un transport de arme destinat să ajungă în Bulgaria.

Săptămânalul de investigaţii ceh Respekt a relatat sâmbătă că, potrivit anchetatorilor, transportul de arme ar fi fost destinat unui comerciant bulgar despre care se credea că furnizează arme Ucrainei într-un moment în care separatiştii susţinuţi de ruşi luptau cu forţele guvernamentale din estul Ucrainei.

Respekt şi radioul public ceh au numit un traficant de arme bulgar, un bărbat despre care procurorii bulgari au spus că agenţii ruşi au încercat să-l omoare fără succes în ​​2015.

Site-ul de ştiri Seznamzpravy.cz a scris că transportul de arme ar fi putut fi destinat şi rebelilor sirieni.

Poliţia cehă a declarat că este în căutarea a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozie sub nume false, şi anume Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov. Aceştia sunt aceiaşi agenţi GRU căutaţi de Marea Britanie pentru tentativă de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Salisbury, în 2018.

Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul ceh Andrej Babis.

„Cei doi bărbaţi au fost prezenţi pe teritoriul Cehiei în octombrie 2014”, când a avut loc explozia de Vrbetice, conform autorităţilor cehe, citate de Reuters şi The Guardian.

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat că decizia se bazează pe „dovezi de necontestat” obţinute de serviciile de spionaj că agenţi militari ai Rusiei au fost implicaţi în incidentul din 2014, conform EuroNews.

„Republica Cehă este un stat suveran şi trebuie să răspundă în mod adecvat acestor descoperiri fără precedent”, a mai spus Babis, care a participat alături de ministrul de Externe al Cehiei la conferinţa de presă în care a fost făcut anunţul.

Premierul a adăugat că preşedintele Cehiei, Milos Zeman, cunoscut pentru poziţionările sale pro-Rusia, a fost informat de decizia luată şi că acesta „şi-a exprimat sprijinul absolut pentru noi”.

La rândul său, ministrul de externe Jan Hamacek a precizat că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei de la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite