Rusia anunţă că va avea un vaccin anti-covid în august, europenii, în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia intenţionează să fie prima ţară din lume care să aprobe un vaccin contra noului coronavirus, în mai puţin de două săptămâni. Piero Di Lorenzo, preşedintele IRBM din Pomezia, un institut de cercetare specializat în ştiinţe biomedicale şi chimie organică, a anunţat că producţia pe scară largă a vaccinului cercetătorilor de la Oxford poate începe la sfârşitul lunii septembrie.

Piero Di Lorenzo, preşedintele IRBM din Pomezia, un institut de cercetare specializat în ştiinţe biomedicale şi chimie organică, a declarat pentru cotidianul „Libero“, că „începând din ianuarie, am putea găsi vaccinul anti-covid ,în farmacii“. „Primele doze în comerţ vor fi de la începutul anului viitor; ChAdOx1 a fost deja testat cu succes pe mii de pacienţi. Acum suntem în faza a treia, cu testul la zece mii de oameni: dacă totul merge bine, producţia pe scară largă poate începe la sfârşitul lunii septembrie“.

„Deja, în câteva luni, vor fi disponibile milioane de doze şi în 12 luni, datorită capacităţii colosale de producţie a gigantului AstraZeneca, planeta poate fi imunizată cu două miliarde de doze. Şi preţul va fi extrem de redus“, mai spune Di Lorenzo, între doi şi trei euro. Dar, ministrul german al cercetării, Anja Karliczek spune că ”trebuie să continuăm să presupunem că vaccinuri pentru întreaga populaţie vor fi disponibile cel mai curând la mijlocul anului viitor”.

În aprilie,  cercetătorii de la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford anunţau că un milion de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători britanici, au fost deja lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie. 

''Am început producţia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scară redusă, ci cu o reţea de producători în şapte locaţii diferite din lume'', declara presei Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford, el estimând că până în septembrie se va încheia şi testarea vaccinului.

Adrian Hill a mai precizat că trei dintre aceste locaţii sunt reprezentate de producători britanici, două sunt în alte state europene şi câte una în India şi China, dar nu a dat prea multe detalii despre finanţarea producţiei, menţionând doar că estimează un cost iniţial de zeci de milioane de lire sterline.

 Dar, ministrul german al cercetării, Anja Karliczek spune că ”trebuie să continuăm să presupunem că vaccinuri pentru întreaga populaţie vor fi disponibile cel mai curând la mijlocul anului viitor”.

Rusia intenţionează să fie prima ţară din lume care să aprobe un vaccin contra noului coronavirus, în mai puţin de două săptămâni, în ciuda îngrijorărilor cu privire la siguranţa şi eficacitatea acestuia. Oficialii ruşi au declarat pentru CNN că, cel mai probabil, pe 10 august sau chiar mai devreme ar urma să fie aprobat vaccinul creat de Institutul Gamaleya din Moscova. Acesta va fi aprobat pentru utilizare publică, iar primii care vor beneficia de vaccin vor fi cei din prima line a luptei cu pandemia de coronavirus.

„Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran al Rusiei, care finanţează cercetarea privind vaccinurile ruseşti, referindu-se la lansarea cu succes a primului satelit din lume de către Uniunea Sovietică din 1957. „Americanii au fost surprinşi când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este şi cu acest vaccin. Rusia va fi acolo prima”, a mai declarat acesta.

Însă Rusia nu a publicat date ştiinţifice privind testarea vaccinurilor sale, iar pretinsa siguranţă şi eficacitate nu poate fi verificată. Criticii spun că presiunea ţării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care doreşte să înfăţişeze Rusia ca o forţă ştiinţifică globală. Există, de asemenea, îngrijorări, testarea vaccinului la om fiind incompletă.

Zeci de studii despre vaccinuri sunt în curs în întreaga lume şi un număr mic se află în studii de eficienţă la scară largă, dar majoritatea dezvoltatorilor au avertizat că mai rămâne multă muncă înainte de aprobarea vaccinurilor.

În timp ce unele vaccinuri la nivel mondial sunt în a treia fază a studiilor, vaccinul rus trebuie să treacă prin faza a doua. Dezvoltatorii intenţionează să finalizeze acea fază până pe 3 august, apoi să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea lucrătorilor medicali.

Oamenii de ştiinţă ruşi spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli. Aceasta este abordarea adoptată în multe alte ţări şi de alte companii.

Ministerul Apărării din Rusia spune că soldaţii ruşi au servit ca voluntari în testările umane.

La începutul acestei luni, Kremlinul a negat acuzaţiile potrivit cărora spionii ruşi au încercat să obţină informaţii din laboratoarele de cercetare americane, canadiene şi britanice pentru a fura secretele dezvoltării vaccinului anti-COVID.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite