Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia: Apărare antirachetă cu antene de telefonie

21
19 Oct 2016 17:01:37
Autor: Ion Gaidau
Operatori de sisteme de apărare din cadrul armatei ruse
Operatori de sisteme de apărare din cadrul armatei ruse

Ruşii îşi dotează infrastructura civilă de telecomunicaţii cu un sistem de bruiaj capabil să inducă în eroare rachetele inamicilor.

Staţiile de emisie-recepţie pentru telecomunicaţii ar urma să formeze un adevărat scut antirachetă în Rusia, cu ajutorul unui sistem de bruiaj conceput şi dezvoltat la iniţiativa Ministerului Apărării.

Denumit „Pole-21“ („Câmp-21“), acest sistem este destinat să protejeze teritoriul Rusiei, în special instalaţiile sale strategice, de potenţiale atacuri cu rachete de croazieră, avioane militare fără pilot şi bombe ghidate prin sateliţi GPS, Glonass, Galileo şi Beidou, scrie cotidianul „Izvestia“, citând o sursă familiariază dosarului din cadrul Ministerului rus al Apărării.

„Am finalizat testele şi sistemul a fost acceptat“, a precizat sursa sus-menţionată pentru „Izvestia“.

Aşadar, urmează ca echipamentul să fie montat pe pilonii operatorilor de telecomunicaţii şi integrat în sistemul de transmisie al armatei la nivelul întregii ţări. Odată cu încheierea acestor lucrări, teritoriul rusesc se va afla sub o cupolă de protecţie, dau asigurări inginerii militari de la Moscova.

Dezvoltat de Centrul Tehnic şi Ştiinţific pentru Combaterea Războiului Radioelectronic, sistemul „Pole-21“ este considerat ca fiind de ultimă generaţie.

Însă, în pofida laudelor primite, „Pole-21“ are câteva neajunsuri legate de eficienţa sa, în contextul în care există rachete de croazieră echipate cu dispozitive anti-bruiaj.

De exemplu, rachetele de croazieră Tomahawk din dotarea armatei americane pot fi aproape imune la acest tip de sistem defensiv, tocmai pentru că sunt echipate cu astfel de componente.

Totodată, „Pole-21“ ar putea să perturbe şi sistemele defensive anti-aeriene ale armatei ruse, notează „Izvestia“.

Totuşi, expertul militar independent rus Anton Lavrov este de părere că sistemul va fi eficient, pentru că şi o deviere de doar câteva milisecunde a rachetelor inamice de la traiectoria lor poate duce la ratarea ţintei.

Sistemul S-500, ascuns de ochii lumii

Sistemul de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune S-500, considerat unul dintre cele mai de temut din lume, capabil chiar, potrivit ruşilor, să facă inutil scutul de la Deveselu, nu a mai fost prezentat publicului larg la expoziţia militară „Armata 2016“. Sistemul a fost expus într-un salon VIP şi a putut fi văzut doar de un cerc foarte restrâns de curioşi, transmite portalul Sputnik.

În opinia unor experţi, ascunderea acestei arme arată importanţa sa. S-500 este conceput pentru a distruge orice rachetă balistică şi pentru a respinge atacurile din spaţiu ale sistemelor supersonice. Sistemul va avea o rază de acţiune de maxim 600 de kilometri, echivalentă sistemelor americane THAAD şi SM-3, a căror amplasare în România şi Coreea de Sud a stârnit furia Moscovei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

m wakki
19.10.2016, 17:22:10

integrat în sistemul de transmisie? și dacă pică semnalul în rețeaua de telefonie mobilă?

-2 (14 voturi)
Marian Ditescu
19.10.2016, 18:10:53

Stiri a la Gaidau Ion . Specializat se pare in livrarea de chifle rusesti .

-2 (14 voturi)
Goicea Niculae
19.10.2016, 17:39:20

Rușii dețin o superioritate evidenta in domeniul apărării ,mai ales cu rachete, ceace evident demonstrează caracterul total neagresiv al acestor oameni în comparație cu agresivitatea nativă a altora.

+2 (18 voturi)
m wakki
19.10.2016, 18:07:04

evidentă, evidentă de aia le tremură chiloții pe ei, în frunte cu președintele, de un singur lansator de rachete, ăla de la deveselu

-3 (17 voturi)
Dobrican Felician
19.10.2016, 17:53:21

Rusii astia sunt foarte inovatori.Pe teritoriul lor exista circa 240.000 de stilpi cu celule GSM astfel Rusia poate fi aparata cu succes dar si foarte ieftin de eventualele lovituri cu rachete de croaziera. Rachetele de croaziera Tomahawk nu sunt imune la bruiaj,sunt doar rezistente,ceea ce nu e totuna. In 2003,in timpul primei nopti de atacuri asupra Bagdadului,nici macar o singura racheta de croaziera Tomawahk nu si-a atins tinta,toate fiind deviate de la 100 de metri pina la peste 1 Km. Strategii de la Pentagon vazind ce se intimpla au trimis un avion de spionaj,care a identificat un sistem rusesc de bruiaj,folosit de catre armata irakiana.Ca sa-l distruga au trimis un avion A-10 care a distrus echipamentul de bruiaj cu tunul de la bord. Ca sistemele militare americane sunt foarte usor de bruiat o dovedeste si preluarea de catre armata iraniana a unei drone "stealth" americane de tip Sentinel in 2011,folosind tot un sistem rusesc de bruiaj "Avtobaza". Sistem vechi din anii 1980,urmasul lui mult mai modern fiind Krashuka-2 si Krashuka-4.

+1 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările