Rusia. Aproape 1.500 de reţineri în rândul susţinătorilor lui Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatar arestat la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE
Protestatar arestat la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

Aproape 1.500 de manifestanţi pro-Navalnîi şi anti-Putin au fost reţinuţi, miercuri, în întreaga Rusie, informează Reuters, care citează un ONG local.

Aliaţii lui Navalnîi au făcut apel la proteste în întreaga ţară pentru miercuri în scopul de a denunţa condiţiile de detenţie ale opozantului rus şi regimul Putin. Imediat după lansarea apelului, Ministerul rus de Interne a ameninţat că va face tot ce este necesar pentru a împiedica desfăşurarea acestor acţiuni, catalogându-le drept „ilegale”. În Rusia lui Putin, opoziţia a primit extrem de rar autorizaţii de protest.

Poliţia rusă şi-a început descinderile la sediile organizaţiei lui Navalnîi încă de marţi, iar miercuri dimineaţă a arestat mai mulţi lideri regionali. Conform ONG-ului OVD-info, specializat în monitorizarea reuniunilor opozanţilor, 1.496 de susţinători ai lui Navalnîi au fost reţinuţi miercuri în Rusia în cursul tentativelor de împiedicare a organizării protestelor.

Cele mai multe reţineri - 662 - au avut loc la Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin. Alte 95 de persoane au fost reţinute la Ufa, în Ural.

Barbati arestati la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

„Toată lumea înţelege că autorităţile actuale nu mai au ce să propună pentru ţară. Noi avem nevoie de o nouă generaţie de politicieni. Îl văd pe Navalnîi ca fiind unul dintre ei”, a declarat pentru Reuters Ilia, un student în vârstă de 19 ani din Vladivostok.

La Moscova, manifestanţii au scandat „Libertate pentru Navalnîi! şi „Lăsaţi doctorii să intre”, o referire la lipsa accesului la îngrijiri medicale adecvate pentru opozantul rus.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, a participat la manifestaţia de la Moscova.

Iulia Navalnaia la protestul de la Moscova FOTO EPA-EFE

Iulia Navalnaia la acţiunea de protest de la Moscova FOTO EPA-EFE

Susţinătorii principalului adversar politic al actualei conduceri de la Kremlin, aflat în greva foamei după ce a fost închis într-un dosar contestat de CEDO într-o colonie penitenciară situată la 100 kilometri est de Moscova, se tem pentru starea sa de sănătate şi cer să primească îngrijiri medicale adecvate.

Kremlinul răspunde că Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este tratat la fel ca ceilalţi deţinuţi.

La Vladivostok, manifestanţii au scandat „Libertate pentru deţinuţii politici” şi „Nu războiului, represiunii şi torturii”.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a calificat arestările de miercuri din Rusia ca fiind „deplorabile”.

Manifestatie de solidaritate la Londra FOTO EPA-EFE

Manifestaţie de solidaritate la Londra FOTO EPA-EFE

Un grup de experţi ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a cerut evacuarea medicală a lui Navalnîi în străinătate, precizând că opozantul se află „în pericol grav”.

„Îndemnăm autorităţile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi şi să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenţiei sale”, scriu experţii ONU.

Potrivit rudelor sale, Navalnîi, aflat în greva foamei de la 31 martie, este pe moarte. Occidentul cere eliberarea şi adevărul despre otrăvirea sa cu Noviciok în august 2020 şi în care ar fi implicate - potrivit unei anchete jurnalistice internaţionale - o echipă specială din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Aleksei Navalnîi este convins că decizia otrăvirii sale a fost aprobată de Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite