Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia a aprobat lista „cu ţări neprietenoase“ pe care figurează doar SUA şi Cehia. Cum a comentat Praga decizia

20
14 May 2021 22:20:25
Autor: Viorica Marin
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin

Guvernul rus a aprobat vineri aşa-numita lista "cu ţări neprietenoase", în care au fost incluse doar SUA şi Cehia, conform unui ordin executiv publicat de portalul oficial rusesc de informaţii juridice, într-o perioadă de tensiuni persistente între Moscova şi statele occidentale, informează TASS. Decizia Rusiei de a trece Cehia pe lista ''cu ţări neprietenoase'' duce la o escaladare a relaţiilor, atransmis Praga.

"Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse", se spune în document.
 
Lista include doar două ţări - Statele Unite şi Republica Cehă - faţă de care se vor aplica măsuri în conformitate cu decretul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, din 23 aprilie, potrivit TASS.
 
Vladimir Putin a semnat luna trecută o lege care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine şi ai altor agenţii şi a ordonat guvernului să întocmească o listă a statelor „neprietenoase“ ce vor face obiectul restricţiilor.
 
Conform documentului publicat vineri, misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, în timp ce misiunile cehe ar putea angaja maximum 19 persoane.
 
Această listă apare cu câteva zile înainte de prima întâlnire dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
 
Ambasada SUA la Moscova anunţase săptămâna aceasta că îşi va reduce cea mai mare parte a serviciilor consulare din cauza sancţiunilor ruse, care au forţat-o să se separe de majoritatea personalului său local şi să-şi reducă "mâna de lucru cu 75%".
 
Vineri, misiunea diplomatică americană a anunţat că îşi va relua temporar serviciile consulare pentru americani, după ce Rusia a decis să amâne reducerea drastică a personalului reprezentanţei diplomatice americane, conform AFP, citată de agerpres.ro. 
 
"Moscova a subliniat întotdeauna dorinţa sa pentru dialog", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, subliniind că doar două ţări au fost incluse pe lista respectivă, în timp ce mass-media ruse evocaseră anterior zece ţări în total, între care Regatul Unit.
 
Relaţiile americano-ruse nu au încetat să se degradeze pe fondul acuzaţiilor Washingtonului de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2020, de spionaj şi atacuri cibernetice.
 
Administraţia lui Joe Biden a dispus în aprilie noi sancţiuni împotriva unor entităţi legate de Rusia, expulzarea a zece diplomaţi şi o interdicţie băncilor americane de a cumpăra direct datoria emisă de Rusia.
 
În paralel, mai multe capitale occidentale, în special din Europa de Est, şi-au înmulţit în ultimele săptămâni deciziile de expulzare a unor diplomaţi ruşi. Praga s-a aflat în fruntea acestei mişcări, după ce guvernul ceh a acuzat serviciile secrete ruseşti că ar fi provocat explozia unui depozit de arme.
 
Moscova a luat la rândul ei măsuri de represalii şi a expulzat diplomaţi ai ţărilor respective, aminteşte AFP. 
 
Praga: Decizia Rusiei de a trece Cehia pe lista ''cu ţări neprietenoase'' duce la o escaladare a relaţiilor 
 
O decizie a Rusiei de a plasa Republica Cehă pe o listă ''cu ţări neprietenoase'' alături de SUA şi de a limita numărul de angajaţi locali la misiunea lor diplomatică din Moscova este un pas către escaladarea în continuare a relaţiilor, a declarat vineri Ministerul de Externe ceh, relatează Reuters.
 
''Considerăm această acţiune a Federaţiei Ruse ca fiind un pas în continuare către escaladarea relaţiilor nu numai cu Republica Cehă, dar şi cu Uniunea Europeană şi aliaţii săi'', a declarat ministerul într-un comunicat.
 
Rusia a îngheţat contul postului Radio Europa Liberă la o bancă din Moscova
 
Rusia a îngheţat contul deţinut la o bancă din Moscova de postul Radio Europa Liberă/Libertatea (Radio Free Europe/Radio Liberty - RFE/RL), în urma amenzilor repetate aplicate acestuia pentru încălcarea legii privind ''agenţii străini'', a anunţat vineri acest post de radio, citat de Reuters.
 
Conform respectivei legi, aplicabile de asemenea ONG-urilor şi altor organizaţii, mass-media susţinute financiar din străinătate trebuie să se înregistreze ca ''agenţi străini''. Aceste mass-media trebuie să includă menţiunea 'agent străin' în publicaţiile lor şi să-şi declare cheltuielile şi finanţările.
 
Executori judecătoreşti au efectuat vineri un control la biroul din Moscova al Radio Europa Liberă/Libertatea şi au notificat acest post cu privire la iniţierea procedurilor legale în urma neachitării amenzilor aplicate pentru încălcarea acelei legi.
 
Autorităţile ruse au somat luna trecută Radio Europa Liberă/Libertatea, post finanţat de Washington, să-şi plătească amenzile pe care le-a primit pentru nerespectarea obligaţiilor ce rezultă din statutul său de "agent străin", sub sancţiunea unei posibile blocări a acestui post în Rusia.
 
Somaţia a venit după ce postul Radio Europa Liberă/Libertatea, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse şi deţine o antenă şi un site în limba rusă, a fost condamnat la plata a 71,5 milioane de ruble (circa 775.000 de euro), în urma a numeroase decizii ale justiţiei date în procese iniţiate de Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Noah Scînteia@Vancouver.ca
14.05.2021, 22:44:41

Si Romania pe 3... ar fi o mandrie !

-2 (10 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
14.05.2021, 23:03:18

Si o onoare !

-3 (9 voturi)
Victor Nagy
14.05.2021, 22:58:28

Sputnik : ”În absența celor 400 de angajați ruși, personalul numără 280 de resortisanți americani acreditați în mod oficial și deținând un pașaport diplomatic sau de serviciu. Cota pentru SUA este de 455 de persoane. Nu este o problemă așadar de a umple acest deficit și de a restabili o funcționare consulară normală”, a semnalat ministerul rus. ”Având în vedere disproporția cantitativă în favoarea misiunilor americane în Rusia prin raportare la colegii ruși din SUA și ținând cont de blocajul de către partea americană a muncii consulare adecvate în țara noastră în cursul ultimilor ani, este evident că acești colegi de peste Atlantic nu se ocupau în Rusia doar de activități consulare și diplomatice. Întrebarea se pune atunci, cu ce se ocupă ei?”, a fost concluzia ministerului rus al Afacerilor Externe."

-8 (16 voturi)
jan11
14.05.2021, 23:03:02

Halal sanctiuni impune Rusia occidentului.Si gaselnita aia cu agenti straini,parca ar fi Ceausescu cu agenturili lui,este alt rahat cu perje.Niste kknari penibili!Sa interzica postul de radio si gata,ce atata frecangeala!Aaaa,se tem ca RT si Sputnik vor pati la fel in toata Europa si in state.Pai in final toto acolo se va ajunge,ca pe muscali ii mananca-n dos ca pe Zambilica,catelusa popii.

+9 (19 voturi)
ion mitica
15.05.2021, 00:43:31

> mass-media susţinute financiar din străinătate trebuie să se înregistreze ca ''agenţi străini''. Cum ar fi sa scrie si la Sputnik sau RT la fel? :-)

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările