„Vom continua să urmărim îndeaproape felul în care dispoziţiile convenţiei sunt puse în practică, inclusiv în ceea ce priveşte tonajul maxim permis în timpul tranzitului, precum şi tonajul maxim al navelor de război ale puterilor neriverane Mării Negre şi durata şederii lor în Marea Neagră”, transmite Ministerul rus de Externe.
În timp ce dă de înţeles că supraveghează felul în care Ankara pune în aplicare Convenţia de la Montreux, Moscova spune totodată că poartă frecvent discuţii cu partea turcă asupra implementării documentului.
În acest sens, Moscova aduce aminte de întrevederea din 30 iunie, la Antalya, dintre Serghei Lavrov şi Mevlut Cavusoglu.
Ruşii sunt reticenţi mai ales în legătură cu Canalul Istanbul, a cărui construcţie a început la sfârşitul lui iunie.
Numit proiectul „nebunesc” al lui Erdogan, acest canal este văzut ca o alternativă la Bosfor pentru asigurarea legăturii între Marea Marmara şi Marea Neagră.
Însă, potrivit Moscovei, Canalul Istanbul riscă să ducă la ocolirea Convenţiei de la Montreux. Erdogan dă asigurări la rândul său că nu va renunţa la acest acord.
Canalul Istanbul ar urma să aibă o lungime de 45 de kilometri. Va începe din districtul Kucukcekmece de lângă Marea Marmara, unde există deja un lac interior, se va îndrepta spre rezervorul Sazlidere, după care se va termina la Marea Neagră, la nord de localitatea Durusu.
Cu o adâncime de 25 de metri şi o lăţime de 400 de metri, noul canal ar urma să fie integrat cu noi porturi şi centre logistice, urmând să includă şi trei tuneluri subterane pentru autovehicule.
Conform Ministerului turc al Transporturilor, circa 38.400 de nave au tranzitat Bosforul anul trecut.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
25 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
De când e Rusia atât de atentă la respectarea tratatelor și acordurilor internaționale? Tratatul prin care garanta integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul armelor nucleare a fost maculatură pentru Putler, la fel cum e acordul de retragere a soldaților rusi din Republica Moldova.
in ucraina a avut loc o lovitura de stat. presedintele a fugit ca sa-si salveze viata, in rusia. oficiali ucrainieni discutau atacarea etnicilor rusi din crimeea. apoi au dat legea in care rusii nu mai aveau voie sa invete ori sa comunice in propria limba. rusii au intervenit, a avut loc un referendum, pe principiul autodeterminarii localnicii au devenit parte a rusiei. exact acelasi lucru s-a intamplat in istoria recenta cu serbia si kosovo.
Problema e că Bosforul, fiind o cale naturală, nu se percep taxe de trecere (doar pentru pilotaj) pe cînd la canalele făcute de om taxele sint enorme (vezi Panama). Iar turcaleții vor neglija Bosforul și vor pune restricții din te miri ce motiv (ceață, vînt, s-au trezit cu fața la cearșaf) special pentru asta.
Cand te gandesti cum au sarit in sus aparatorii mediului la constructia autostrazilor in Romania ca ar deranja nu stiu ce specie de gandac la cate imponderabile sunt cu acest canal tinand cont de cantitatea de hidrogen sulfurat din M.Neagra si curentii ascendenti sau orizontali pe sensul nord-sud s-ar parea ca unii ar avea drepturi inimaginabile printre care chiar si distrugerea planetei.
Aș pune pariu că în felul ăsta Erdogan a rezolvat problema cu opozanții săi politici .. Le-a găsit " locuri de muncă " ... la canal ... Va fi o " onoare " pentru ei să contribuie la această măreață realizare a poporului turc .. mai bine zis doar a dictatorului ...
Vezi toate comentariile (25)