Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia avertizează că poate distruge elementele antibalistice NATO din România şi Polonia

100
16 Dec 2015 16:20:34
Autor: Ion Gaidau
Serghei Karakaiev FOTO sputniknews.com
Serghei Karakaiev FOTO sputniknews.com

Rusia deţine rachete care pot distruge orice element antibalistic instalat de Statele Unite, avertizează generalul rus Serghei Karakaiev, şeful Forţelor strategice ruse, referindu-se la sistemele antirachetă montate de NATO în România şi Polonia, relatează Mediafax.

„Evaluările specialiştilor arată că sistemele antirachetă americane aflate în curs de instalare nu vor putea rezista unui atac intens efectuat de unităţi strategice ruse“, a declarat Serghei Karakaiev, citat de agenţii de ştiri ruse, potrivit Mediafax.

Oficialul militar a dat asigurări că pe teritoriul Rusiei există sisteme moderne de rachete balistice ale căror poziţii nu sunt cunoscute de „inamici“.

„Există sisteme de rachete pe teritoriul Rusiei - din regiunea centrală Tver până în Irkuţk, Siberia - care sunt ascunse de atacurile inamice“, a subliniat Karakaiev.

„Rusia nu intenţionează să monteze rachete strategice în regiunea Arctica; nu sunt necesare“, a explicat şeful Forţelor strategice ruse.

General rus: Moscova a mobilizat elemente ce pot distruge orice sistem de apărare antirachetă

Acum câteva zile, un general a anunţat că armata rusă a instalat sisteme de rachete intercontinentale de tip Iars (SS-27 Mod 2, potrivit terminologiei NATO) la sud-vest de oraşul Moscova. Sistemele au fost instalate în localitatea Kozelsk, situată la circa 200 de kilometri sud-vest de Moscova.

„Regimentul de rachete de la Kozelsk a fost plasat în stare deplină de luptă“, a declarat generalul Serghei Siver, comandantul Unităţii de rachete Vladimir.

„Principala caracteristică a acestui sistem este capacitatea de a distruge orice sistem de apărare antirachetă şi producerea de daune ample inamicului“, a subliniat oficialul militar rus.

Rachetele termonucleare intercontinentale RS-24 Iars (SS-27 Mod 2, potrivit terminologiei NATO) au o rază de acţiune de circa 11.000 de kilometri, atingând viteze de 24.500 de km/h.

Vladimir Putin: Apropierea NATO, un scenariu „foarte periculos“

Moscova a criticat dur, în ultimul timp, planul Alianţei Nord-Atlantice de a instala sisteme antibalistice în România şi Polonia.

Preşedintele Vladimir Putin avertiza, în urmă cu o lună, că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de Statele Unite în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică. „Rusia va lua măsuri de retorsiune în sensul consolidării capacităţilor forţelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antirachetă. Am spus de la început că vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricăror instalaţii antibalistice“, declara Vladimir Putin pe 10 noiembrie. Potrivit liderului de la Kremlin, pretextele conform cărora sistemele antirachetă din Europa de Est ar viza ameninţările balistice din partea Iranului şi Coreei de Nord ascund adevăratele intenţii ale Statelor Unite, de a dobândi superioritate militară. „Adevăratul scop este neutralizarea potenţialului nuclear al altor state, inclusiv al Rusiei şi al aliaţilor ei“, a subliniat Vladimir Putin.

La sfârşitul lunii octombrie, Vladimir Putin atrăgea atenţia că extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un scenariu „foarte periculos“. Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştientizeze „responsabilitatea“ montării acestor sisteme şi să renunţe la plan „cât nu este prea târziu“.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. - Aegis, conform terminologiei NATO) „riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale“, declara recent şi Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. „Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare“, a acuzat oficialul rus. „Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu“, adăuga Mihail Ulianov.

Moscova acuză că sistemele antirachetă din România şi Polonia încalcă INF

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.

Casa Albă şi NATO resping acuzaţia

Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Casa Albă a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

Departamentul american al Apărării a anunţat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă“ NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare, notează Mediafax.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Namalas Salaman
16.12.2015, 16:37:29

O fi adevărat? N-o fi adevărat? Sper să rămân nelămurit.

+10 (12 voturi)
Mandrean Paul
16.12.2015, 16:56:00

Si eu sper sa ne fereasca Domnul de faptele unor ivani razboinici. Totusi, ce garantie are papusarul Karakaiev ca "inamicii" nu-i cunosc pana si culoarea de la pampersi?

0 (26 voturi)
Mandrean Paul
16.12.2015, 16:38:27

Sania Mosului este mai precisa decat rachetele Federatiei ivanesti. http://www.timpul.md/articol/o-racheta-de-croaziera-ruseasca-a-lovit-un-bloc-de-locuinte-in-regiunea-arhanghelsk-84673.html

-1 (23 voturi)
cocor
16.12.2015, 16:47:15

Rusia minte ca deobicei. Daca pot distruge tot, au cea mai performanta strategie, cel mai sofisticat armament, de ce se mai cramponeaza de amplasarea catorva rachete in Romania ori Polonia depasite tehnologic dupa parerea lor?

+1 (25 voturi)
Iancu Marian
16.12.2015, 16:58:35

Daca situatia escaladeaza, si sunt toate premisele sa se intample, probabil vom afla curand...

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)