Rusia cere companiilor să se delisteze de la bursele din străinătate, pentru securitate economică. Un număr de 68 de grupuri ruse sunt listate la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile ruse au avut pierderi pe bursele din străinătate din cauza crizei din Ucraina
Companiile ruse au avut pierderi pe bursele din străinătate din cauza crizei din Ucraina

Companiile ruse ar trebui să ia în considerare delistarea acţiunilor de la bursele străine şi tranzacţionarea acestora la Moscova, pentru creşterea securităţii economice, pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, potrivit vicepremierului Igor Şuvalov, transmite Bloomberg.

"Companiile şi consiliile lor de administraţie ar trebui să analizeze dacă este necesar ca acţiunile să fie tranzacţionate în continuare pe bursele străine. Este o problemă de securitate economică", a spus Şuvalov marţi, după o şedinţă de guvern.

Anexarea Crimeei de către Rusia, luna trecută, a determinat Statele Unite şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni unor oficiali ruşi şi unor bănci din această ţară, în timp ce guvernul de la Moscova a fost nevoit să anuleze emisiuni de obligaţiuni denominate în ruble în cinci din ultimele şase săptămâni.

Companii precum Yandex, VimpelCom şi Mail.ruGroup sunt listate doar în străinătate.
"Piaţa de capital devine mai complicată şi mai închisă pentru companiile ruse. Acest fapt este resimţit de exportatori şi de cei care s-au împrumutat în străinătate", a arătat Şuvalov.
El a mai spus că guvernul creează condiţii atractive pentru companiile care vor decide să se reînscrie la Bursa din Moscova.

"Întrebarea este dacă companiile listate vor avea lichiditate suficientă la Bursa din Moscova şi dacă cele nou intrate vor putea să atragă finanţare la un cost avantajos", a declarat Jack Arnoff, partener la compania Elbrus Capital Partners în Londra.
În opinia sa, Rusia trebuie să facă progrese în privinţa drepturilor acţionarilor, pentru a atrage companiile la bursa locală.

Listarea în Rusia ar putea bloca accesul la finanţare

Un număr de 68 de companii ruse sunt listate pe bursa de la Londra, potrivit BusinessWeek, printre cele mai importante fiind Gazprom, Lukoil şi banca de stat Sberbank. De asemenea, o serie de produse financiare ale Surgutneftegaz şi Rosneft sunt şi ele tranzacţionate peste hotare. Problema este că, dacă s-ar delista din străinătate, iar titlurile lor s-ar tranzacţiona doar în Rusia, atunci valoarea companiilor ar scădea vertiginos deoarece 70% titlurile companiilor ruseşti tranzacţionate pe pieţele de capital sunt deţinute de către investitorii străini. Concomitent, odată cu reîntoarcerea în ringul bursier de la Moscova, marile companii ruse ar putea avea probleme de finanţare, din cauză că băncile locale nu pot susţine toţi aceşti coloşi în acelaşi timp.

Criza din Ucraina afectează deja economia Rusiei şi s-ar putea extinde la nivel global

Criza din Ucraina afectează deja economia Rusiei şi s-ar putea extinde la nivelul economiei globale, mai ales în cazul unei perturbări a tranzitului de hidrocarburi, a avertizat, marţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI), citat de AFP.

Criza politică din Ucraina şi confruntarea dintre Rusia şi Occident au împins deja Ucraina în recesiune şi au cauzat ieşiri masive de capital din Rusia, de teama impunerii de sancţiuni după decizia Moscovei de a anexa regiunea ucraineană Crimeea.

Fondul a înrăutăţit estimarea de creştere economică a Rusiei pentru acest an de la 1,9% la 1,3%, dar a avertizat că impactul ar putea fi şi mai puternic şi s-ar putea extinde în afara spaţiului fost sovietic.

"Ar putea fi înregistrat un impact mai puternic în alte ţări decât cele învecinate Rusiei, dacă tulburările ar cauza un nou val de aversiune faţă de risc pe pieţele financiare sau în cazul unei perturbări a comerţului şi tranzacţiilor financiare din cauza intensificării sancţiunilor şi contramăsurilor Rusiei", a notat Fondul.

Economia globală ar putea fi afectată semnificativ în cazul peturbării producţiei şi transportului de gaze naturale şi petrol, iar într-o măsură mai redusă a producţiei de porumb şi grâu, a avertizat instituţia internaţională, în contextul publicării, marţi, a raportului World Economic Outlook.

Până în prezent, sancţiunile împotriva Rusiei au vizat mai mulţi oficiali şi politicieni de rang înalt, precum şi banca Rossia.

Amplificarea începând de duminică a tensiunilor în estul Ucrainei a reaprins temerile legate de o nouă intervenţie a Rusiei, precum în cazul Crimeei, situaţie care ar putea determina aplicarea de noi sancţiuni, mai dure, de către Occident.

Noile măsuri ar putea izola sectoare întregi ale economiei Rusiei, cel mai mare producător de petrol din lume şi un important furnizor de gaze naturale pentru Europa.

Rusia aşi Ucraina sunt şi doi dintre cei mai importanţi producători de cereale la nivel global.

Redresarea economică va încetini în Europa Emergentă în 2014, iar Ucraina este un risc

 Redresarea economică din Europa Emergentă va încetini uşor în 2014, iar o nouă escaladare a situaţiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative în regiune, avertizează FMI în raportul World Economic Outlook publicat marţi, citat de AFP.

"În pofida efectului pozitiv al revenirii economice din Europa dezvoltată, redresarea din ţările emergente va încetini uşor", se arată în raport.

FMI include în categoria Europa Emergentă şapte ţări membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi două state din afara UE, şi anume Turcia şi Serbia.

Alte ţări din regiune, respectiv Slovacia, Slovenia şi Estonia, membre ale zonei euro, şi Republica Cehă sunt incluse în categoria statelor avansate.

Fondul anticipează pentru Europa Emergentă o creştere economică de 2,4% în acest an şi de 2,0% în 2015, după un avans de 2,8% în 2013.

În octombrie anul trecut, FMI prognoza o creştere de 2,75% în 2014.

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite