Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia cere SUA şi aliaţilor lor să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră. Care este motivul

30
23 Jun 2021 20:19:42
Autor: Viorica Marin
Record de ţări participante la "Sea Breeze 2021"
Record de ţări participante la "Sea Breeze 2021"

Exerciţiile ucraineano-americane Sea Breeze sporesc riscul producerii unor incidente involuntare în Marea Neagră, de aceea este necesar să se renunţe la acestea, a transmis miercuri Ambasada Rusiei din Washington într-o declaraţie postată pe contul său oficial de Twitter, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti.


Manevrele sunt prevăzute să aibă loc în perioada 28 iunie - 10 iulie şi vor implica 5.000 de militari şi aproximativ 40 de nave din 32 de ţări. La aceste exerciţii vor participa Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Letonia, precum şi ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, notează agenţia de presă citată.

"Dimensiunea şi caracterul clar agresiv al exerciţiilor Sea Breeze nu corespund în niciun caz obiectivelor reale de securitate în regiunea Mării Negre", susţine misiunea diplomatică rusă.

"Cerem insistent SUA şi aliaţilor lor să renunţe la simularea unor acţiuni militare în Marea Neagră", menţionează în declaraţia sa Ambasada Rusiei din Washington, potrivit căreia problemele care apar în regiune pot fi rezolvate fără impunerea unui ajutor extern.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase anterior că NATO îşi intensifică activitatea militară în Marea Neagră şi creşte numărul exerciţiilor comune cu Ucraina. "Toate acestea nu contribuie la reglementarea situaţiei din Ucraina", a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti. Ea se referea la conflictul din Donbas, unde separatişti proruşi - sprijiniţi de Moscova - luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, a acuzat NATO că, sub acoperirea exerciţiilor Sea Breeze, intenţionează să furnizeze Ucrainei armament modern care va intra în dotarea armatei ucrainene şi a formaţiunilor paramilitare naţionaliste ce luptă în Donbas de partea Kievului.

În contextul exerciţiilor Sea Breeze-2021, Rusia a blocat în zona coastei de vest a peninsulei Crimeea accesul navelor de război ale Alianţei Nord-Atlantice, a comunicat miercuri dimineaţă portalul rusesc Avio.pro, asociat armatei ruse.

Astfel, în largul coastelor Crimeii au fost stabilite zone de interdicţie în care navele NATO nu pot intra. Orice acţiune agresivă a navelor Alianţei va fi oprită instantaneu, scria Avia.pro.

Potrivit portalului citat, Rusia îşi rezervă dreptul de a utiliza mijloacele de război electronic sau organizarea propriilor exerciţii cu tiruri de rachetă, ca răspuns la exerciţiile NATO.

Toate aceste informaţii surveneau înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunţe miercuri, 23 iunie, că o "navă de patrulare de frontieră" rusă a "tras focuri de avertizare", iar un avion Su-24M a efectuat un "bombardament preventiv de-a lungul rutei distrugătorului" britanic HMS Defender, care ar fi intrat într-o zonă din apropierea peninsulei Crimeea, ale cărei ape teritoriale Rusia le revendică drept ale sale, potrivit AFP.

Nava britanică a părăsit apoi apele ruseşti, punând capăt incidentului, care a durat puţin peste 20 de minute, potrivit Moscovei.

La rândul lor, autorităţile britanice susţin că "niciun tir nu a fost direcţionat spre HMS Defender", dezminţind "afirmaţia potrivit căreia bombe au fost lansate în calea" acestei nave.
 "Niciun foc de avertizare nu a fost tras în direcţia HMS Defender. Vasul Royal Navy efectua o traversare paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. "Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de artilerie în Marea Neagră", a adăugat el.

Cu câteva ore înainte de acest presupus incident, preşedintele Vladimir Putin a reiterat că ţara sa este "îngrijorată de consolidarea în curs a capacităţilor şi infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor ruseşti".

HMS Defender se află în regiune pentru exerciţii NATO şi "s-a detaşat temporar de grupul de lucru pentru a-şi desfăşura propria serie de misiuni în Marea Neagră", potrivit unui comunicat al Royal Navy din 10 iunie.

"În ultimele săptămâni, Defender, cu baza la Portsmouth, a urmat o pregătire intensă şi a participat la operaţiunea Sea Guardian, misiunea NATO împotriva terorismului în Mediterana", se menţionează în comunicat.

Forţe ucrainene, americane şi britanice au efectuat miercuri la bordul navei exerciţii de abordaj, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de Ministerul ucrainean al Apărării.

Acest incident a avut loc în largul coastei Crimeei, peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia, care dispune acolo de o bază navală şi ale cărei ape au fost deja scena mai multor incidente în trecut, notează AFP.

Rusia a efectuat în această regiune mai multe exerciţii militare în ultimele luni, inclusiv prin desfăşurarea temporară a peste 100.000 de soldaţi la frontierele ucrainene şi în Crimeea în aprilie, o demonstraţie de forţă ce a suscitat tensiuni mari cu Occidentul.

Ciocnirile implicând avioane sau nave la frontierele ruse nu sunt rare, mai ales în perioada de tensiune cu Occidentul, dar tirurile de avertisment constituie o premieră pentru acest gen de incidente, notează agenţia franceză de presă.

Cele mai multe incidente au loc în Marea Baltică şi în Arctica, mai rar în Extremul Orient, unde Rusia a anunţat miercuri că ar fi interceptat un avion de recunoaştere american deasupra Mării Ohotsk.

Record de ţări participante la "Sea Breeze 2021"

Exerciţiul militar multinaţional "Sea Breeze 2021", organizat în Ucraina, se va desfăşura cu un număr record de ţări participante - anunţă pe Twitter Ambasada SUA la Kiev, precizând că este vorba despre 32 de state de pe şase continente. Flota a 6-a Americană şi-a anunţat deja oficial participarea la exerciţiul "Sea Breeze 2021", care va începe săptămâna viitoare în regiunea Mării Negre, potrivit Rador.

"Sea Breeze 2021" va reuni 5.000 de militari, 32 de nave, 40 de avioane şi 18 echipe de operaţiuni speciale şi scufundări. Exerciţiile vor avea loc în partea de nord-vest a Mării Negre şi în regiunile ucrainene Mikolaiv, Herson şi Odesa.

Obiectivul organizării "Sea Breeze 2021" este de a creşte nivelul de compatibilitate între forţele navale ucrainene şi americane şi statele partenere din NATO, realizând, în acelaşi timp, sarcini comune pentru promovarea siguranţei navigaţiei civile în regiunea Mării Negre, cu implicarea componentelor maritime, aeriene, de coastă şi de scufundare.

Record de ţări participante la "Sea Breeze 2021"

Cele mai multe incidente au loc în Marea Baltică şi în Arctica, mai rar în Extremul Orient, unde Rusia a anunţat miercuri că ar fi intercepta

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Targ
23.06.2021, 20:40:36

Record de ţări participante la "Sea Breeze 2021" Cand e vorba de sclavie numarul e mare

-2 (14 voturi)
Ţepeş
23.06.2021, 21:03:07

Targ Sclavul e totuși om. Mancurtul e umbra unui om. Mancurtul e distrus dacă călăul lui e supărat sau nebăut.

-3 (9 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
23.06.2021, 20:59:05

Cracanatul span e si fricos...

+3 (13 voturi)
Petrean Ion
23.06.2021, 21:00:46

Bucovina de nord, Herţa, nordul Moldovei si sudul Basarabiei

+6 (8 voturi)
Mihai Popescu
23.06.2021, 21:36:23

Normal ar fi ca si Rusia sa faca exercitii militare in Marea Caribelor. Si tot normal ar fi ca americanii sa nu se supere deloc.

-2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările